Κρήτη

Α. Φώσκολος: Η Κρήτη διαθέτει πλούσια και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Κατηγορηματικός για την παρουσία πλούσιων και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της κυβέρνησης του Καναδά για θέματα ενέργειας, Αντώνης Φώσκολος.

Με αφορμή νέα δημοσιεύματα που θέλουν στο Λονδίνο ,σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 1 και 2 Ιουλίου για να παρουσιαστούν τα ελληνικά κοιτάσματα στους εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών, πρεσβειών και ενεργειακών φορέων , να δίνεται έμφαση στο Ιόνιο και όχι στην Κρήτη ο κ Φώσκολος  εμφανίζεται με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη κατηγορηματικός.

"Δεν ισχύουν αυτά που γράφουν για μεγάλα βάθη και σεισμικά δεδομένα που δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ωριμότητας με αυτά του Ιονίου", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και παραπέμπει στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μανιάτη ο οποίος πρόσφατα σε συνέντευξη του είχε ξεκαθαρίσει πως στις αρχές Ιουλίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την έρευνα και την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Ο ίδιος είχε πει πως «Η επιλογή των περιοχών αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ κρίσιμη απόφαση, που προϋποθέτει την ακριβή και σωστή εκτίμηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, των μπλοκ βασίζεται τόσο στην ερμηνεία των δεδομένων όσο και στα αποτελέσματα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω, είναι ότι «τα μπλοκ» θα καλύπτουν όλη την περιοχή ενδιαφέροντος, δηλαδή τόσο το Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης»

Ο κ Φώσκολος δεν έχει ακόμα πλήρη γνώση όλων των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες της PGS ωστόσο μέρος των στοιχείων που είδε, μέσω των Γάλλων, δείχνει μια Κρήτη που βρίθει από κοιτάσματα, κυρίως από την περιοχή της Γαύδου προς τα ανατολικά και από τους Καλούς Λιμένες μέχρι και την Ιεράπετρα.

Αναφορικά δε με τα όσα λέγονται για τα μεγάλα βάθη  της Κρήτης (2,5-3 χιλιάδες μέτρα) που ανεβάζουν πολύ το κόστος αξιοποίησης των τοπικών κοιτασμάτων ο ίδιος εξηγεί στο Ράδιο Κρήτη πως ο πυθμένας της θάλασσας νότια της Κρήτης έχει και μεγάλα και μικρότερα βάθη αλλά τα κοιτάσματα που μας ενδιαφέρουν βρίσκονται σε μικρά βάθη.

Να πούμε πως στην εκδήλωση στο Λονδίνο, από όπου επιτέλους θα μάθουμε αναλυτικά τι έδειξαν οι σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη ,έχουν λάβει  πρόσκληση συμμετοχής πάνω από 500 εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων φορέων .

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μαζί με την ομάδα του υπουργείου που «έτρεξε» το φιλόδοξο project με επικεφαλής την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη θα παρουσιάσουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.

Ε.Β

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σοβαρό εργατικό ατύχημα - Στην εντατική 55χρονος

εργατικό ατύχημα αλικαρνασσός

Ένα νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στη Νέα Αλικαρνασσό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ένας 55χρονος οικοδόμος, ο οποίος κατά τη διάρκεια εργασιών σε πολυκατοικία "έκοψε" το μπαλκόνι και ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στο κενό, πέφτοντας από τα 9,5 μέτρα.

Η ανακοίνωση:

"Ένα νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή της Άνω Αλικαρνασσού προς τη Βιομηχανική Περιοχή, σε εργασίες συντήρησης πολυκατοικίας, όταν έκοψε το μπαλκόνι και βρέθηκε στο κενό ο άτυχος συνάδελφος από 9,5 μέτρα. Πολλά έργα συντήρησης πρέπει να ελέγχονται για την στατικότητα για να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, βρέθηκαν άμεσα στο τόπο του ατυχήματος προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία μαζί με την τεχνική επιθεώρηση εργασίας. Το εργατικό ατύχημα είχε σαν αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του συναδέλφου μας Α.Π. (A.P.) 55 ετών Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος βρίσκεται διασωληνωμένος.

Οι ευθύνες της εργοδοσίας στο χώρο των κατασκευών γενικά είναι μεγάλες. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας στους χώρους δουλειάς για τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, αλλά και στο ΣΕΠΕ η κατάσταση δυστυχώς χειροτερεύει, λόγω της εντατικοποίησης που επικρατεί  στην οικοδομή,  δουλειά ήλιο με ήλιο, δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Κι εδώ βρίσκονται οι ευθύνες της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού το ΣΕΠΕ είναι παντελώς υποστελεχωμένο από έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους εργοδότες να αλωνίζουν και να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα».

Όλα τα ατυχήματα δεν είναι ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από την απροσεξία, είναι από την εντατικοποίηση της δουλειάς με αποτέλεσμα την κούραση, είναι από τα ελλιπή μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια αφού για την εργοδοσία θεωρείται κόστος.

Συνάδελφοι, οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς. Οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στον τρομοκρατία της εργοδοσίας, να σηκώσουν κεφάλι ,να γραφτούν και να συμμετέχουν στη δράση του Συνδικάτου για να υπερασπιστούμε στην κυριολεξία τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφό μας και γρήγορα να επιστρέψει στην οικογένειά του".