Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Ανακύκλωση των απορριμμάτων από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

ημεριδα χανια 1.jpg

Την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη σε ξενοδοχεία, οικιστικά συγκροτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και του τουριστικού προϊόντος του νησιού, επισήμαναν ο Αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος- χωροταξίας Νίκος Καλογερής και ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης σε ημερίδα της Περιφέρειας στην Γεωργιούπολη Χανίων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορείς του τουρισμού, εκπρόσωποι των υπηρεσιών περιβάλλοντος και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος της Περιφέρειας για τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων των πολιτών με στόχο την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων αστικών στερεών αποβλήτων, με βάση τον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Κρήτης.

Το θέμα της ημερίδας που στέφθηκε με επιτυχία ήταν «Η Ανάδειξη του ρόλου των μεγάλων παραγωγικών αποβλήτων στην Ανακύκλωση –Κίνητρα και οφέλη» και έγινε στο ξενοδοχείο Pilot Beach Resort το πρώτο ξενοδοχείο στην Κρήτη που εφαρμόζεται με επιτυχία πιλοτικό πρόγραμμα.

ημεριδα χανια.jpg

ημεριδα χανια.jpg, by lamprakis

Το θέμα της ημερίδας ειδικεύεται στην διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών που προέρχονται από τα Αστικά Στερεά Απόβλητα των μεγάλων παραγωγών όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία, κλπ. «Υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία και ευαισθητοποίηση φορέων – πολιτών καθώς είναι ανάγκη να γίνει πράξη ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων» τόνισαν οι κκ Καλογερής και Βαμιεδάκης αλλά και ο συμμετέχοντες ομιλητές.

Για το θέμα : «Πρόληψη και διαχείριση αποβλήτων στις ξενοδοχειακές μονάδες» μίλησε η Αναστασία Αρφανάκου - Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Αστικών Βιομηχανικών και συναφών αποβλήτων, Δ/νση Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ.
Το θέμα : «Ανακύκλωση αποβλήτων» ανέπτυξε η Αγγελική Ψάϊλα Προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης-Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Το θέμα : «Ο ΠΕΣΔΑ Κρήτης στη φάση υλοποίησής του» ανέλυσε η Ελένη Καργάκη Πολιτικός Μηχανικός, στέλεχος ΥΠΕΝ, υπεύθυνη σύνταξης ΠΕΣΔΑΚ. «Πρόγραμμα εφαρμογής εντός της ξενοδοχειακής μονάδος Pilot Resort Beach. Προβλήματα οργάνωσης και εφαρμογής της ανακύκλωσης - Προσπάθειες βελτίωσης του συστήματος - Αποτελέσματα της εφαρμογής - Μελλοντικοί στόχοι» ήταν το θέμα που ανάλυσε  ο Νικήτας Μαυράκης Σύμβουλος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ξενοδ/κών Μονάδων.

Το θέμα: «Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων στην Π.Ε. Χανίων. Υφιστάμενη κατάσταση-Προοπτικές» ανέπτυξε ο Κώστας Πατεράκης Κώστας, Μηχανολόγος Μηχανικός MSc., Διευθυντής Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης Χανίων Δ.Ε.ΣΙ.Σ.Α.Α.Ε.

Για το θέμα: «Σύστημα Pay as you throw σε ξενοδοχειακές μονάδες Χερσονήσου» μίλησε ο Γιώργος Παπαδάκης, Χημικός μηχανικός Διευθυντής ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας)

Για «Δυνατότητες αξιοποίησης των οργανικών απορριμμάτων για θέρμανση - Ψύξη σε ξενοδοχειακές μονάδες» μίλησε ο Πέτρος Γκίκας, Επίκουρος Καθηγητής, Περιβαλλοντική Μηχανική, Εργαστήριο  Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων)

Για το θέμα: «Περιβαλλοντική Πιστοποίηση  - Οικολογικό Σήμα της Ε.Ε. & EMAS» μίλησε ο Γιώργος Σταματίου Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός Υπάλληλος Τμήματος Περιβαλλοντικών Πιστοποιήσεων Χειριστής θεμάτων οικολογικού σήματος της ΕΕ

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - τροχαίο δυστύχημα: Οι απώλειες που βίωσαν οι δύο φίλοι

Ματθαίος - Έρντι

Ένας βαρύς πόνος που για πάντα θα βαραίνει την καρδιά και ένα "γιατί" που ίσως να μην βρει απάντηση.

Έτσι θα αναγκαστούν να ζουν απο δω και στο εξής τόσο οι συγγενείς του 21χρονου Έρντι όσο και του 17χρονου Ματθαίου Καραγιαννάκη.

Των δύο νεαρών που λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα του Γαζίου όταν η μηχανή στην οποία επέβαιναν, προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού.

Η κηδεία του 17χρονου μαθητή θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί από τον Προφήτη Ηλία, τόπο καταγωγής του ενώ του 21χρονου φίλου του, θα γίνει στην Αλβανία από όπό όπου καταγόταν.
Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο άτυχος 17χρονος μαθητής είχε πάρει το όνομά του από τον θείο του, αδελφό του πατέρα του, που και εκείνος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στις Μαλάδες το 1998.

Δεύτερη απώλεια βιώνει και η οικογένεια του Έρντι καθώς πριν λίγα χρόνια έχασε τον πατέρα του...

Ο θάνατος των δύο φίλων ήρθε να συγκλονίσει αλλά και να προβληματίσει τους πάντες και περισσότερο τις τοπικές αρχές οι οποίες εδώ και καιρό ζητούσαν, όπως υποστηρίζουν, παρεμβάσεις στο σημείο όπου χάθηκαν οι δύο νέοι.

Το κακό έγινε και τώρα είναι αργά για τα δύο παιδιά όμως όλοι ελπίζουν, αυτό να ήταν το τελευταίο αίμα που χύθηκε στην άσφαλτο.

Στον δρόμο όπου χάθηκαν οι δύο φίλοι, συχνά - πυκνά γίνονται κόντρες ανάμεσα σε αυτοκίνητα και μηχανές και οι κάτοικοι της περιοχής είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό...

Το βράδυ της Δευτέρας, φίλοι του Ματθαίου και του  Έρντι, συγκεντρώθηκαν στο σημείο της τραγωδία και με ριζίτικα τραγούδια και μαντινάδες, τους αποχαιρέτησαν...

Δείτε το βίντεο από τη "fonimaleviziou":

 

Γ.Π.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τροχαίο στην παραλιακή με τραυματία

Κρήτη: Δύο ιερείς φέρονται να εμπλέκονται στον βιασμό του 19χρονου

Ηράκλειο: Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό 19χρονου

 

 

ESPA BANNER