Κρήτη

Κίνδυνος - θάνατος για τα ελαιόδεντρα της Κρήτης από το βακτήριο που "ξέρανε" την Ιταλία

ελιά

Κίνδυνος θάνατος για τις καλλιέργειες ελιάς στην Κρήτη αλλά και άλλων φυτών που έχουν οικονομική σημασία για το νησί μας και άλλες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί η εμφάνιση του του επιβλαβούς βακτηρίου Xylella fastidiosa στην γειτονική Ιταλία.

Για το λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός και στη χώρα μας καθώς σε περίπτωση εξάπλωσης θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Τη δραματική κατάσταση και τις συνέπειες από το βακτήριο αυτό περιέγραψε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η αντιπρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ευγενία Στυλιανού επισημαίνοντας ότι το μόνο φάρμακο που υπάρχει σε περίπτωση προσβολής καλλιεργειών ελιάς κ.α είναι το κόψιμο των δέντρων, το κάψιμο των υπολειμμάτων και η εγκατάλειψη των καλλιεργειών για πέντε χρόνια στην περιοχή όπου υπήρχαν κρούσματα!

​Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, τόνισε,την οικονομική καταστροφή των παραγωγών και τη τοπικής οικονομίας.
Μάλιστα ανέφερε ότι στην Ιταλία, χώρα όπου ήδη "δρα" το βακτήριο έχουν ξεριζωθεί και καεί 1.000.000 ελιές.
Εφιστούμε την προσοχή  διακινητών και παραγωγών για την εμφάνιση και τον κίνδυνο εξάπλωσης του στη χώρα μας, υπογράμμισε η κ.Στυλιανού.
 
Τα φυτά που προσβάλλει το Xylella fastidiosa

Το βακτήριο Xylella fastidiosa,σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ προσβάλλει ένα μεγάλο εύρος φυτών όπως ελιά, αμπέλι, πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά, φυτά μεγάλης καλλιέργειας αλλά και δασικά με συνέπεια την νέκρωση τους. Ήταν διαδεδομένο μόνο στην Αμερικανική ήπειρο αλλά το 2013 έγινε η πρώτη καταγραφή του παθογόνου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε στην Νότια Ιταλία σε ελιά, αμυγδαλιά, πικροδάφνη και βελανιδιά και πρόσφατα βρέθηκε και σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας παρά τις προσπάθειες εξάλειψης του.

Πως δρα στα δέντρα και τα φυτά και τι καταστρέφει

Το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων. Κατά συνέπεια τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Η Xylella fastidiosa μεταδίδεται σε κοντινές αποστάσεις με έντομα φορείς (τζιτζίκια), ενώ σε μακρινές αποστάσεις μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό.
 
Σύμφωνα με την κ.Στυλιανού λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας, είναι σημαντικό οι παραγωγοί και οι φυτωριούχοι θα πρέπει:
Να χρησιμοποιούν μόνο πιστοποιημένο φυτικό υλικό (Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για Χώρες της ΕΕ, Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας για Τρίτες Χώρες)
Να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας για οποιαδήποτε διακίνηση φυτών πραγματοποιούν από την Ιταλία και άλλες Χώρες που έχει διαπιστωθεί η παρουσία του, ώστε να γίνει άμεσα έλεγχος από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές.

Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα (σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια, κατά τη διακίνησή τους, καθώς επίσης και στους οπωρώνες) να ενημερώνουν τις υπηρεσίες

Ακούστε τη συνέντευξη:

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο σεισμός έριξε το παλιό κτίσμα - Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας

Οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και συνέπειες ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια που βρίσκονται είτε εγκαταλελειμένα είτε έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα χωρίς όμως τις παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο για τους περαστικούς.

Σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο όπως την Αγία Τριάδα στην οδό Χάου απ όπου είναι και η ανάρτηση του Ηρακλείωτη Γιάννη Σκουλά υπάρχουν ετοιμόρροπα που αποτελούν κίνδυνο θάνατο όπως αυτό στις φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού  Συλλόγου  Αγ. Τριάδας.

"Ο χθεσινός σεισμός στο Ηράκλειο ήταν μικρός όμως αρκετός και καθοριστικός για το συγκεκριμένο σπίτι που πολλοί λάτρεψαν και έχουν φωτογραφήσει στο πέρασμά τους από τα στενά της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς όταν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί οικονομικά να το συντηρήσει, μοιραία έχει αυτή την εξέλιξη μιας και στην Ελλάδα η κατάληξη τέτοιων σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένη. Αν δεν μπορεί ολόκληρος Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία και την διατήρηση της φυσιογνωμίας τέτοιων ιστορικών συνοικιών, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ανικανότητα. Το ευτυχές είναι που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες".

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια σήμανε συναγερμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα - Που ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα