Κρήτη

Η απάτη με το "Ζ" στις ταμειακές μηχανές και η επιχείρηση στην Κρήτη

ταμειακες μηχανές

Η φοροδιαφυγή του «Ζ» και το λογισμικό που κάνει «αόρατα» τα πραγματικά έσοδα και τα χρωματίζει «μαύρα» με ένα πάτημα στο πληκτρολόγιο υπολογιστή από απόσταση αναδεικνύουν τη μεγάλη «φάμπρικα» απόκρυψης εισπράξεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνάμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στο κύκλωμα των «μάγων» της φοροαποφυγής, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, συμμετέχουν ιδιοκτήτες δύο εταιριών λογισμικού έκδοσης αποδείξεων σύγχρονων ταμειακών μηχανών, λογιστές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που είχαν αγαστή συνεργασία και ποσοστά επί των μαύρων εσόδων που απέκρυπταν στο τέλος κάθε ημέρας. Οι ιδιοκτήτες εξαφάνιζαν πολλά… μηδενικά από τα πραγματικά έσοδα, μεγεθύνοντας τα κέρδη από τη μη απόδοση των αναλογούντων φόρων, κάτι που τους οδήγησε στην πλεονεξία, η οποία μετατράπηκε σε «αχίλλειο πτέρνα» τους. Στην Κρήτη μάλιστα και συγκεκριμένα στα Χανιά, επιχείρησε απέκρυψε έσοδα 1,8 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια!

Το κύκλωμα είχε εντοπίσει και εκμεταλλευόταν τη «μαύρη τρύπα» του ανύπαρκτου ελεγκτικού μηχανισμού των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών, διευρύνοντας το «πάρτι» της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αποκαλύπτουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν εγκρίνει την πώληση των λογισμικών έκδοσης αποδείξεων, των νόμιμων εταιριών προμήθειάς τους, χωρίς να έχουν ζητήσει την κατάθεση του πρωτότυπου προγράμματος και φυσικά χωρίς να έχουν προβεί στον απαραίτητο έλεγχο και μελέτη τρωτότητας του συστήματος. 

Το «γαϊτανάκι» της τεράστιας φοροδιαφυγής ξεκινά από τις δύο εταιρίες, οι οποίες εκδίδουν νόμιμα λογισμικά για τη λειτουργία των ταμειακών μηχανών έκδοσης αποδείξεων και έχουν την ευθύνη της συντήρησης και τεχνικής υποστήριξής τους. Πίσω από μία λεπτομέρεια, όμως, κρύβονται ο «διάβολος» της φοροδιαφυγής και η παρανομία, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ασχολούνται με τη σοβαρή υπόθεση, που μόλις έχει αρχίσει.

Υπεύθυνοι αυτών των εταιριών φαίνεται να αναζήτησαν και να βρήκαν, σε μία όχι τόσο δύσκολη αναζήτηση, τους «πρόθυμους» επιχειρηματίες για τη διαγραφή μέρους των πραγματικών εσόδων των επιχειρήσεών τους, τα οποία θα κατέληγαν απευθείας στις τσέπες τους χωρίς καμία απόδοση φόρου. Το ίδιο συνέβη και με κάποιους επιχειρηματίες που αναζήτησαν μόνοι εκείνους που μπορούσαν να προβούν σε αυτές τις ενέργειες. Σε κάποιες τις περιπτώσεις ενδιάμεσοι σε αυτή την επαφή ήταν λογιστές των επιχειρηματιών, που αποζητούσαν την απόκρυψη σημαντικού μέρους των καθημερινών εισπράξεων. 
 

Κρήτη

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Ηλίας Μόσιαλος

Ηλίας Μόσιαλος

Μετά από πρόταση του Πρύτανη και του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε ομόφωνα την αναγόρευση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, δήλωσε ότι στο πρόσωπο του Ηλία Μόσιαλου το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον επιστήμονα, αλλά και την συνεισφορά του στην επιστήμη και την χώρα.

Η τελετή αναγόρευσης του κ. Μόσιαλου ως επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ο Captain Covid τηλεκπαιδεύεται!

Κορωνοϊός: Βίντεο για τον εμβολιασμό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης