Κρήτη

Χανιά

Ο βουλευτής Κώστας Δαμαβολίτης σε νοσοκομείο και τελωνείο Χανίων

Στο νομό Χανίων βρέθηκε χθες ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ κ.Δαμαβολίτης, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Στο τελωνείο του νομού έκανε την πρώτη στάση, όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή κ.Ταμπακάκη για το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Με 12 άτομα προσωπικό καλείται η υπηρεσία να καλύψει τα κενά που άφησε το κλείσιμο των τελωνείων Παλαιοχώρας, Σφακίων, Καστελίου και τις αυξημένες ανάγκες του αεροδρομίου, του λιμανιού και της Αμερικάνικης Βάσης. Να σημειωθεί εδώ ότι ο ρόλος του τελωνείου δεν είναι μόνο εισπρακτικός αλλά και προληπτικός με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις (ιδιαίτερα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε όπου ανθεί η λαθραία διακίνηση εμπορευμάτων). Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η λειτουργία της υπηρεσίας στηρίζεται στο φιλότιμό τους το οποίο όμως έχει και κάποια όρια μπροστά σε εξαντλητικά ωράρια και μισθολογικές αδικίες.

Η υποστελέχωση πρωταγωνιστεί και στο Νοσοκομείο του νομού το οποίο στηρίζει 3 κέντρα υγείας, 8 ψυχιατρικές δομές και καλείται να καλύψει 520.000 πληθυσμό με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Υ.ΠΕ της χώρας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου κ.Γ.Μανούσακα. Ο υποδιοικητής τόνισε το πρόβλημα με τους 3 οδηγούς που έχει στην διάθεσή του, οι οποίοι δουλεύουν 18 ώρες την μέρα για να καλύψουν όχι μόνο τις άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου αλλά και την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας – πρόκειται για ένα κοινοτικό πρόγραμμα που ισχύει μέχρι το 2017, το οποίο όμως κινδυνεύει να απενταχθεί λόγω έλλειψης οδηγών. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ψυχιατρικής κλινικής ο οποίος δήλωσε ότι παρόλο που η λειτουργία των κλινικών στηρίζεται στο φιλότιμο των γιατρών και των νοσηλευτών, το 15% των εργαζομένων έχει αξιολογηθεί αρνητικά.

Ο κ.Δαμαβολίτης αφού διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο βολεύεται αλλά και καταχράται το φιλότιμο των εργαζομένων για την κάλυψη θεσμικών κενών, δεσμεύτηκε να ασκήσει πιέσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να ανοίξει το θέμα του κληροδοτήματος Μαλινάκη που αφορά την εκταμίευση 4,5 εκτ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Χανίων.

 

 

 

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

κατερίνα μυλοποταμιτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η γνωστή Αρχαιολόγος του Ηρακλείου και πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη.

Η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου Αρχαιολόγος έδωσε πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα στη γενέτειρα της, τους Κουνάβους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Ποιά ήταν η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

Η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950. 

Το 1974 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό  τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και από το 1977 ως το 2011 στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Επίτιμη τμητατάρχης Βυζαντινών Μουσείων. 

Είχε συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει βυζαντινά μνημεία σε επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Οίνος παλαιός οιδύποτος. Το κρητικό κρασί από την Αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια Ηράκλειο 2002, Παναγία Κερά Κριτσάς (του οποίου είναι και συγγραφέας) Ηράκλειο 2005, Έλτυνα Sconavi Κουνάβοι 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στο "κόκκινο" και σήμερα ο υδράργυρος στο νησί (βίντεο)

Ηράκλειο: Σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ένας άνδρας