Κρήτη

Χανιά

Νέες προσφορές για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

αεροπλάνο

Η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τροχιοδρομείται, καθώς οι τρεις υποψήφιες εταιρείες που επιθυμούν να αναλάβουν την επένδυση, πρόκειται να ανανεώσουν τις προσφορές τους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ανανέωση των προσφορών ήταν απαραίτητη καθώς αυτές έληγαν, αφού έχει παρέλθει ένα ολόκληρο έτος από την υποβολή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις προσφορές ανανέωσαν όχι μόνον η κοινοπραξία Fraport AG - Slentel Ltd, η οποία έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, αλλά και οι άλλοι δύο υποψήφιοι: αφενός η κοινοπραξία CASA (Corporation America S.A.) - METKA Α.Ε. και αφετέρου η κοινοπραξία Vinci Airports SAS - Αktor Παραχωρήσεις Α.Ε.

Σε σχετική ανακοίνωση αναμένεται να προβεί, σήμερα Τετάρτη, το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται πως οι οικονομικές προσφορές από τα παραπάνω επενδυτικά σχήματα υποβλήθηκαν στις 10.10.2014 και έπειτα από αξιολόγηση η Fraport AG - Slentel Ltd ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών. Εκτοτε, όμως, λίγη πρόοδος επετεύχθη, εξαιτίας των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν. Εφόσον δεν επιτευχθεί γρήγορα ολοκλήρωση της συμφωνίας το επόμενο διάστημα λήγουν και εγγυητικές επιστολές των υποψηφίων και αναμένεται να ζητηθεί η ανανέωσή τους. Ετσι, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα ειδικά καθώς το σχήμα υπό τη γερμανική Fraport φέρεται να ζητεί να του παρασχεθούν αφενός μεν αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την παραχώρηση και αφετέρου χρόνος για να εξασφαλίσει ελκυστικά τιμολογημένη χρηματοδότηση επικαλούμενο την αλλαγή των πιστωτικών συνθηκών για την επένδυση λόγω της αύξησης του ρίσκου της χώρας.

Πάντως, στα τέλη Σεπτεμβρίου η εισηγμένη γερμανική Fraport, διά στόματος του διευθύνοντος σύμβουλου Stefan Schulte, δήλωσε πως αναμένει μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες να έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, όπου μεταξύ των αεροδρομίων βρίσκεται και το "Γιάννης Δασκαλογιάννης" των Χανίων. Σημειώνεται πως η προσφορά της Fraport πέρυσι τον Νοέμβριο προέβλεπε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως βάσει του πληθωρισμού.

Οι επενδύσεις που δεσμεύθηκε να υλοποιηθούν την πρώτη 4ετία προσεγγίζουν τα 330 εκατ., ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης θα φτάσουν κοντά στο 1,4 δισ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος. Κύριος μέτοχος της εισηγμένης στη Φρανκφούρτη Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης (31,35%) και ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Εσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%), ενώ οι λοιποί μέτοχοι ελέγχουν το υπόλοιπο 34,91%.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Τίμησε τον αντιστασιακό Ιωάννη Ανδρεαδάκη

Ονοματοδοσία - Γάζι

Σε μία σεμνή τελετή ο Δήμος Μαλεβιζίου τίμησε τον Ιωάννη Δράκου Ανδρεαδάκη με την ονοματοδοσία οδού στην Τοπική Κοινότητα Γαζίου, παρουσία του Δημάρχου Μαλεβιζίου, Βουλευτών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και περιφερειακών συμβούλων Αντιδημάρχων του Δήμου Μαλεβιζίου του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γαζίου, Δημοτικών Συμβούλων και μελών της οικογένειας Ανδρεαδάκη.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος ενώ στον Ιωάννη Ανδρεαδάκη αναφέρθηκε με την ομιλία του ο ιστορικός – συγγραφέας Μιχαήλ Παπαηλιάκης.

«Η δύναμη της ψυχής είναι το θεμέλιο της ελευθερίας. Με αυτή τη δύναμη ο Ιωάννης Ανδρεαδάκης του Δράκου πορεύτηκε 95 χρόνια, αλλά στην ουσία έζησε πολλές ζωές.

Έγινε σύμβολο αγώνα για την πίστη στις ιδέες και στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Άφησε πίσω του διδάγματα διαχρονικά για τον τόπο μας, για την πατρίδα και την ενότητα.

Σήμερα τιμούμε έναν πραγματικό αντάρτη, έναν ήρωα.» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Την ονοματοδοσία είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου το 2018 έπειτα από πρόταση της Κοινότητας Γαζίου

Η οδός Ιωάννη Δράκου Ανδρεαδάκη είναι η πρώτη κάθετος στην οδό Μητσοτάκη αμέσως μετά τη γέφυρα του Ξηροπόταμου προς Αμμουδάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει! - Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ και ΕΚΑΒ

Κρήτη: Άνοιξαν οι κάλπες στους Δικηγορικούς Συλλόγους

 

 

ESPA BANNER