Κρήτη

Χανιά

Σημαντικός ο ρόλος του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά

Σε σημαντικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια στον θαλάσσιο χώρο εξελίσσεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, που βρίσκεται στην περιοχή της Σούδας στα Χανιά και εγκαινιάστηκε το 2008.

Σήμερα ο διοικητής του ΚΕΝΑΠ, αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Ιωάννης Παυλόπουλος και στελέχη του ΚΕΝΑΠ ενημέρωσαν εκπροσώπους τοπικών φορέων της πόλης και δημοσιογράφους για το έργο και την αποστολή του Κέντρου με τον αρχιπλοίαρχο Παυλόπουλο να το χαρακτηρίζει ως «φορέα παραγωγής εκπαίδευσης, συνεισφορά της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής».

Στο ΚΕΝΑΠ, από το 2009, όταν και ξεκίνησε ο εκπαιδευτικός του κύκλος σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μέχρι και τον Μάιο του 2014, έχουν εκπαιδευτεί 184 ναυτικές μονάδες και συνολικά 5.990 άτομα από 62 χώρες.

Ποσοστό περίπου 10% αφορά γυναίκες.

Το Κέντρο από το 2011 συνεργάζεται και με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ενώ ο μέσος όρος εκπαίδευσης ανά άτομο είναι οι πέντε ημέρες.

Εκτός από τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που εκπαιδεύονται δωρεάν, η χρέωση ανά εκπαιδευόμενο άλλης χώρας φθάνει την εβδομάδα από 50 έως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται, γεγονός που καθιστά το Κέντρο ουσιαστικά αυτοσυντηρούμενο.

Μόνο στη διαχείριση του 2013, τα έσοδα από δίδακτρα και συνέδρια ήταν 240.000 ευρώ, ενώ στην ίδια χρήση οι πηγές χρηματοδότησης προερχόταν κατά 70% από τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, 20% από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και 10% από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής υπηρετούν 77 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ υπάρχει συνεργασία με δεκάδες ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων είναι το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής συμβάλει και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Οι εκπαιδευόμενοι αλλά και μέλη των οικογενειών τους έχουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, ενισχύσει με τη διαμονή τους ξενοδοχεία των Χανίων με 320.000 ευρώ, εστιατόρια με 80.000 ευρώ, ενώ οι λοιπές δαπάνες τους υπολογίζονται στις 50.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους παρουσιάζεται σε αυτούς ο τουριστικός χάρτης της Κρήτης, οργανώνονται εκδρομές, ενώ υπολογίζεται ότι ποσοστό 30% των εκπαιδευομένων επιστρέφουν στην Κρήτη για διακοπές και ποσοστό 10% διαμένουν στην Κρήτη με τις οικογένειες του πέραν και του χρόνου εκπαίδευσης.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στοιβάζουν 30 μαθητές σε 25 τ.μ. γιατί... βάφουν επί 1 μήνα 2 αίθουσες! (φωτό)

Κουβάδες με μπογιά και ρολά στις σχολικές αίθουσες... αντί για μαθητές

Απίστευτο κι όμως ελληνικό... Κουβάδες με μπογιά, πινέλα, ρολά,σκούπες σε τάξεις και στο "βάθος κήπος" μαθητές που προσπαθούν να κάνουν το μάθημά τους. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας.

Πρόκειται για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Μποδοσάκειο), όπου εδώ και έναν ολόκληρο μήνα εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου σε 2 αίθουσες, χωρίς όμως αυτές να ολοκληρώνονται με αποτέλεσμα μαθητές κι εκπαιδευτικοί να ταλαιπωρούνται καθημερινά!

Εξάλλου οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το ekriti.gr, μιλούν από μόνες τους..

Μάλιστα, προκειμένου να πραγματοποιηθούνοι οι εργασίες στις αίθουσες της σχολικής μονάδας, πάνω από 30 (!) μαθητές στοιβάχθηκαν μέσα σε μια αίθουσα 25-30 τ.μ. για να κάνουν εκεί το μάθημά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται απο υγειονομικής πλευράς, ειδικά σε περίοδο πανδημίας...

Η κατάσταση αυτή - όπως ήταν λογικό - ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των γονέων, που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίησή τους και την απεύθυνση τους στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και κατ'επέκτασιν την επίσκεψη της στο σχολείο προκειμένου να διαπιστώσει την απίστευτη κατάσταση ιδίοις όμμασι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Προϊστάμενος της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και Επόπτης Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Παπαδάκης.

Τα μερεμέτια ωστόσο στο σχολείο παραμένουν μισοτελειωμένα, μιας και σήμερα Τετάρτη, ανήμερα  της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το συνεργείο εργασιών αποφάσισε να μην εμφανιστεί καν στο Μποδοσάκειο για να συνεχίσει με τα όσα πρέπει να γίνουν...

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μυλοπόταμος: Μαθητές και εκπαιδευτικοί μάζεψαν 115 κιλά απορρίμματα από τις ακτές

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Διεπιστημονικό Συνέδριο για την κοινωνία και την επιστήμη

Δήμος Ηρακλείου: Γκράφιτι στον Καράβολα

 

ESPA BANNER