Κρήτη

Κρήτη: Μαντείο για το πετρέλαιο θέρμανσης - Πως θα κυμανθούν οι τιμές

petreleo.jpg

Στο σκοτάδι κινείται επί του παρόντος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αφού δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από τα αρμόδια υπουργεία για το που θα κυμανθεί ο φόρος κατανάλωσης αλλά και διευκρινήσεις για το επίδομα θέρμανσης.
Στην Κρήτη το πετρέλαιο θέρμανσης εάν παραμείνει ακριβώς το ίδιο καθεστώς σε σχέση με πέρυσι θα κυμανθεί στα 0,88 -0,90 ευρώ το λίτρο όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη,το μέλος της ΠΟΠΕΚ Χάρης Μαυράκης, δηλαδή 880 με 900 ευρώ ο τόνος.
Η τιμή αυτή μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και να διαμορφώνεται όχι μόνο λόγω ανταγωνισμού των πρατηρίων αλλά και λόγω κόστους μεταφοράς.
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον κ.Μαυράκη ότι σε απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές θα πωλείται ακριβότερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Κρήτη πληρώνει παραπάνω τα καύσιμα από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω του κόστους μεταφοράς με τα πλοία.
Εάν όμως είπε το μέλος της ΠΟΠΕΚ μειωθεί ο  Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και περικοπεί κατά 50% το επίδομα θέρμανσης σαφέστατα η τιμή θα κατέβει στα 74 λεπτά το λίτρο.
Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει την κατά 50% περικοπή της δαπάνης του βοηθήματος που δίνεται στα νοικοκυριά τα οποία πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Η ΠΟΠΕΚ χθες έκανε γνωστή την πρόταση που έκανε στο υπουργείο Οικονομικών και αυτή προβλέπει τη μείωση του ΕΦΚ από 0,33 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα σε 0,13 ευρώ το λίτρο. Με τον τρόπο αυτόν η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί σε περίπου 0,75 ευρώ το λίτρο. Τιμή η οποία είναι χαμηλότερη 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του Οκτωβρίου και για την ακρίβεια της πρώτης μέρας πώλησής του.
Παράλληλα, οι βενζινοπώλες και έμποροι προτείνουν στο υπουργείο την πλήρη κατάργηση του επιδόματος, καθώς με τον τρόπο αυτόν, όπως υπολογίζουν, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει γύρω στα 270 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους, η τιμή πια είναι προσιτή και σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει την περσινή απόφαση, δηλαδή να μειώσει τον ΕΦΚ από 0,33 ευρώ σε 0,23 ευρώ το λίτρο, τότε η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στα 0,85 ευρώ το λίτρο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να προχωρήσει είτε στο «ψαλίδισμα» του επιδόματος θέρμανσης από 0,35 ευρώ το λίτρο σε 0,18 ευρώ το λίτρο είτε στο χαμήλωμα των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων προκειμένου να είναι συνεπής με τη μνημονιακή υποχρέωση.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
• Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
• Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει άλλα χρονικά περιθώρια ως προς το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και θα πρέπει το αργότερο εντός της ημέρας να προχωρήσει σε τροπολογία.

Κρήτη

Χανιά

Επιμελητήριο Χανίων: Όποιος ψωνίζει στις Φετινές Εκπτώσεις βοηθά τις επιχειρήσεις

Επιμελητηριο Χανίων

Δήλωση του Αντώνη Ροκάκη, Προέδρου του  Επιμελητηρίου Χανίων, με φόντo την επαναλειουργία του λιανεμπορίου:

«Μετά από το δίμηνο εξοντωτικό κλείσιμο της Αγοράς οι Χανιώτικες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουμε με ανακούφιση τη «χαραμάδα ελπίδας» την οποία ανοίγει η απόφαση της Πολιτείας για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από την προσεχή Δευτέρα 18/01.

Οι ισχυρές πιέσεις προς την Κυβέρνηση και οι αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Χανίων, σε συντονισμό με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και τους τοπικούς φορείς, με στρατηγικό στόχο την άρση της ανισότητας εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έφεραν αποτέλεσμα μετά και τη βελτίωση των υγειονομικών δεδομένων. Πλέον, οι «εξουθενωμένες» επιχειρήσεις της Εστίασης αποτελούν την κορυφαία μας προτεραιότητα, εντείνοντας τις προσπάθειές μας και για τη δική τους «ανακούφιση».

Ήλθε η ώρα να αποδείξουμε ότι οι επιχειρήσεις των Χανίων στο σύνολό μας διαθέτουμε την αξιοπιστία να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές με την ίδια υπευθυνότητα που τους τελευταίους μήνες επιδεικνύουν και τα Super Market.

Ο εμπορικός κόσμος τον τελευταίο μήνα έχει χάσει περισσότερο από τα 2/3 των εορταστικών εσόδων του προηγούμενου έτους και το 1/7 των εσόδων των εκπτώσεων, αφού χάθηκε ήδη η πρώτη εβδομάδα αυτής της περιόδου (11/1 - 28/2), με κίνδυνο να απαξιωθούν τα εμπορεύματα που ήδη έχουν πληρωθεί τους προηγούμενους μήνες.

Καλούμε τους Χανιώτες συμπολίτες μας να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα εμπράκτως. Ο Καταναλωτής που ψωνίζει στις φετινές εκπτώσεις από τα Χανιώτικα καταστήματα δεν κερδίζει μόνο χρήματα και ποιότητα αλλά δίνει «ανάσα» επιβίωσης στους επιχειρηματίες του Τόπου του.

Όπως έχουμε προτείνει αναλυτικά και τεκμηριωμένα στην τελευταία επιστολή του Επιμελητηρίου προς τον Χανιώτη Πρωθυπουργό, κατά την έναρξη του δεύτερου LockDown (18/11/2020), η Πολιτεία επιβάλλεται να υιοθετήσει άμεσα νέες και δραστικές παρεμβάσεις για την ανάταξη των επιχειρήσεων με έμφαση στη διοχέτευση πρόσθετης - μη επιστρεπτέας ρευστότητας, στη διαγραφή των συσωρευμένων χρεών και στην επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας της παρατεταμένης καραντίνας».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 91χρονος αψήφησε τον χιονιά και πήγε να εμβολιαστεί

Κρήτη - κορωνοϊός: Θετικοί στον ιό δύο εκπαιδευτικοί στο νομό Ηρακλείου

Κρήτη - κορωνοϊός: 119 πρόστιμα για μάσκες και άσκοπες μετακινήσεις