Κρήτη

"Κρητικές γωνιές" σε Πολωνικά σούπερ μάρκετ

Η προετοιμασία των διαδικασιών για την εξαγωγή των ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης στην Πολωνική αγορά, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στην Περιφέρεια μεταξύ της  Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου και 13 επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξαγωγικό εμπόριο.

Οι εμπορικές  συζητήσεις  έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2013 μεταξύ Κρητικών επιχειρήσεων και της μεγάλης Πολωνικής αλυσίδας λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ) ALMA που ενδιαφέρεται για την λειτουργία «Κρητικής Γωνιάς» στα καταστήματα της για την προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών Κρητικών προϊόντων με την ενιαία ονομασία (brand name) «KΡΗΤΗ».

Στο νέο εμπορικό άνοιγμα της Κρήτης στην Πολωνική αγορά, ενδιάμεσος «κρίκος» είναι η Πρεσβεία μας στην Πολωνία που βρίσκεται σε επαφή τους τελευταίους μήνες για το θέμα με την Περιφέρεια Κρήτης.

Επόμενο βήμα, όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, η προετοιμασία των διαδικασιών για την υλοποίηση της πρότασης της Πολωνικής εταιρείας ALMA για την λειτουργία των «Κρητικών Γωνιών».

«Η Περιφέρεια Κρήτης, είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, στην προώθηση των ποιοτικών πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη προσθέτοντας:  «Είμαστε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να βρουν τα Κρητικά προϊόντα τη θέση που τους αξίζουν στις αγορές του εξωτερικού.  Η δημιουργία  «Κρητικής γωνιάς» στα ράφια των σούπερ μάρκετ  της Πολωνίας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τα ποιοτικά προϊόντα μας».

 

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: