Κρήτη

Υγεία - Παιδεία

Χωρίς γιατρό 5000 ασφαλισμένοι της ΔΕΗ στη Κρήτη

Την παραχώρηση  ενός γιατρού και ενός διοικητικού υπαλλήλου σε κάθε νομό της Κρήτης από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, διαβιβάζοντας επιστολή της Παγκρήτιας Ένωσης Συνταξιούχων ΔΕΗ.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι«τον Αύγουστο του 2011 έκλεισε αμετάκλητα το Περιφερειακό Κλιμάκιο Ασφάλισης ΔΕΗ Κρήτης, που είχε έδρα το Ηράκλειο καθώς και όλα τα Γραφεία Ασφάλισης Προσωπικού στις πρωτεύουσες των νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να μείνουν χωρίς γιατρό και χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους για θέματα ασφάλισης κλπ. Ο αριθμός των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων σε όλη την Κρήτη είναι περίπου 5000 άτομα και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση πουθενά.»

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή«ότι πρόβλημα και να παρουσιαστεί στον καθένα, από νέα ασφάλιση, θάνατο, έκδοση βιβλιαρίων υγείας, θεώρηση αυτών, επιδόματα τέκνων που σπουδάζουν κλπ πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα με τεράστιο κόστος» και ζητούν την παραχώρηση από έναν γιατρό και έναν διοικητικό υπάλληλο σε κάθε νομό της Κρήτης από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

Κρήτη

Κρήτη - καύσωνας: Το ΕΚΑΒ ενεργοποιεί το σχέδιο «Περσέας»

ΕΚΑΒ

Ενεργοποιείται και στην Κρήτη - όπως και σε όλη τη χώρα - το σενάριο «Καύσωνας» του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης «ΠΕΡΣΕΑΣ» με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Νίκου Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλες οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) πρέπει να ενεργοποιήσουν τα ειδικά σχέδια εκτάκτων αναγκών των Μονάδων ευθύνης τους, δηλαδή Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.α., ώστε οι δομές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν ως απόρροια του καύσωνα.

Επίσης, ζητείται η συνεργασία περιφερειακών ενοτήτων και δήμων με τις δημόσιες δομές υγείας ώστε να εντατικοποιηθεί η παροχή βοήθειας σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και η διευκόλυνση όλων των πολιτών -όχι μόνο των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα από τις υψηλές θερμοκρασίες- και δεν έχουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο που διαμένουν στην πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους.

Τέλος, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ ζητά τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ομαλής λειτουργίας όλων των απαραίτητων υποδομών (κλιματιστικές μονάδες, ηλεκτρικές γεννήτριες και εφεδρείες αυτών, σύστημα ύδρευσης, ψυκτικοί θάλαμοι) στις δομές των ΥΠΕ και τη διασφάλιση αποθεμάτων απαραίτητου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού (οροί, ευπαθή φάρμακα, κ.α.) και προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία τους συνυπολογιζόμενου και του ενδεχόμενου έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσοχοϊδης για καύσωνα: Εκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση του ηλεκτρικού και νερού

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους - Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπ. Εργασίας

Καύσωνας: Έκκληση από τον Δήμο Ηρακλείου για τα αδέσποτα