Κρήτη

Γνωστή πορτοκαλάδα από την Κρήτη, ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

πορτοκαλαδα

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Παρακολούθησης Παραγόντων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση μη ασφαλούς προϊόντος "πορτοκαλάδα με ανθρακικό", το οποίο βρέθηκε να περιέχει συντηρητικό (βενζοϊκό) σε συγκέντρωση μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΖΑΡΓΙΑΝΑΚΗ πορτοκαλάδα με ανθρακικό», σε συσκευασία 250ml με ημερομηνία παραγωγής 11-09-2015 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12-03-2016.

portokalada.jpg

portokalada.jpg, by gpapadakis

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω προϊόν παράγεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση Δημήτριος Ελευθ. Ζαργιανάκης που εδρεύει στη Χαλέπα, Πισκοκέφαλου Σητείας Κρήτης.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας (ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12-03-2016) του εν λόγω προϊόντος και ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι) να μην το καταναλώσουν.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ψάχνουν απαντήσεις για το "ορφανό" μεταλλαγμένο κρούσμα

κορωνοϊός καραντίνα

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων για το ορφανό κρούσμα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία δεν έχει ιστορικό ταξιδιού και τώρα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το πώς μεταδόθηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος εξάφρασε προβληματισμό για το "ορφανό κρούσμα".

"Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 24 συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό. Τα δύο πρόσφατα, σε Αθήνα και Ηράκλειο, δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού και για τον λόγο αυτό, γίνονται όλες οι απαραίτες εξετάσεις δειγμάτων στο Εργαστήριο Υγεινομικής Ανάλυσης στην Αθήνα. Σίγουρα μας προβληματίζει το γεγονός. Το θετικό είναι ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν επηρρεάζεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος."

Ο κ. Σουρβίνος είπε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικά τα μέτρα προσωπικής προστασίας, μάσκα, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις.

Η γυναίκα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως και τα μέλη της οικογένειάς της και συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Δολιοφθορές και... δυναμιτάκια σηκώνουν στο πόδι μια ολόκληρη γειτονιά!

Ηράκλειο: Βρήκε τον θάνατο μέσα στο σπίτι

Ηράκλειο: Τυλίχθηκαν στις φλόγες δύο αυτοκίνητα