Κρήτη

Ψυχαγωγία

Έξοδος

Πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Φαιστού

Έπειτα από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις της αποκριάς που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τη διεξαγωγή του «2ου Κυνηγιού Θησαυρών» από την Εθελοντική ομάδα Νεολαίας Φαιστού ΔΡΩ, πλούσιο είναι το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Φαιστού και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η αρχή γίνεται σήμερα Πέμπτη, όπου ο Π.Σ. Πόμπιας έχει ετοιμάσει στην κεντρική πλατεία του χωριού μια τεράστια ψησταριά, ενώ με αφορμή την ημέρα της Τσικνοπέμπτης θα παρασκευάσουν το παραδοσιακό γλυκό της Αποκριάς το Τζουλαμά.

Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το 3ο παιδικό καρναβάλι στο Δήμο Φαιστού. Ο θεσμός που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, διοργανώνεται και φέτος από το Δήμο Φαιστού σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Μοιρών. Το 3ο καρναβάλι για παιδιά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι.

Ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με τη Δημοτική κοινότητα Μοιρών απευθύνουν κάλεσμα, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, τις ομάδες εθελοντών, καθώς και σε κάθε σχολείο, να φτιάξουν την ομάδα τους και να συμμετέχουν στη παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί στον κεντρικό δρόμο, μπροστά από το Δημαρχείο στις Μοίρες. Ακολούθως, με τη λήξη της παρέλασης, θα υπάρξει η διεξαγωγή παιδικού κυνηγιού στην πλατεία Ομονοίας, με πολλές εκπλήξεις για τα πληρώματα που θα συμμετάσχουν. Τη  διοργάνωση έχει αναλάβει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 1ου Δ.Σ. Μοιρών, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού.

Επίσης την Κυριακή το πρωί ο Π.Σ. Τυμπακίου διοργανώνει «κυνήγι κρυμμένου Θησαυρού», με πολύ μουσική, δράση, και πολλές εκπλήξεις, για τους συμμετέχοντες, στην κεντρική πλατεία Τυμπακίου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα με αποκορύφωμα την Κυριακή 2 Μαρτίου, όπου θα διεξαχθεί το 4ο μεγάλο Καρναβάλι του Δήμου Φαιστού στο Τυμπάκι με ώρα έναρξης 2:00 το μεσημέρι. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου που μας προσκαλεί στη μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση του Νότου.

Ακολουθεί την ίδια μέρα το απόγευμα το 36ο Βραδινό Καρναβάλι στην Πόμπια και στη συνέχεια το παραδοσιακό γλέντι με το γαϊτανάκι, με ώρα έναρξης 18.00 μμ. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας.

Τέλος, την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά κούλουμα με Σαρακοστιανά εδέσματα σε Πόμπια και Σίβα. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας και Σίβα. Να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις της αποκριάς τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού.

Σε δηλώσεις τους, τόσο η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη, όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Φασομυτάκης  προσκαλούν τους δημότες, να συμμετέχουν στις πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Φαιστού, να φτιάξουν ομάδες με σκοπό να διασκεδάσουν και να φορέσουν την καλύτερη τους διάθεση, έχοντας εφόδια το κέφι για ψυχαγωγία, να ξεφαντώσουν μαζί με τα παιδιά τους, γιατί φέτος οι εκδηλώσεις  της Αποκριάς, είναι αφιερωμένες στα παιδιά. Μεγάλα και μικρά...

 

Κρήτη

Η Περιφέρεια στηρίζει τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωσή του, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ίδρυση και το ρόλο του αναπτυξιακού οργανισμού «Δαίδαλος Α.Ε.» αναφέρει: 

«Η Περιφέρεια Κρήτης, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4674/2020 «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των ΟΤΑ-Σύσταση και Λειτουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στηρίζει την πρωτοβουλία των Δήμων, να ενισχύσουν την αναπτυξιακή τους λειτουργία για την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αειφόρου ανάπτυξης. Όμως, η υποστελέχωση των τεχνικών τους υπηρεσιών, δημιουργεί προβλήματα και εμπόδια, τα οποία καλείται να επιλύσει η Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό, ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του συνόλου των Δήμων του νησιού, παρέχοντας τεχνική στήριξη για την υλοποίηση δημοτικών έργων.

Με αυτό το δεδομένο, ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση των Δήμων να συστήσουν έναν φορέα - στον οποίο η Περιφέρεια συμμετέχει διατηρώντας τη μειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου - προκειμένου να επιταχύνουν τη διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων.

Οι σκοποί και οι επιδιώξεις, του υπό σύσταση οργανισμού «Δαίδαλος Α.Ε.», σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, τη λειτουργία και πορεία του οποίου στηρίξαμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τα επόμενα χρόνια. 

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, αποτελεί μια αποτελεσματική αναπτυξιακή δομή της Κρήτης, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για το νησί. Πολύ περισσότερο, επισημαίνουμε ότι ιδιαίτερα σήμερα και στην προσπάθειά μας να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, επιταχύνοντας την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης, θα στηρίξουμε το έργο και θα συνεργαστούμε με όλους τους αναπτυξιακούς οργανισμούς της Κρήτης. Προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαία προϋπόθεση παραμένει η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τις Περιφέρειες.
 

Υπογραμμίζουμε, ότι αναμένουμε και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις των Δήμων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε αυτές αφορούν τη συμμετοχή τους σε υφιστάμενους οργανισμούς, είτε αφορούν την ίδρυση και σύσταση νέου φορέα.

Άλλωστε, οι προκλήσεις της εποχής και η αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης επιβάλλουν, να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους, υπερβαίνοντας κοντόφθαλμες αντιλήψεις και προοπτικές. Η Περιφέρεια Κρήτης, θα συνεχίσει σε συνεργασία με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, την προσπάθεια για την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο: Αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κάτοικους

Δήμος Χερσονήσου: Νέος αντιδήμαρχος και πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου

Περιφέρεια Κρήτης: Ανακοινώνει τις επιχειρήσεις στις οποίες θα μοιράσει 60 εκ ευρώ