Κρήτη

Καταδικάζει το ΤΕΕ/ΤΑΚ την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κατά τη συζήτηση στη Συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου 2014 σχετικά με τα συνεχιζόμενα δραματικά γεγονότα στη λωρίδα της Γάζας και τις φρικιαστικές εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα, που πηγάζουν από τις πρακτικές ωμής βίας του ισραηλινού στρατού απέναντι σε παιδιά και αμάχους με εκατόμβες νεκρών Παλαιστινίων, αποφάσισε ομόφωνα:

·         Να καταδικάσει τη γενοκτονία που επιχειρεί η πολεμική μηχανή του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό Λαό.

·         Να καταδικάσει τη σφαγή παιδιών και αμάχων, καθώς και τον πόλεμο τύπου «σοκ και δέος» που εφαρμόζει δεκαετίες τώρα η ισραηλινή κυβέρνηση καταπατώντας κάθε αρχή και κανόνα του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως απάντηση, τάχα, στα χτυπήματα με ρουκέτες - «σφεντόνες» της παλαιστινιακής πλευράς.

·         Να καταδικάσει κάθε μορφή χρήσης βίας και όπλων, συμβατικών ή χημικών, ενάντια αμάχων και κάθε μορφή πολεμικής βίας κατά της ύπαρξης ή της ελεύθερης βούλησης των λαών.

·         Να καταδικάσει τη στάση της Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανοχή και στήριξη των επιλογών του κράτους του Ισραήλ.

Σε ένα πλανήτη που σπαράσσεται από συρράξεις για την εξασφάλιση των συμφερόντων των ισχυρών, οι λαοί δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένουν απαθείς. Η Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, φλέγεται από συρράξεις στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο. Η Ευρώπη σκοτεινιάζει ξανά από το πέπλο του ναζισμού που ξεδιπλώνει το σκληρό παγκοσμιοποιημένο πλέον δόγμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Γεννά μεγάλη θλίψη και απορία η διαπίστωση ότι ο Ισραηλίτικος λαός, με τις επιλογές της Κυβέρνησης του, προξενεί στον παλαιστινιακό λαό, ακριβώς ό,τι του προξένησαν οι Ναζί με τις θηριωδίες τους κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα τύμπανα του ολέθρου και της καταστροφής ηχούν κάθε μέρα όλο και πιο δυνατά. Έχουμε χρέος λοιπόν, απέναντι στις γενιές που έρχονται, ήδη από σήμερα να σταθούμε και να αφουγκραστούμε τον κίνδυνο. Αν θέλουμε να έχουμε επόμενες γενιές …

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Χαρωνίτης

Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχ/κος

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER