Κρήτη

Χανιά

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χανίων σε φόρουμ για τον τουρισμό στη Ζάκυνθο

επιμελητηριο χανιων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φόρουμ με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία» και της 38ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στις εργασίες του φόρουμ και της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιαννέλης, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, ο πρόεδρος του Insuleur Γ. Μπενέτος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ και οικονομικός επόπτης του Insuleur Γιάννης Μαργαρώνης.
Στον χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κα Ε. Κουντουρά, μεταξύ άλλων τόνισε ότι παρά την κρίση ο τουρισμός την φετινή χρονιά κεφαλαιοποίησε νέα κέρδη, με 25 εκατ. επισκέπτες και 14,5 δισ. ευρώ τουριστικό συνάλλαγμα.
Ακολούθησαν οι εργασίες του φόρουμ με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία», σε τρείς θεματικές ενότητες.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ

O Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε την εξεύρεση ισοδύναμου για την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και την αύξηση του τουρισμού μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αλλά και ενίσχυση της υπάρχουσας.
Στα μικρά νησιά (στους 3.000 μόνιμους κατοίκους) στα οποία «επιμένουν» να κατοικούν ακόμα λίγοι θαρραλέοι Έλληνες θα πρέπει τόνισε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μειωμένο ΦΠΑ με σκοπό την διατήρηση του πληθυσμού, του πολιτισμού και του τουρισμού μας. Νησιά όπως η Γαύδος, Κύθηρα, Αντικύθηρα και εκατοντάδες άλλα πρέπει να προστατευτούν.

Μεταφορικό ισοδύναμο

Πρότεινε την συνέχιση και την ενίσχυση των επιδοτούμενων γραμμών (ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) σύνδεσης των μικρών νησιών σε 12μηνη βάση.  

Παράλληλα επεσήμανε ότι η μείωση των φόρων αεροδρομίων με νομοθετική ρύθμιση – παρά την ιδιωτικοποίηση – για την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου στο 50% θα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των πτήσεων. Η ελαχιστοποίηση και ο μηδενισμός των φόρων αεροδρομίου για το «νεκρό» διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου θα έχει ως συνέπεια την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και την ελάφρυνση του τοπικού πληθυσμού για όλους τους προορισμούς και σ’ όλα τα νησιά της Ελληνικής επικράτειας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, επεσήμανε ο κ. Μαργαρώνης, να ληφθούν αυτά τα μέτρα άμεσα γιατί θα βοηθήσουν στην διατήρηση του πληθυσμού, των τοπικών οικονομιών στην ισότητα μεταξύ της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, στην αύξηση του τουρισμού και στην τόνωση της αγοράς σε 12 μήνη βάση. Εμείς οι νησιώτες κατέληξε θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την διατήρηση της ιστορίας των χιλιάδων χρόνων που έχουμε.

Οι εργασίες έκλεισαν με συζητήσεις των θεμάτων της 38ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

Για το μείζον ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο και παράλληλα ο Ε.ΟΑ.Ε.Ν. να συντάξει πρόταση εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα αντισταθμίζουν τις απώλειες από την κατάργηση της διαφοροποίησης του ΦΠΑ, με εφαρμογή σ΄ όλο το νησιωτικό χώρο. Η Γενική Συνέλευση  υιοθέτησε ψήφισμα των φορέων της Σκιάθου, που κατέθεσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το οποίο αφορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ. Θα ζητηθεί άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αίτημα για συζήτηση στην ειδική υποεπιτροπή της Βουλής για τα νησιά.

Για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών και ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου με αιχμή την Λέσβο και την Κω από την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του ΕΟΑΕΝ προς κάθε κατεύθυνση για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες καθώς και η διοργάνωση ημερίδας στη Αθήνα για τις επιπτώσεις στις νησιωτικές επιχειρήσεις. Τέλος αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση από διαπιστευμένους τραπεζικούς διαμεσολαβητές για βιώσιμες λύσεις σχετικά με ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων και προστασία από Τράπεζες. 
 

Κρήτη

Κρήτη: Πυκνώνουν οι τηλεφωνικές απάτες - Τι δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

περιπολικο

Πυκνώνουν οι καταγγελίες πολιτών που αφορούν σε προσπάθεια τηλεφωνικής απάτης, με στόχο την απόσπαση υψηλών χρηματικών ποσών από επιτήδειους, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία, οφειλές στην εφορία ή στην τράπεζα αλλά και την απολαβή κληρονομιάς!

Θύμα απάτης κάτοικος της Βιάννου

Υπόθεση απάτης  εξιχνιάστηκεαπό αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού άνδρα, κατηγορούμενου για το αδίκημα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, χθες  το πρωί άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με μία γυναίκα και παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία, προσποιούμενος υπάλληλο τραπεζικού ιδρύματος, κατάφερε να την πείσει να καταβάλει σε λογαριασμό που της υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 8.600 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στον εν λόγω αλλοδαπό, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου.

Απάτη και στο Δήμο Φαιστού

Μετά την περίπτωση της Βιάννου, ένα ακόμα περιστατικό εξαπάτησης που σημειώθηκε στο Δήμο Φαιστού έγινε γνωστό μέσα από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, απατεώνες τηλεφώνησαν σε κάτοικο της περιοχής, παριστάνοντας στο τηλέφωνο τον υπάλληλο τράπεζας, κατάφερε κι έπεισε το θύμα του, να του καταβάλει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που του υπέδειξε!

Μάλιστα, για να μη γίνει αντιληπτή η απάτη του, μηχανεύτηκε πως δήθεν απουσίαζε από την τράπεζα για εξωτερικές δουλειές και συμφώνησε με το θύμα του να συναντηθούν σε συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να του δώσει τα δήθεν δικαιολογιτικά έγγραφα, αφού όμως πρώτα θα είχε περάσει από την τράπεζα να καταβάλει τα λεφτά.

Όταν ο ανυποψίαστος πολίτης έφτασε στο ραντεβού αντιλήφθηκε πως ο δήθεν τραπεζικός υπάλληλος δεν είχε σκοπό να εμφανιστεί και όταν άρχισε να του τηλεφωνεί συνειδητοποίησε πως ότι το τηλέφωνο δε λειτουργούσε κι ότι είχε πέσει θύμα απάτης!

Μια δεύτερη καταγγελία από το Τυμπάκι

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, πληροφόρηση υπάρχει και για ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο Τυμπάκι.

Άγνωστος, τηλεφώνησε σε ηλικιωμένη γυναίκα και με το πρόσχημα ότι η γυναίκα δικαιούταν να λάβει τα αναδρομικά ποσά του θανόντος συζύγου της, προσπάθησε να την πείσει να καταβάλει στην τράπεζα το ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η ηλικιμένη γυναίκα υποψιάστηκε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, και ενημέρωσε τα παιδιά της και κατόπιν την αστυνομία για το ύποπτο τηλεφώνημα που έλαβε.

Φαίνεται πάντως, πως οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι απατεώνες ποικίλλουν ανάλογα με την περίσταση, γεγονός που μαρτυρά ότι ενδεχομένως δρουν οργανωμένα, έχοντας συλλέξει πληροφορίες και ξέροντας που στοχεύουν.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά  και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

-να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

- να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

Ειδήσεις σήμερα

Ρέθυμνο: Μέτρα προστασίας για τα σχολεία ζητά η Ένωση Γονέων και Μαθητών

Σήφης Βαλυράκης: Το στοιχείο - κλειδί για τη διαλεύκανση του θανάτου του

Λασίθι - Κορωνοϊός: Αγωνία για τα κρούσματα - Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς