Κρήτη

Ε.Γιδαράκος: Πολιτικοί λόγοι προκρίνουν την υδρόλυση για τα χημικά της Συρίας

Η θερμική επεξεργασία και όχι η υδρόλυση είναι η καταλληλότερη μέθοδος για την καταστροφή των χημικών της Συρίας επέμεινε ,μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στο Νίκο Ψιλάκη, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος ,ειδικός σε θέματα επεξεργασίας και διάθεσης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο κ Γιδαράκος θεωρεί  πως για πολιτικούς λόγους οι χώρες που διαθέτουν μονάδες θερμικής επεξεργασίας δεν δέχτηκαν να καταστρέψουν τα χημικά που προέρχονται από τη Συρία κι έτσι φτάσαμε στο να προκρίνουμε την μέθοδο της υδρόλυσης και μάλιστα εν πλω.

Η θερμική επεξεργασία, εξήγησε ο καθηγητής, δεν παρέχει υπολείμματα όπως η υδρόλυση και γι αυτό το λόγο με το που αποφασίστηκε να καταστραφούν τα χημικά από τη Συρία αναζητήθηκαν εν λειτουργία μονάδες καύσης στην Αλβανία, στη Γερμανία και αλλού, οι οποίες όμως δεν αποδέχτηκαν να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία.

Στην πόλη Μούστα της Δυτικής Γερμανίας υπάρχει εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας που θα μπορούσε κάλλιστα να δεχθεί τα χημικά ενώ και στην Αλβανία, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία λειτουργούν τέτοιες μονάδες.

Ο κ Γιδαράκος θεωρεί πως δεν υφίσταται θέμα άρνησης αποδοχής της καταστροφής των χημικών σε ένα από αυτά τα εργοστάσια για επιστημονικούς λόγους, συνεπώς την άρνηση όσων προτάθηκαν πρέπει να την θεωρήσουμε πολιτική. Εξάλλου η τεχνογνωσία της καύσης , είπε ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί σε πλοίο όπως συνέβη με την υδρόλυση.

Σε ότι αφορά τώρα αυτή καθ αυτή την μέθοδο της υδρόλυσης ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισε πως απαιτεί διάφορα αντιδραστήρια και μάλιστα στην περίπτωση του υλικού από τη Συρία οι Αμερικανοί ,λέγεται ,πως θα χρησιμοποιήσουν τρία διαφορετικά ,οπότε θα προκύψουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες ουσιών που θα χρειαστεί μετά να μεταφερθούν σε μονάδες καύσης για ολοκληρωτική καταστροφή τους.

Ο κ Γιδαράκος ευχήθηκε να πάνε όλα καλά με την υδρόλυση των χημικών εν πλω όμως δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όλη αυτή η διαδικασία θέτει τεχνικά ζητήματα που πρέπει να ειδωθούν με σοβαρότητα. Με τα ερωτηματικά βεβαίως να παραμένουν, ανάμεσα τους και το γιατί επελέγη το συγκεκριμένο σημείο της Μεσογείου κι όχι μια πιο ανοικτή θάλασσα .

Ελένη Βασιλάκη

Κρήτη

Κρήτη: Δύο νεκροί στην άσφαλτο σε τροχαίο με καραμπόλα οχημάτων

τροχαίο βράδυ

Δεν έχουν τελειωμό τα τροχαία στην Κρήτη σήμερα και μάλιστα με μηχανές, νεκρό και τραυματίες.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Κυριακής στο Δαράτσο Χανίων σε καραμπόλα 4-5 οχημάτων έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους ενώ υπάρχουν και 5 τραυματίες, μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες και ένα βρέφος 7 μηνών.

Το σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στον κόμβο Γαλατά προς Χανιά και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω του τροχαίου.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους τα οχήματα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα οχήματα επιβάτες.

Προανάκριση για αίτια του ατυχήματος διενεργεί η τροχαία.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θρήνος για τον άτυχο Γιώργο, το 40ο θύμα στην άσφαλτο...

Κρήτη: Φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στον Άγιο Νικόλαο για προστασία του "Nautical Geo"(φωτό)

 

ESPA BANNER