Κρήτη

Η Κρήτη στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας στις Βρυξέλλες

energeiakianaptiksi.jpg

Η δέκατη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας-ένα κορυφαίο ετήσιο γεγονός της ΕΕ- με σαφή προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Χιλιάδες σύνεδροι από όλα τα κράτη μέλη παρακολούθησαν τις εργασίες διαφόρων συνεδρίων και συναντήσεων εργασίας που αναφέρονται στην νέα πραγματικότητα της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενέργειας» που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Ο δημόσιος τομέας η βιομηχανία και η κοινωνία των πολιτών τόνισαν τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο των καταναλωτών ενέργειας σ’ ένα σύστημα αποκεντρωμένης παραγωγής και καινοτόμος διαχείρισης που αποδίδει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Οι νέοι ευρωπαϊκοί στόχοι κατά 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά 27% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή και κατά 27% εξοικονόμησης ενέργειας το 2030, δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ενεργή συμμετοχή των ευρωπαίων καταναλωτών.

Τα συνέδρια και οι άλλες σχετικές εκδηλώσεις αφορούσαν: την πολιτική προτεραιότητα για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παρουσίαση της παγκόσμιας κατάστασης σ’ ότι αφορά στην ενέργεια και την αλλαγή του κλίματος, την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, τον καθοριστικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα, τον ρόλο των καταναλωτών ενέργειας στις πόλεις, της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής σε σχέση με την βιώσιμη ενέργεια, τα νέα οικονομικά και χρηματοδοτικά εργαλεία στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και εργαλεία για την ενεργειακή κατανάλωση των μεταφορών, τον καθοριστικό ρόλο των νέων εργαλείων στην ενεργειακή ζήτηση, την «πράσινη» βιομηχανία κατασκευών, την ενεργειακή ανακαίνιση των ευρωπαϊκών κτιρίων, το ενεργειακό σήμα και πιστοποίηση, την επεξήγηση του νέου «έξυπνου» ενεργειακού συστήματος στους καταναλωτές, τον ρόλο της ενέργειας στην «κυκλική οικονομία», τις ιδιαιτερότητες εφαρμογής των ενεργειακών πολιτικών σε διάφορες περιοχές (νησιά κλπ.), την προβολή των καλύτερων πρακτικών, τον νέο ρόλο της θέρμανσης και ψύξης στις ενεργειακές στρατηγικές, την σύνδεση κατανάλωσης νερού και ενέργειας, τον ρόλο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ικανοτήτων το νέο επενδυτικό περιβάλλον για την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξοικονόμηση θερμότητας και ψύξης στα κτίρια, τις νέες αναγκαίες παρεμβάσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, τον αποφασιστικό ρόλο των πόλεων στην νέα προγραμματική περίοδο για την ενέργεια, τον ιδιαίτερο ρόλο των γυναικών στην εξοικονόμηση ενέργειας, την παραγωγή θερμότητας και ατμού από την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων , τον ρόλο του ηλεκτρισμού σε μια ευρωπαϊκή οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην ενεργειακή διαχείριση, τον ρόλο των συμβολαίων εγγυημένης ενεργειακής απόδοσης, τις καινοτόμες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ενέργεια, την υλοποίηση των κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, την σπουδαιότητα της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης, τον ρόλο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 20-20 στον ενεργειακό τομέα, τον σχεδιασμό συνοικιών σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού και τον ρόλο των «πράσινων» ομολόγων, τις πράσινες μεταφορές , τις καινοτόμες συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα ενεργειακά έργα, τις τοπικές πρωτοβουλίες για επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων στην ενέργεια καθώς και τον αποφασιστικό και παραδειγματικό ρόλο των πρωτοβουλιών του «Συμφώνου των Δημάρχων» και του «Συμφώνου των Νησιών».

Έγιναν επίσης αναφορές στις νέες ενεργειακές διασυνδέσεις της χώρας μας και ιδιαίτερα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου- Κρήτης και Ελλάδας που αφορά και στο νησί μας. Οι νέες εξελίξεις και στόχοι στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και «Σύμφωνο των Νησιών» προδιαγράφουν την σπουδαιότητα τους ως κριτήρια προτεραιότητας για παρούσες πρωτοβουλίες και επενδυτικές προτάσεις καθώς και το ότι στο μέλλον θα γίνουν υποχρεωτικές.

Τονίστηκε επίσης η προτεραιότητα υλοποίησης σχετικών έργων στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες κατά την διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 στο πλαίσιο των περιφερειακών και τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων των κοινοτικών πλαισίων στήριξης.

Γενικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια ισχυρότατη ώθηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργειας με προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης από την πλευρά της ζήτησης με καινοτομικά έργα και υπηρεσίες. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Δ/ντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης Νίκος Ζωγραφάκης.

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER