Κρήτη

Χανιά

Με μικρή συμμετοχή η κινητοποίηση για το αεροδρόμιο Χανίων

Παρότι η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη, οι φορείς της δυτικής Κρήτης συγκεντρώθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο των Χανίων για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην προωθούμενη  ιδιωτικοποίηση του.

Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων στα 14, υπό παραχώρηση ,αεροδρόμια και όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης  Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, δεν θα μείνουν εκεί. Από βδομάδα οι φορείς θα έχουν νέα συνάντηση, για να προχωρήσουν τη νομική διαδικασία ακύρωσης της απόφασης ιδιωτικοποίησης  ενώ στο πλάνο υπάρχουν σχέδια και για νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στη σημερινή πάντως συγκέντρωση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ από τη δυτική Κρήτη, όλοι οι δήμαρχοι του Νομού Χανιών, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από το Ρέθυμνο, ο δήμαρχος Ηρακλείου, και φυσικά οι εκπρόσωποι του δικηγορικού κόσμου, των επιμελητηρίων, των εργατικών κέντρων, των εμπόρων και άλλοι.

Σύμφωνα με τον κ Βουλγαράκη, μπορεί οι συνθήκες να μην επέτρεψαν σήμερα το να μαζευτεί πολύ κόσμος στο αεροδρόμιο όμως όλοι οι φορείς και ο Χανιώτικος λαός είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην καταθέσουν τόσο εύκολα τα όπλα επιτρέποντας σε έναν ιδιώτη να πάρει στα χέρια του ένα κερδοφόρο και με πολλές προοπτικές αεροδρόμιο.

Να πούμε πως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την  ερχόμενη Τρίτη κρίνεται το μέλλον της αποκρατικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας καθώς τότε  έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν στις 10 Οκτωβρίου 2014 τα τρία ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα.

Την προηγούμενη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για ν' αποφασίσει το αποτέλεσμα της τεχνικής αξιολόγησης. Θ’ αποφασίσει δηλαδή ποιών , εκ των τριών ενδιαφερόμενων ,θ’ ανοίξει η οικονομική  προσφορά.

 Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφερόμενοι είναι η Fraport σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, η Corp. America σε συνεργασία με το όμιλο της ΜΕΤΚΑ και τέλος η Vinci με τον όμιλο Ελλάκτωρ.

Με βάση τις λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων θα έχει διάρκεια 40 έτη με δικαίωμα επέκτασης για 10 επιπλέον χρόνια.

 Ο προτιμητέος επενδυτής, που θα κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση ή και δημιουργία νέων υποδομών στα 14 αεροδρόμια.

Φέτος η κίνηση θεωρείται περίπου 15% υψηλότερη από εκείνη του 2013 και γι’ αυτό, θεωρητικά, ο παραχωρησιούχος έχει διασφαλίσει ετήσια έσοδα μόνον από τις μετακινήσεις πελατών ύψους 150 εκατ. ευρώ για τα πρώτα έτη και 210 εκατ. ευρώ μετά το πέρας των επενδύσεων.

Έσοδα ωστόσο θα υπάρξουν και από άλλες δραστηριότητες π.χ. πάρκινγκ, εμπορικά κέντρα κ.λπ. Σύμφωνα δε με παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση των χρεώσεων ανά επιβάτη, αλλά θα αναβαθμίσει το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ. στα πρότυπα της ΙΑΤΑ. 

E.B

Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός στο Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για τους "άστεγους" μαθητές

σχολειο

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ο Δήμος Ηρακλείου και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να εξευρεθούν, το συντομότερο, οι πιο κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση των μαθητών που έμειναν εκτός σχολικών αιθουσών, λόγω σοβαρών ζημιών από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την Ελένη Μπουρμά, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Στέλλα Αρχοντάκη, δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα των μαθητών του Γερωνυμάκειου, μετά το αίτημα προς το Επιμελητήριο Ηρακλείου, για την παραχώρηση αιθουσών του ΚΕΚ – Τεχνικές Σχολές, καθώς υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα ασφάλειας των μαθητών και μεταφοράς που θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο, όπως είπε.

Επίσης, εκτός σχολείου είναι οι μικροί μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου, του 69ου Δημοτικού Σχολείου όπου οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές και μάλλον, σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, θα επικρατήσει η σκέψη για έναν νέο χώρο.

Πρόβλημα έχουν και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κάτω Ασιτών όπου μονόδρομος είναι η λύση των λυόμενων αιθουσών ενώ για τους μαθητές του 7ου Δημοτικού που “έσπασε” σε πέντε άλλα σχολεία, προκειμένου να γίνονται δια ζώσης τα μαθήματα, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, διαβεβαιώνουν ότι με τις απαραίτητες εργασίες, το Δημοτικό θα ξανανοίξει τις αίθουσες, σε περίπου ενάμιση μήνα.

Δεν θα ισχύσει το ίδιο, όμως, για το Γερωνυμάκειο όπου αν δεν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, οι μαθητές δεν θα ξαναμπούν στις τάξεις τους, σύμφωνα με την ίδια.

Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παλιά κτίσματα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Ανωγειανό) καθώς και το Μποδοσάκειο, ακριβώς λόγω της παλαιότητάς τους.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο δεν είναι παλιό.

Σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, καταβάλλονται προσπάθειες για την αγορά του οικοπέδου στην οδό Φιλελλήνων στην Κηπούπολη για τη λειτουργία Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου , επίσης έχει γίνει προσπάθεια για το τμήμα του Στρατοπέδου Μπετεινάκη όπου θα λειτουργήσουν σχολεία για την κάλυψη των μαθητών της Αλικαρνασσού, ενώ το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ηρακλείου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” ώστε να “τρέξουν” οι διαδικασίες χρηματοδότησης για μαθητές με ειδικές ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός στην Κρήτη: Σε αναμονή οι σεισμολόγοι για τυχόν μεγάλο μετασεισμό

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε τρεις για την κάνναβη (φωτο)

Κρήτη - τροχαίο: Απεγκλώβισαν έναν άνδρα μετά από τροχαίο

 

 

ESPA BANNER