Κρήτη

Νέα δεδομένα για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κρήτης!

αοζ-1.jpg

Νέα δεδομένα για τα ενεργειακά αποθέματα νότια της Κρήτης έρχονται στο προσκήνιο μετα την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ από την ENI στην αιγυπτιακή ΑΟΖ! Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις απόψεις των επιστημόνων και ανοίγουν το δρόμο για τις έρευνες που θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στα νότια του νησιού.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Η. Κονοφάγο, Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό, “η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ από την ENI στην αιγυπτιακή ΑΟΖ δεν είναι μόνο εμπορική, αλλά και επιστημονική, με την έννοια ότι μας διδάσκει και νέα ανοίγματα, αφού τώρα βλέπουμε μετά τη γεώτρηση, που έγινε στα 4.131 μέτρα και βρήκε το φυσικό αέριο, έχουμε και πετρέλαιο στα 5.000 μέτρα. Αλλά με την ανακάλυψη αυτή έχουμε κι άλλες επεκτάσεις, διότι έγινε μέσα σε πλαίσιο καρστικών ασβεστόλιθων και όχι μόνο ψαμμιτών”. 
 

aoz_zor.jpg

aoz_zor.jpg, by lamprakis

Το κοίτασμα αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλα αποθέματα, που δεν είχαν υπολογιστεί, γιατί ανήκαν σε άλλο μοντέλο. Τώρα με αυτήν την ανακάλυψη δημιουργούνται νέες προοπτικές κι όσον αφορά στην Ελλάδα δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο την περιοχή νότιας της Κρήτης. Μάλιστα ακόμα και στο χάρτη που αναδεικνύεται το κοίτασμα Μίνωας, βλέπουμε ότι υπάρχει πιθανός καρστικός ασβεστόλιθος.

Οι διακεκριμένοι καθηγητές τονίζουν πως “όπου υπάρχουν λιμνοθάλασσες μπορούν να είναι άμεσα για τον εντοπισμό τέτοιου τύπου κοιτασμάτων και αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά ειδικά στη λεκάνη Λεβαντίνης και Νότια της Κρήτης η παρουσία τους είναι τεράστιας σημασίας για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Με άλλα λόγια, μ’ αυτόν τον τρόπο καθορίζονται περιοχές για κοιτάσματα στόχοι, στις οποίες πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα για την έρευνα φυσικού αερίου”. 

Περιοχές τέτοιου τύπου υπάρχουν και στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ΑΟΖ της Ελλάδας. Και για την Ελλάδα η πιο σημαντική είναι αυτή που βρίσκεται Νότια της Κρήτης και μάλιστα εκεί που έχουμε τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ. 

Κρήτη

Κρήτη: Εκτακτα μέτρα δασοπροστασίας λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

δασοπροστασία

Σε έκτακτα προληπτικά μέτρα δασοπροστασίας προβαίνουν όλες οι Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το εορταστικό τριήμερο της Κοίμησης της Θεοτόκου και σε όλη την έκταση της Κρήτης, λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς και ιδιαζόντων συνθηκών για αυξημένη επιφυλακή, που προέκυψαν μετά την εκδήλωση της σοβαρής δασικής πυρκαγιάς στο Δήμο Κανδάνου - Σελίνου Χανίων.

Οι Διευθύνσεις Δασών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων επιφυλακής κατά την εφαρμογή του προγράμματος Δασοπροστασίας και συνεκτιμώντας την αναγκαιότητα της τρέχουσας κατάστασης για αυξημένη εποπτεία της υπαίθρου και των δασικών εκτάσεων, θα λειτουργούν προγραμματισμένα και έκτακτα περίπολα σε όλες τις περιοχές ευθύνης τους και καθ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για τις επόμενες ημέρες. Τα περίπολα των Δασικών Υπηρεσιών γίνονται σε συνεννόηση με τα περίπολα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ώστε να επιτηρούνται περισσότερες περιοχές και με μεγαλύτερη συχνότητα εποπτείας.

Οι Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα επιτηρούν τα ευάλωτα δασικά οικοσυστήματα και τις πυρόπληκτες φυσικές περιοχές της Κρήτης με ιδιαίτερα αυξημένη μέριμνα λόγω των ειδικών συνθηκών αυτής της χρονικής περιόδου, που επιτάσσουν τη λήψη έκτακτων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας των Δασικών Υπηρεσιών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εφιστά επιπλέον την προσοχή των πολιτών στην κατεύθυνση της προληπτικής δράσης και της ατομικής ευθύνης απέναντι στην αποτροπή καταστροφικών συμβάντων πυρκαγιάς.

Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες της Κρήτης, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων αρχών ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, ειδικά τις επόμενες δύσκολες επιχειρισιακά ημέρες. Υπενθυμίζεται η ισχύς απαγόρευσης της οποιαδήποτε μορφής καύσης ή υπαίθριας εργασίας που προκαλεί σπινθήρα, καθώς και η απόλυτη ανάγκη για περιορισμένη και πολύ προσεκτική μετακίνηση και κυκλοφορία εκδρομέων σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Ευελπιστώντας το περιστατικό της τελευταίας πυρκαγιάς στα Χανιά να είναι και το τελευταίο καταστροφικό συμβάν της φετινής αντιπυρικής περιόδου στην Κρήτη, θέτουμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της ιδιωτικής και κοινόχρηστης περιουσίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων μας και συμμετέχοντας ενεργά στα μέτρα και τις δράσεις πολιτικής προστασίας.