Κρήτη

Α. Φώσκολος: Η Κρήτη διαθέτει πλούσια και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Κατηγορηματικός για την παρουσία πλούσιων και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της κυβέρνησης του Καναδά για θέματα ενέργειας, Αντώνης Φώσκολος.

Με αφορμή νέα δημοσιεύματα που θέλουν στο Λονδίνο ,σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 1 και 2 Ιουλίου για να παρουσιαστούν τα ελληνικά κοιτάσματα στους εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών, πρεσβειών και ενεργειακών φορέων , να δίνεται έμφαση στο Ιόνιο και όχι στην Κρήτη ο κ Φώσκολος  εμφανίζεται με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη κατηγορηματικός.

"Δεν ισχύουν αυτά που γράφουν για μεγάλα βάθη και σεισμικά δεδομένα που δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ωριμότητας με αυτά του Ιονίου", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και παραπέμπει στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μανιάτη ο οποίος πρόσφατα σε συνέντευξη του είχε ξεκαθαρίσει πως στις αρχές Ιουλίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την έρευνα και την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Ο ίδιος είχε πει πως «Η επιλογή των περιοχών αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ κρίσιμη απόφαση, που προϋποθέτει την ακριβή και σωστή εκτίμηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, των μπλοκ βασίζεται τόσο στην ερμηνεία των δεδομένων όσο και στα αποτελέσματα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω, είναι ότι «τα μπλοκ» θα καλύπτουν όλη την περιοχή ενδιαφέροντος, δηλαδή τόσο το Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης»

Ο κ Φώσκολος δεν έχει ακόμα πλήρη γνώση όλων των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες της PGS ωστόσο μέρος των στοιχείων που είδε, μέσω των Γάλλων, δείχνει μια Κρήτη που βρίθει από κοιτάσματα, κυρίως από την περιοχή της Γαύδου προς τα ανατολικά και από τους Καλούς Λιμένες μέχρι και την Ιεράπετρα.

Αναφορικά δε με τα όσα λέγονται για τα μεγάλα βάθη  της Κρήτης (2,5-3 χιλιάδες μέτρα) που ανεβάζουν πολύ το κόστος αξιοποίησης των τοπικών κοιτασμάτων ο ίδιος εξηγεί στο Ράδιο Κρήτη πως ο πυθμένας της θάλασσας νότια της Κρήτης έχει και μεγάλα και μικρότερα βάθη αλλά τα κοιτάσματα που μας ενδιαφέρουν βρίσκονται σε μικρά βάθη.

Να πούμε πως στην εκδήλωση στο Λονδίνο, από όπου επιτέλους θα μάθουμε αναλυτικά τι έδειξαν οι σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη ,έχουν λάβει  πρόσκληση συμμετοχής πάνω από 500 εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων φορέων .

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μαζί με την ομάδα του υπουργείου που «έτρεξε» το φιλόδοξο project με επικεφαλής την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη θα παρουσιάσουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.

Ε.Β

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το Ρολόι στο κέντρο δείχνει ταυτόχρονα τη χειμερινή και τη θερινή ώρα!

ρολοι

Αυτό είναι το "ιστορικό" Ρολόι, στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου δίπλα από τα Λιοντάρια και απέναντι από την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο κέντρο της πόλης, για να θυμίζει στους Ηρακλείώτες - και όχι μόνο - το ρολόι της εταιρείας Zenith που δέσποζε από το 1930 και ήταν ένα σημείο συνάντησης.

Δεν ξέρουμε αν η σύγχρονη εκδοχή του εντάσσεται στις ...έξυπνες εφαρμογές του Ηρακλείου, σίγουρα πάντως αποτελεί (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) μια παγκόσμια πρωτοτυπία!

Και το αποδεικνύουν οι παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν απόψε (25/1) στις 20:26 ακριβώς:

Αν ανεβαίνει κανείς από τα Λιοντάρια προς τον "σταυρό" της πόλης, η ώρα που φαίνεται στο Ρολόι, είναι η ...θερινή, οι δείκτες δηλαδή δείχνουν 21:26!

Αν κάποιος κατεβαίνει από τον "σταυρό" της πόλης προς τα Λιοντάρια, η ώρα που φαίνεται στο Ρολόι είναι η (κανονική για την εποχή) χειμερινή, δηλαδή 20:26!

Για γέλια ή για κλάματα;