Κρήτη

Α. Φώσκολος: Η Κρήτη διαθέτει πλούσια και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Κατηγορηματικός για την παρουσία πλούσιων και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της κυβέρνησης του Καναδά για θέματα ενέργειας, Αντώνης Φώσκολος.

Με αφορμή νέα δημοσιεύματα που θέλουν στο Λονδίνο ,σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 1 και 2 Ιουλίου για να παρουσιαστούν τα ελληνικά κοιτάσματα στους εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών, πρεσβειών και ενεργειακών φορέων , να δίνεται έμφαση στο Ιόνιο και όχι στην Κρήτη ο κ Φώσκολος  εμφανίζεται με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη κατηγορηματικός.

"Δεν ισχύουν αυτά που γράφουν για μεγάλα βάθη και σεισμικά δεδομένα που δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ωριμότητας με αυτά του Ιονίου", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και παραπέμπει στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μανιάτη ο οποίος πρόσφατα σε συνέντευξη του είχε ξεκαθαρίσει πως στις αρχές Ιουλίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την έρευνα και την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Ο ίδιος είχε πει πως «Η επιλογή των περιοχών αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ κρίσιμη απόφαση, που προϋποθέτει την ακριβή και σωστή εκτίμηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, των μπλοκ βασίζεται τόσο στην ερμηνεία των δεδομένων όσο και στα αποτελέσματα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω, είναι ότι «τα μπλοκ» θα καλύπτουν όλη την περιοχή ενδιαφέροντος, δηλαδή τόσο το Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης»

Ο κ Φώσκολος δεν έχει ακόμα πλήρη γνώση όλων των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες της PGS ωστόσο μέρος των στοιχείων που είδε, μέσω των Γάλλων, δείχνει μια Κρήτη που βρίθει από κοιτάσματα, κυρίως από την περιοχή της Γαύδου προς τα ανατολικά και από τους Καλούς Λιμένες μέχρι και την Ιεράπετρα.

Αναφορικά δε με τα όσα λέγονται για τα μεγάλα βάθη  της Κρήτης (2,5-3 χιλιάδες μέτρα) που ανεβάζουν πολύ το κόστος αξιοποίησης των τοπικών κοιτασμάτων ο ίδιος εξηγεί στο Ράδιο Κρήτη πως ο πυθμένας της θάλασσας νότια της Κρήτης έχει και μεγάλα και μικρότερα βάθη αλλά τα κοιτάσματα που μας ενδιαφέρουν βρίσκονται σε μικρά βάθη.

Να πούμε πως στην εκδήλωση στο Λονδίνο, από όπου επιτέλους θα μάθουμε αναλυτικά τι έδειξαν οι σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη ,έχουν λάβει  πρόσκληση συμμετοχής πάνω από 500 εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων φορέων .

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μαζί με την ομάδα του υπουργείου που «έτρεξε» το φιλόδοξο project με επικεφαλής την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη θα παρουσιάσουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.

Ε.Β

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εικόνες ντροπής στο Μνημείο λίγες ώρες πριν την κατάθεση στεφάνων

Συνθήματα, σκουπίδια και ...αραχτοί.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

«Μνημείο» απόλυτης σήψης και παρακμής λίγες ώρες πριν από την κατάθεση στεφάνων θυμίζει ο χώρος στην πλατεία Ελευθερίας, στην «καρδιά» της πόλης του Ηρακλείου!

Με τους δείκτες του ρολογιού να δείχνουν «22:00» (27/10), οι εικόνες από το Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σοκάρουν!

Εμετικά συνθήματα, βρωμιά, σκουπίδια, σπασμένα μάρμαρα με ...κάποιους αραχτούς χωρίς να «τρέχει» και τίποτα. Αυτό δεν είναι το Ηράκλειο, αυτό δεν είναι πόλη που ετοιμάζεται (έστω και με τους περιορισμούς) να τιμήσει την συμπλήρωση 80 χρόνων από το Έπος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το υπερήφανο «ΟΧΙ».

Δεν θα ασχοληθούμε με τους «επαναστάτες» με τα σπρέι. Δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι ευθύνη των γονέων τους και άλλων επιστημονικών και ψυχιατρικών κλάδων.

Εμείς θα ασχοληθούμε με τους «Άρχοντες» της πόλης. Τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη (μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Κρήτης) γίνονται αυτά τα αίσχη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, απευθύνοντας μια και μόνο έκκληση:

ΔΩΣΤΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.

Διαφορετικά, δεν υπάρχει λόγος να στηθείτε μπροστά από το Μνημείο αύριο για τα στεφάνια, τις δηλώσεις και τις φωτογραφίες. Ζητήστε απλά μια συγνώμη από τους νεκρούς μας.