Κρήτη

Ανθούν... τα παράνομα τουριστικά καταλύματα στην Κρήτη

taverna.jpg

Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Κρήτη εξαίρεση στον κανόνα που θέλει να αναπτύσσεται μια τεράστια εστία φοροδιαφυγής γύρω από τα τουριστικά καταλύματα σε περιοχές που προσελκύουν σημαντικό αριθμό τουριστών.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 18ο ετήσιο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος στα παράνομα καταλύματα πραγματοποιείται το 40% των συνολικών διανυκτερεύσεων στη χώρα, με τον τζίρο, για τις περίπου 500.000 κλίνες που λειτουργούν σε αυτά, να ξεπερνά τα 2 δις ευρώ ετησίως.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου « Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», Μανόλης Ζερβάκης επιβεβαιώνει πως το πρόβλημα των παράνομων καταλυμάτων, που ανταγωνίζονται με αθέμιτους όρους τις νόμιμες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, είναι μεγάλο και στην Κρήτη.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος στο Ράδιο Κρήτη, η παράνομη ενοικίαση εντοπίζεται σε αρκετές περιοχές από τα νότια μέχρι τα βόρεια παράλια. Στα νότια συνήθως συναντάμε ξένους ιδιοκτήτες κατοικιών που με πρόσχημα ότι παραχωρούν το σπίτι τους σε φίλους, για να κάνουν τις διακοπές τους, καταφέρνουν να εισπράττουν μεγάλα ποσά και μάλιστα αφορολόγητα.
Επίσης κάποια άλλα καταλύματα, στα οποία  έχει γίνει ανάκληση άδειας λειτουργίας, συνεργάζονται με Άγγλους και παράνομα τα ενοικιάζουν σε ξένους , κυρίως φοιτητές, που έρχονται το καλοκαίρι για να εργαστούν στον τόπο μας. Τέτοια φαινόμενα είχαν εντοπιστεί στη Χερσόνησο, ωστόσο εκτιμάται πως δεν «ευδοκιμούν» μόνο εκεί.
Φυσικά υπάρχει και το διαχρονικό  ζήτημα την παράνομης ενοικίασης βιλών σε τουρίστες, που ακόμα κι αν εντοπιστούν είναι δύσκολο και χρονοβόρο το να αποδείξει κανείς ότι έχει συντελεστεί εκεί παρανομία αφού συνήθως οι ιδιοκτήτες τους επικαλούνται φιλοξενία . Ωστόσο πέρυσι, σύμφωνα με τον κ Ζερβάκη, επειδή άλλαξε ο νόμος και  καθιερώθηκαν πολύ τσουχτερά πρόστιμα για τις βίλες και εξοχικά που ενοικιάζονται παράνομα έσπευσαν και έβγαλαν άδειες τουλάχιστον για 600-650 τέτοια καταλύματα οι ιδιοκτήτες τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοικιάσεις των παράνομων καταλυμάτων γίνεται μέσω διαδικτύου. Ο κ Ζερβάκης ευελπιστεί παρολαυτά  πως με τη δομή που στήνεται στην Αθήνα για ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων εκείνων που διαθέτουν παράνομα καταλύματα προς ενοικίαση αρκετοί θα πέσουν στη φάκα και θα μπορέσει να καθαρίσει  το τοπίο στο χώρο τους.
Ε.Β

Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία

αιμοδοσία

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σήμερα 12 Ιουνίου, και η Διευθύντρια  της Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΗρακλείουΕ. Λυδάκη, μέσα από σχετική ανακοίνωση εξηγεί πως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έφερε ακόμα πιο κοντά τον άνθρωπο στον εθελοντισμό, με πολύτιμο αποτέλεσμα η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να συλλέξει πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Μια ξεχωριστή γιορτή για την δωρεά αίματος είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας καθώς μας βρίσκει εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο αυτή ακριβώς η κρίση είναι που ανέδειξε ότι η ανθρώπινη φύση απέναντι στον κίνδυνο στέκεται γενναία και είναι αλληλέγγυα και γενναιόδωρη.

Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε»: «Κάνε μια βόλτα με ουσία κι έλα στην Αιμοδοσία…», ήταν- εν μέσω της βαθιάς καραντίνας- το κάλεσμα μας, και οι συμπολίτες μας, είτε μεμονωμένα είτε μέσω δραστήριων συλλόγων,  αντιστάθηκαν στο φόβο της πανδημίας και τον νίκησαν δωρίζοντας επανειλημμένα αίμα στις νέες δομές που αναπτύχθηκαν εκτός νοσοκομείου, στην Περιφέρεια ή στο Σταθμό Αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως φαίνεται και στο γράφημα ο εθελοντισμός μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε περίπου κατά 20% και στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου συλλέξαμε πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.  Ένα δε μέρος αυτών το στείλαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που σαν μεγάλα αστικά κέντρα, τα νοσοκομεία τους υπέφεραν από την έλλειψη αίματος περισσότερο από ότι εδώ την περιφέρεια.

Πέρα από την δωρεά αίματος όμως υπάρχουν δωρεές βιολογικών υγρών πιο εξειδικευμένες και λιγότερο γνωστές κι από ανθρώπους που αφανώς και σιωπηρά έχουν ταχθεί στην υποστήριξη του άλλου, του ξένου.

Πεντακόσιοι περίπου δωρητές αιμοπεταλίων δεν πτοήθηκαν από την καραντίνα και ήρθαν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους μικρούς ασθενείς μας στη μάχη που δίνουν με την αρρώστια τους. Είχαμε επίσης δωρητές υπεράνοσου αντι-Covid πλάσματος από πολίτες που έχοντας ξεπεράσει τη νόσο ήρθαν και δώρισαν τα πολύτιμα αντισώματα τους προς τους συνανθρώπους τους που ήταν στις κλινικές με κορωνοϊό. Και τέλος είχαμε δωρητές μυελού των οστών, με τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που συλλέξαμε για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών να ταξιδεύουν και εκτός συνόρων, σαν κομιστές ελπίδας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Η δωρεά αίματος, πλάσματος και κυττάρων εκτός από τη ζωή που χαρίζει στους άλλους, κάνει όλους τους εθελοντές αλλά και όλους εμάς που εργαζόμαστε μαζί τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι μία πράξη καλοσύνης που διώχνει το άγχος, διώχνει το φόβο και ηρεμεί την καρδιά μας ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί σε μια συλλογικότητα.

Σαν Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου ευχαριστούμε θερμά όλους του φορείς της πολιτείας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα: την Περιφέρεια, τον Δήμο, την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και όλους τους συλλόγους και τους εθελοντές μας τον κάθε έναν ξεχωριστά".

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: Ο αγώνας δρόμου φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ηράκλειο: Τροχαίο στον κόμβο... καρμανιόλα (φωτο)

Ηράκλειο: "Κάντε ησυχία για τα παιδιά που διαβάζουν"