Κρήτη

Χανιά

Ιστορία

2 Ιουνίου 1941: Η σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων (φωτογραφίες)

29.jpg

Στις 2 Ιουνίου 1941, γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου - 31 Μαΐου 1941). Η σφαγή στο Κοντομαρί, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε, ήταν τα πρώτα από μία σειρά αντιποίνων που έγιναν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

26.jpg

26.jpg, by gpapadakis

Με την έναρξη της αεραποβατικής επιχείρησης στην Κρήτη, οι αλεξιπτωτιστές του 3ου Τάγματος της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωστιστών της Βέρμαχτ  προσγειώθηκαν στα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε. Οι εισβολείς αντιμετωπίστηκαν από άνδρες του Νεοζηλανδικού στρατού (21ο και 22ο Τάγμα) και από ντόπιους πολίτες, που έφεραν από πρωτόγονα έως απαρχαιομένα όπλα. Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές αντιμετώπισαν απρόσμενα ισχυρή αντίσταση και υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Έχασαν από 400 έως 600 άνδρες, και τον διοικητή τους ταγματάρχη Ότο Σέρμπερ.

23.jpg

23.jpg, by gpapadakis

Η ίδια τύχη περίμενε τους γερμανούς εισβολείς και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεγαλονήσου, στις οποίες επιχείρησαν. Αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για κακομεταχείριση των γερμανών αλεξιπτωτιστών από τον ντόπιο πληθυσμό. Γερμανικές στρατιωτικές αναφορές έκαναν λόγο για επιθέσεις κρητικών κατά στρατιωτών τους με μαχαίρια, τσεκούρια, ακόμα και δρεπάνια. Άλλωστε, η Πρωσσική ηθική περί πολέμου ήταν αντίθετη με την εμπλοκή πολιτών στον πόλεμο, τον οποίο όφειλαν να διεξαγάγουν επαγγελματίες στρατιώτες.

18.jpg

18.jpg, by gpapadakis

Οι φήμες και οι αναφορές γνωστοποιήθηκαν στον αντικαγκελάριο του Τρίτου Ράιχ και βετεράνο πιλότο Χέρμαν Γκέριγκ (1893 - 1946), ο οποίος διέταξε τον επικεφαλής του Σώματος των Αλεξιπτωπτιστών, Κουρτ Στούντεντ (1890 - 1978), να προβεί σε ανακρίσεις και αντίποινα αν κρινόταν απαραίτητο. Ο Στούντεντ δεν έχασε χρόνο κι εξέδωσε διαταγή αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης (31 Μαΐου), με την οποία οι στρατιωτικές μονάδες που ενεπλάκησαν σε μάχες με πολίτες όφειλαν να ενεργήσουν τα αντίποινα.

16.jpg

16.jpg, by gpapadakis

Ακολουθώντας τη διαταγή του Στούντεντ, ο υπολοχαγός Χορστ Τρέμπες (1916-1944) με τους εναπομείναντες άνδρες του 3ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών κατευθύνθηκε προς στο Κοντομαρί, πλησίον του οποίου είχαν βρεθεί τα πτώματα κάποιων στο συμπολεμιστών τους. Αμέσως μετά την άφιξή τους, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους κατοίκους κι αφού απελευθέρωσαν τα γυναικόπαιδα, πήραν ως ομήρους τους περισσότερους από τους άνδρες του χωριού. Τους οδήγησαν σε ένα ελαιώνα έξω από το χωριό και τους εκτέλεσαν. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ποικίλλει από 23 έως 60. Ο 25χρονος Χορστ Τρέμπες παρασημοφορήθηκε για την πράξη του από τον Γκέρινγκ με τον Σταυρό των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού, αλλά τρία χρόνια αργότερα σκοτώθηκε στη Νορμανδία.

11.jpg

11.jpg, by gpapadakis

09.jpg

09.jpg, by gpapadakis

08.jpg

08.jpg, by gpapadakis

Τη Σφαγή στο Κοντομαρί αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο Φραντς - Πέτερ Βάιξλερ, ο οποίος υπηρετούσε ως πολεμικός ανταποκριτής στο τμήμα προπαγάνδας της Βέρμαχτ. Λίγους μήνες αργότερα, ο Βάιξλερ απολύθηκε από τον στρατό και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, επειδή βοήθησε κάποιους Κρητικούς να αποδράσουν και δημοσιοποίησε κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξε στο Κοντομαρί. Αμέσως μετά τον πόλεμο κατέθεσε στη δίκη της Νυρεμβέργης ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Χέρμαν Γκέριγκ και το 1955 επισκέφθηκε το μαρτυρικό χωριό, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους κατοίκους.

07.jpg

07.jpg, by gpapadakis

Το φωτογραφικό υλικό του Βάιξλερ παρέμεινε θαμμένο στα ομοσπονδιακά αρχεία της τότε Δυτικής Γερμανίας έως το 1980, οπότε ανακαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο (1929-2013) και συσχετίστηκε με τη Σφαγή στο Κοντομαρί από τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου.
Πηγή: Σαν σήμερα

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός: Ζημιές σε 100 κτίρια του Δήμου Μινώα - Στο Αρκαλοχώρι ο Ευθύμιος Λέκκας (φωτο)

Σοβαρές ζημιές στο χωριό Σαμπάς από τον σεισμό

Επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα του ekriti περί καθόδου στην Κρήτη του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα για την εφαρμογή του σχεδίου "Εγκέλαδος", μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη τόνισε ότι θα βρίσκεται το Σάββατο στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή τις συνεχείς - εδώ και σχεδόν δύο μήνες - σεισμικές δονήσεις, που προκαλούν εύλογη ανησυχία στους κατοίκους αλλά και τη λήψη μέτρων από τους αρμόδιους φορείς.

Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ο κ. Λέκκας είπε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από την πρώτη στιγμή και πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας.

"Η θραύση των πετρωμάτων προκαλεί δονήσεις, αυτή είναι η απλή εξήγηση για την ερμηνεία των σεισμών", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και πρόσθεσε: "Εκατέρωθεν του Γιούχτα υπάρχουν τεράστια ρήγματα, τα οποία μάλιστα προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ολο το ανάγλυφο της Κρήτης προκλήθηκε από σεισμούς".

Το Σχέδιο "Εγκέλαδος" - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως.

Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Ζημιές σε 100 κτίρια στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, είπε ότι έχουν εντοπιστεί, από τις επισκέψεις των μηχανικώντου Δήμου, ζημιές σε 100 κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, ενώ στο χωριό Σαμπάς, βόρεια του Αρκαλοχωρίου, τρεις κύριες κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες και οι οικογένειες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. 

Παράλληλα ζημιές εντοπίστηκαν και σε 7 εκκλησίες. Στις φωτογραφίες το καμπαναριό του Ιερού Ναού στο Αρχοντικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου

Ηράκλειο: Κυκλοφορούσε στο χωριό ενώ έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα

Ηράκλειο - Σύζυγος Γλυκερίας: Έκανα το εμβόλιο γιατί ήθελα να περάσω ένα μήνυμα