Κρήτη

Υγεία - Παιδεία

Στον "πάγο" οι έλεγχοι στις παιδικές χαρές - Παράταση ζητά η ΚΕΔ

Ένα τραγικό δυστύχημα σε παιδότοπο τον Απρίλη που στοίχισε τη ζωή σε ένα 13χρονο αγόρι , χρειάστηκε , για να ζητηθεί , με εγκύκλιο του τότε υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη η άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και παιδικούς- βρεφονηπιακούς σταθμούς ιδιωτικούς και δημοτικούς.

Η προθεσμία υποβολής των εκθέσεων λήγει στις 30 Ιουνίου , ωστόσο , το θέμα ακόμη και σήμερα παραμένει σε σχετική στασιμότητα

Ολοι οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν επανελέγχους στα δικαιολογητικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν οι άδειες.Ζητείται η καταγραφή του συνόλου των παιδότοπων και σταθμών , - ιδιωτικών και δημοτικών - που λειτουργούν εντός κάθε δήμου και να ελεγχθεί αν λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, αν τηρείται ο φάκελος του κατασκευαστή, ο φάκελος συντήρησης και το βιβλίο συμβάντων, καθώς και αν έχουν αναρτηθεί στον χώρο του παιδότοπου ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες πληροφοριακού περιεχομένου.

 

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου και οι παιδότοποι να φέρουν πια το ειδικό σήμα καταλληλότητας

Εαν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παρατυπίες που δεν έχουν τακτοποιηθεί εγκαίρως , οι χώροι αυτοί θα κλείνουν άμεσα.

 

Οι επιτροπές αυτές υπάρχουν και λειτουργούν στους Δήμους εκ των πραγμάτων.

Επίσης έχει συσταθεί μια επιτροπή για κάθε νομό απο την Αποκεντρωμένη διοίκηση, για την παρακολούθηση των παιδικών χαρών.

Ωστόσο, οι εκλογές που μεσολάβησαν , αλλά και η οικονομική αδυναμία οδήγησε την ΚΕΔ – Κεντρική Ενωση Δήμων – να ζητήσει παράταση ως τις 31 Δεκ του 2014, την αρχική ημερομηνία δηλ που άλλωστε προβλεπόταν για την παράδοση των εκθέσεων πριν γίνει το τραγικό συμβάν.

Επικαλούμενη το κόστος βελτιώσεων στους παιδότοπους που μπορεί να φτάσει απο 40 – 80 χιλ ευρω, λεφτά που οι δήμοι δεν μπορούν να διαθέσουν αυτό το διάστημα.

Όσοι δήμοι πάντως – μας είπαν απο την Αποκεντρωμένη διοίκηση- θεωρούν ότι είναι έτοιμοι για ελέγχους καλούν σταδιακά την επιτροπή να κάνει ελέγχους και να δώσει πιστοποιήσεις.

 

Μανώλης Δερμιτζάκης 

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία την Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η Πρόεδρος θα αφιχθεί το μεσημέρι και το απόγευμα, στις 16.00 θα ξεναγηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβότερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

ESPA BANNER