Κρήτη

Η Ευρώπη καλείται να πάρει θέση για την υδρόλυση των χημικών δυτικά της Κρήτης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να πάρει θέση στο θέμα των χημικών που αποδομούνται στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα λίγα ναυτικά μίλια δυτικά από την Κρήτη, μετά την παρέμβαση του ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου της Ομάδας Ευρωπαίων Αντιφεραλιστών Νότη Μαριά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο οποίος ζητά απαντήσεις από την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαΐκής Ένωσης και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κάθριν Άστον για το καταστροφικό αυτό εγχείρημα και τις συνέπειες που θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η παρέμβαση αυτή του κ. Μαριά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ώστε να υπάρξει τοποθέτηση από όλα τα κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το ζήτημα αυτό, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα κι ακόμη περισσότερο στην Κρήτη.

Η συζήτηση για το θέμα της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, πρέπει να υπάρξει απόφαση -κι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη θέση του- τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.

Επίσης τα ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν, κατά τη σημερινή συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Μαριά, είναι κατά πόσο το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενήμερο για την επικίνδυνη αυτή διαδικασία της καταστροφής των χημικών, τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων και κατά πόσο έχει ενημερωθεί το Συμβούλιο για την κατάσταση του Cape Ray, που δε διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να αποφευχθεί πυρκαγιά ή κάποιο άλλο σοβαρό περιστατικό. 

Ακούστε τη σχετική συζήτηση στο Ράδιο Κρήτη

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παράνομα 9 στα 15 γηροκομεία - Έρχονται λουκέτα

γηροκομείο

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Από τα συνολικά 15 γηροκομεία που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα 9 λειτουργούν χωρίς άδεια, όπως αποκάλυψε σήμερα στο “Ράδιο Κρήτη” ο Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου, Δημήτρης Βιδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

“Το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει είναι οξύ, και πολλές οικογένειες προσφεύγουν σε αυτή τη λύση, επιλέγοντας μία από τις διάφορες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σε κτήρια τα οποία, παλαιότερα ήταν ξενοδοχεία ή δημόσιες υπηρεσίες”, τόνισε ο κ. Βιδάκης ενώ επισήμανε ότι για να δοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε ένα γηροκομείο, τo βασικότερο όλων είναι να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει…

“Πολλοί ιδιοκτήτες λειτουργούν χωρίς άδεια. Έχουμε εφιστήσει την προσοχή των ιδιοκτητών και παρ’ όλα αυτά, πολλοί συνεχίζουν να λειτουργούν, φυσικά, παράνομα”, πρόσθεσε ο κ. Βιδάκης, κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήμπορων ηλικιωμένων ανθρώπων είναι πολύ μεγάλο στον τόπο μας.

Ωστόσο, όπως είπε, τα 9 από τα 15 γηροκομεία δε διαθέτουν άδεια!

Ο ίδιος εξήγησε ότι ζητήθηκε από τους επιχειρηματίες του χώρου να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο, για να προωθηθεί αντίστοιχα στην Πολεοδομία, την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όμως, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί…

Έτσι, τώρα, η Υπηρεσία θα πρέπει να εκδώσει απόφαση παύσης λειτουργίας, με τις διαστάσεις του κοινωνικού φαινομένου να είναι τεράστιες, αφού οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς στέγη!

Για κάποια από τα γηροκομεία, έχει ήδη εκδοθεί απόφαση παύσης λειτουργίας, καθώς αν και ζητήθηκε να κλείσουν, ωστόσο, κάποιοι συνεχίζουν παράνομα να λειτουργούν…οπότε όπως είπε, το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με αυτό το καθεστώς, πολλά χρόνια...

Πάντως, ο κ. Βιδάκης κατέληξε λέγοντας ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίας είναι σαρωτικοί στα γηροκομεία του Ηρακλείου, δίνοντας έτσι κάποια υπόσταση και σε όσα από αυτά λειτουργούν χωρίς άδεια, επικαλούμενος το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί εάν οι παράνομες επιχειρήσεις κλείσουν, αφού για πολλές οικογένειες αυτή είναι η μόνη λύση...

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Δεν χτύπησα τον πελάτη", λέει ο κρεοπώλης

Κορωνοϊός: Θλίψη για τον 29χρονο Παύλο - Το "αντίο" του δημάρχου

Στο Ηράκλειο η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου - Συνάντηση με Περιφερειάρχη

ESPA BANNER