Κρήτη

Χανιά

Βουλευτές Χανίων: Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που παραμένουν στο ξενοδοχείο;

prosfiges.jpg

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατέθεσαν οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ,Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, σχετικά με το ζήτημα παραμονής προσφύγων σε τουριστικό κατάλυμα στα Χανιά.

​Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές αναφέρονται στη φιλοξενία περίπου 20 προσφύγων σε ξενοδοχείο της πόλης μας εδώ και περίπου 1.5 χρόνο – φιλοξενία η οποία κρίνεται προβληματική αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει σταματήσει η σίτισή τους και είναι αμφίβολο αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

​Παράλληλα, προκύπτει πρόβλημα επιβίωσης και για την ίδια την επιχείρηση η οποία παραμένει χωρίς αποζημιώσεις, ενώ έχουν ήδη χαθεί δύο τουριστικές περίοδοι.

Οι δύο βουλευτές με την ερώτησή τους ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Μουζάλα, να τους ενημερώσει για το τι προτίθεται να κάνει ώστε να οδηγηθούν οι εναπομείναντες Σύριοι πρόσφυγες σε χώρο φιλοξενίας που να πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας, καθώς και για το τι θα πράξει η Πολιτεία για την αναζήτηση τρόπου δίκαιης αποζημίωσης της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία;

​Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση των δύο βουλευτών:

Τον Απρίλιο του 2014, τριακόσιοι περίπου πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία περισυλλέγησαν στις ακτές του Νομού Χανίων. Εκατόν σαράντα πέντε από αυτούς, αφού ταυτοποιήθηκαν τους χορηγήθηκε εξάμηνης ισχύος αναβολή απομάκρυνσης με δικαίωμα ανανέωσης. Λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας στο νομό και κατόπιν προφορικής συμφωνίας των τοπικών αρχών με την επιχείρηση «Ιωάννης & Ελένη Βολικάκη – Ενοικιαζόμενα Δωμάτια & Διαμερίσματα», τοποθετήθηκαν για προσωρινή φιλοξενία στην παραπάνω επιχείρηση.

​Έκτοτε, οι παραπάνω πρόσφυγες παρέμειναν φιλοξενούμενοι στην προαναφερθείσα ξενοδοχειακή επιχείρηση, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο από πλευράς πολιτείας.
Σήμερα, μετά από 19 μήνες, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις - ιδιαίτερα από την πλευρά του ίδιου του επαγγελματία - προς τα αρμόδια υπουργεία για τη λύση του προβλήματος και μετά την σταδιακή αποχώρηση προσφύγων παραμένουν στο τουριστικό κατάλυμα περίπου 20 πρόσφυγες κυρίως γυναίκες και παιδιά.

​Επειδή, το θέμα αυτό αν και είναι γνωστό χρονίζει χωρίς να δίνεται λύση.
Επειδή, πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου.
Επειδή, έχει σταματήσει πλέον η σίτιση τους και είναι αμφίβολο κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Επειδή, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην παραπάνω επιχείρηση, αφού ήδη έχουν χαθεί δύο τουριστικές περίοδοι.

​Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Τι προτίθεται να κάνει ώστε να οδηγηθούν οι εναπομείναντες Σύριοι πρόσφυγες σε κάποιον άλλο χώρο φιλοξενίας που να πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας;
Τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία για την αναζήτηση τρόπου για την δίκαιη αποζημίωση της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία;
 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Αστυνομικοί εντόπισαν νέα χασισοφυτεία

χασισοφυτεία

Ολοκληρώθηκε σήμερα (28/9) το πρωί, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε δασώδη περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας, εντοπίστηκε καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά 11 δενδρύλλια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και ύστερα κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σήμερα (28.09.2021) το πρωί πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση εξερεύνησης από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου μία καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης αποτελούμενη από 11 δενδρύλλια κάνναβης στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως 2,5 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν  και κατασχέθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυλοπόταμος: Εντόπισαν τα χασισόδεντρα και του πέρασαν χειροπέδες

Κρήτη: Η Ομάδα ΔΙΑΣ τον έπιασε με κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια (Φωτογραφίες)

Ηράκλειο - σεισμός: ΕΛ.ΑΣ: Δεν υπήρξε πλιάτσικο στα σπίτια των σεισμόπληκτων

ESPA BANNER