Κρήτη

Νέα δεδομένα για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κρήτης!

αοζ-1.jpg

Νέα δεδομένα για τα ενεργειακά αποθέματα νότια της Κρήτης έρχονται στο προσκήνιο μετα την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ από την ENI στην αιγυπτιακή ΑΟΖ! Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις απόψεις των επιστημόνων και ανοίγουν το δρόμο για τις έρευνες που θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στα νότια του νησιού.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Η. Κονοφάγο, Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό, “η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ από την ENI στην αιγυπτιακή ΑΟΖ δεν είναι μόνο εμπορική, αλλά και επιστημονική, με την έννοια ότι μας διδάσκει και νέα ανοίγματα, αφού τώρα βλέπουμε μετά τη γεώτρηση, που έγινε στα 4.131 μέτρα και βρήκε το φυσικό αέριο, έχουμε και πετρέλαιο στα 5.000 μέτρα. Αλλά με την ανακάλυψη αυτή έχουμε κι άλλες επεκτάσεις, διότι έγινε μέσα σε πλαίσιο καρστικών ασβεστόλιθων και όχι μόνο ψαμμιτών”. 
 

aoz_zor.jpg

aoz_zor.jpg, by lamprakis

Το κοίτασμα αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλα αποθέματα, που δεν είχαν υπολογιστεί, γιατί ανήκαν σε άλλο μοντέλο. Τώρα με αυτήν την ανακάλυψη δημιουργούνται νέες προοπτικές κι όσον αφορά στην Ελλάδα δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο την περιοχή νότιας της Κρήτης. Μάλιστα ακόμα και στο χάρτη που αναδεικνύεται το κοίτασμα Μίνωας, βλέπουμε ότι υπάρχει πιθανός καρστικός ασβεστόλιθος.

Οι διακεκριμένοι καθηγητές τονίζουν πως “όπου υπάρχουν λιμνοθάλασσες μπορούν να είναι άμεσα για τον εντοπισμό τέτοιου τύπου κοιτασμάτων και αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά ειδικά στη λεκάνη Λεβαντίνης και Νότια της Κρήτης η παρουσία τους είναι τεράστιας σημασίας για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Με άλλα λόγια, μ’ αυτόν τον τρόπο καθορίζονται περιοχές για κοιτάσματα στόχοι, στις οποίες πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα για την έρευνα φυσικού αερίου”. 

Περιοχές τέτοιου τύπου υπάρχουν και στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ΑΟΖ της Ελλάδας. Και για την Ελλάδα η πιο σημαντική είναι αυτή που βρίσκεται Νότια της Κρήτης και μάλιστα εκεί που έχουμε τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το Ρολόι στο κέντρο δείχνει ταυτόχρονα τη χειμερινή και τη θερινή ώρα!

ρολοι

Αυτό είναι το "ιστορικό" Ρολόι, στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου δίπλα από τα Λιοντάρια και απέναντι από την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο κέντρο της πόλης, για να θυμίζει στους Ηρακλείώτες - και όχι μόνο - το ρολόι της εταιρείας Zenith που δέσποζε από το 1930 και ήταν ένα σημείο συνάντησης.

Δεν ξέρουμε αν η σύγχρονη εκδοχή του εντάσσεται στις ...έξυπνες εφαρμογές του Ηρακλείου, σίγουρα πάντως αποτελεί (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) μια παγκόσμια πρωτοτυπία!

Και το αποδεικνύουν οι παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν απόψε (25/1) στις 20:26 ακριβώς:

Αν ανεβαίνει κανείς από τα Λιοντάρια προς τον "σταυρό" της πόλης, η ώρα που φαίνεται στο Ρολόι, είναι η ...θερινή, οι δείκτες δηλαδή δείχνουν 21:26!

Αν κάποιος κατεβαίνει από τον "σταυρό" της πόλης προς τα Λιοντάρια, η ώρα που φαίνεται στο Ρολόι είναι η (κανονική για την εποχή) χειμερινή, δηλαδή 20:26!

Για γέλια ή για κλάματα;