Κρήτη

Ν. Μαριάς: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει νέα Λαμπεντούζα

marias-notis-630x400.jpg

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος προσφύγων που καθημερινά κατακλύζουν την Ελλάδα ζήτησε με Ερώτηση που κατέθεσε στις 14.4.2015 στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως επισήμανε στην Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «οι πόλεμοι σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική δημιουργούν τεράστια κύματα προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ε.Ε.

Έτσι αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται παράνομα στη Ελληνική Επικράτεια και οι οποίοι λόγω του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ παραμένουν παρά τη θέλησή τους στην Ελλάδα που έτσι μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα βάρη φιλοξενίας των προσφύγων».

Μάλιστα, παρατήρησε ο Νότης Μαριάς «το Φεβρουάριο-Μάρτιο 2015 είχαμε 10.762 νέες εισόδους προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Στη Λέσβο είχαμε 742 αφίξεις τον Ιανουάριο, 1.035 τον Φεβρουάριο, 3.403 τον Μάρτιο. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους εκτιμάται ότι το 2015 θα εισέλθουν στην Ελλάδα συνολικά 100.000 πρόσφυγες. Έτσι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει νέα Λαμπεντούζα».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι «πρέπει στο όνομα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να καταργηθεί ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ και να γίνει κατανομή των προσφύγων (αλλά και των παράνομων μεταναστών που επίσης κατακλύζουν την Ελλάδα) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με βάση την έκταση, τον πληθυσμό και το ΑΕΠ τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσοστά ανεργίας κάθε χώρας».

Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη μέτρων σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω αυξανόμενο προσφυγικό ρεύμα.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για δίκαιη κατανομή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία

αιμοδοσία

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σήμερα 12 Ιουνίου, και η Διευθύντρια  της Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΗρακλείουΕ. Λυδάκη, μέσα από σχετική ανακοίνωση εξηγεί πως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έφερε ακόμα πιο κοντά τον άνθρωπο στον εθελοντισμό, με πολύτιμο αποτέλεσμα η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να συλλέξει πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Μια ξεχωριστή γιορτή για την δωρεά αίματος είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας καθώς μας βρίσκει εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο αυτή ακριβώς η κρίση είναι που ανέδειξε ότι η ανθρώπινη φύση απέναντι στον κίνδυνο στέκεται γενναία και είναι αλληλέγγυα και γενναιόδωρη.

Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε»: «Κάνε μια βόλτα με ουσία κι έλα στην Αιμοδοσία…», ήταν- εν μέσω της βαθιάς καραντίνας- το κάλεσμα μας, και οι συμπολίτες μας, είτε μεμονωμένα είτε μέσω δραστήριων συλλόγων,  αντιστάθηκαν στο φόβο της πανδημίας και τον νίκησαν δωρίζοντας επανειλημμένα αίμα στις νέες δομές που αναπτύχθηκαν εκτός νοσοκομείου, στην Περιφέρεια ή στο Σταθμό Αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως φαίνεται και στο γράφημα ο εθελοντισμός μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε περίπου κατά 20% και στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου συλλέξαμε πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.  Ένα δε μέρος αυτών το στείλαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που σαν μεγάλα αστικά κέντρα, τα νοσοκομεία τους υπέφεραν από την έλλειψη αίματος περισσότερο από ότι εδώ την περιφέρεια.

Πέρα από την δωρεά αίματος όμως υπάρχουν δωρεές βιολογικών υγρών πιο εξειδικευμένες και λιγότερο γνωστές κι από ανθρώπους που αφανώς και σιωπηρά έχουν ταχθεί στην υποστήριξη του άλλου, του ξένου.

Πεντακόσιοι περίπου δωρητές αιμοπεταλίων δεν πτοήθηκαν από την καραντίνα και ήρθαν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους μικρούς ασθενείς μας στη μάχη που δίνουν με την αρρώστια τους. Είχαμε επίσης δωρητές υπεράνοσου αντι-Covid πλάσματος από πολίτες που έχοντας ξεπεράσει τη νόσο ήρθαν και δώρισαν τα πολύτιμα αντισώματα τους προς τους συνανθρώπους τους που ήταν στις κλινικές με κορωνοϊό. Και τέλος είχαμε δωρητές μυελού των οστών, με τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που συλλέξαμε για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών να ταξιδεύουν και εκτός συνόρων, σαν κομιστές ελπίδας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Η δωρεά αίματος, πλάσματος και κυττάρων εκτός από τη ζωή που χαρίζει στους άλλους, κάνει όλους τους εθελοντές αλλά και όλους εμάς που εργαζόμαστε μαζί τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι μία πράξη καλοσύνης που διώχνει το άγχος, διώχνει το φόβο και ηρεμεί την καρδιά μας ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί σε μια συλλογικότητα.

Σαν Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου ευχαριστούμε θερμά όλους του φορείς της πολιτείας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα: την Περιφέρεια, τον Δήμο, την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και όλους τους συλλόγους και τους εθελοντές μας τον κάθε έναν ξεχωριστά".

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: Ο αγώνας δρόμου φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ηράκλειο: Τροχαίο στον κόμβο... καρμανιόλα (φωτο)

Ηράκλειο: "Κάντε ησυχία για τα παιδιά που διαβάζουν"