Κρήτη

Χανιά

Στον "αέρα" η ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου Γαύδου λόγω της απουσίας ιερέα από την τελετή!

Με έκπτωση από το αξίωμά της κινδυνεύει η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου, αν μέσα σε πέντε ημέρες δεν επιτρέψει την ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο, στους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους που δεν ορκίστηκαν την περασμένο Σάββατο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία ιερέα! Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στο ακριτικό νησί, με πανελλαδικό αντίκτυπο, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλίνικου αποφάσισε πολιτικό όρκο και η αντιπολίτευση θρησκευτικό, με αποτέλεσμα 4 σύμβουλοι να μην ορκιστούν.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Γαύδου Σοφία Τσιριντάνη εξήγησε πως όταν κλήθηκαν για την ορκωμοσία του Σαββάτου έμαθαν πως δεν θα παρίστατο ιερέας γιατί η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλίνικου είχε ζητήσει να υπάρξει μόνο όρκος πολιτικός.

Οι ίδιοι όμως ήθελαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο κι έτσι η κ Τσιριντάνη επικοινώνησε με το Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, ο οποίος της είπε  πως θρησκευτικός όρκος χωρίς Ευαγγέλιο δεν δίδεται.

Σε επικοινωνία εξάλλου με τον ιερέα της περιοχής η επικεφαλής της Αντιπολίτευσης έμαθε πως η νέα δήμαρχος του είχε ζητήσει την Ιερά Σύνοψη ώστε να κάνει εκείνη μόνη της τη θρησκευτική ορκωμοσία για τους 4 συμβούλους που τη ζητούσαν.

Ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γρηγόρης Ροκαδάκης πάντως διευκρίνισε πως έχουν ζητήσει εγγράφως οι υπηρεσίες του να τους παραδοθεί το πρακτικό ορκωμοσίας της Γαύδου για να δουν ποιοι και με ποιο τρόπο ορκίστηκαν .

Από εκεί και πέρα ο νόμος δίνει μια προθεσμία πέντε ημερών μέσα στην οποία καλείται η δήμαρχος να ορκίσει τους 4 συμβούλους με τον τρόπο που εκείνοι έχουν ζητήσει, δηλαδή παρουσία ιερέα. Αν οι σύμβουλοι δεν προσέλθουν στην ορκωμοσία χάνουν τη θέση τους και έρχονται αναπληρωματικοί να την καταλάβουν ενώ αν η δήμαρχος επιμείνει να μην τους ορκίσει, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, τότε εκπίπτει εκείνη του αξιώματος της.

Ο κ Ροκαδάκης θεωρεί πως τέτοια σκηνικά στο ξεκίνημα της νέας θητείας μιας δημοτικής αρχής δεν πρέπει να συμβαίνουν γιατί δεν είναι καλός οιωνός και για το μέλλον της συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο.

Ακούστε την συνέντευξη της κ.Τσιριντάνη στο Ράδιο Κρήτη

Ακούστε τι δήλωσε για το θέμα ο κ.Ροκαδάκης

 

Κρήτη

Κρήτη: Νέα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή

Σεισμογράφοι

Ακόμα μια σεισμική δόνηση έγινε αισθητή πριν από λίγα λεπτά, με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο σεισμός σημειώθηκε στις 23:14 και είχε μέγεθος 3,5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ. Σημειώθηκε 6 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά του Αρκαλοχωρίου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ

Ηράκλειο - σεισμός: 22 μέρες μετά ... κλειστή η πλατφόρμα για χιλιάδες σεισμόπληκτους

Άνοιξε η πλατφόρμα «arogi.gov.gr» για τους σεισμόπληκτους της Αγίας Βαρβάρας

ESPA BANNER