Κρήτη

Υγεία - Παιδεία

Στην Τσεχία οι εκπαιδευτικοί φορείς της Κρήτης

Την Περιφέρεια Πίλσεν της Τσεχίας, θα επισκεφθούν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης με στελέχη εκπαίδευσης από τις 3 - 6 Ιουλίου με σκοπό να συνταχθεί και η τελική έκθεση του προγράμματος Regio στον εθνικό φορέα ΙΚΥ

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα στελέχη από την Περιφέρεια Πίλσεν της Τσεχίας επισκέφτηκαν  την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης για να συμμετάσχουν στην πέμπτη συνάντηση εργασίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης/Comenius - Συμπράξεις Comenius Regio με τίτλο: «Περιβαλλοντικός τουρισμός και εναλλακτικές μορφές τουρισμού». Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης ως συντονιστής του προγράμματος στοχεύει στη γνωριμία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού των δύο χωρών, την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών και ορθών πρακτικών, στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών σε θέματα αειφόρου τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό διέμειναν δύο μέρες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, όπου ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας για τα προγράμματα που υλοποιούνται στο ΚΠΕ Ανωγείων, ενώ παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου», που περιλάμβανε τυροκόμιση, επίσκεψη σε μιτάτο της περιοχής Ανωγείων, εκπαιδευτικά παιχνίδια στον Άγιο Υάκινθο καθώς και επίσκεψη στο Δήμο Ανωγείων, όπου ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της περιοχής.

Τις επόμενες μέρες επισκέφτηκαν τις δύο συνεργαζόμενες σχολικές μονάδες το 1ο Νηπιαγωγείο Γαζίου και το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου. Στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαζίου θαύμασαν τα ατομικά και ομαδικά έργα των μαθητών του Νηπιαγωγείου με θέμα της εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ αλληλεπίδρασαν με τους ενήλικες από το άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων-Grundtvig της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης φτιάχνοντας μυζηθρόπιτες και χορτόπιτες, εγκαινιάζοντας έτσι το 6 γλωσσών ηλεκτρονικό συνταγολόγιο που θα κατασκευαστεί από την Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης με συνταγές από όλες τις εταιρικές χώρες.

Επίσης στελέχη εκπαίδευσης επισκέφτηκαν το Νομό Χανίων, όπου ενημερώθηκαν από τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Χανίων Ηλία Ποντικάκη και Μανούσο Μαραγκάκη αντίστοιχα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και για τα σχολεία της περιφέρειά τους, καθώς και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, όπου η Προϊσταμένη Μαρία Σκορδύλη και οι μικροί μαθητές τραγούδησαν αγγλικά τραγούδια και ενημερώθηκαν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius που υλοποιείται, συνεργασίας με 10 χώρες. Τέλος επισκέφτηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής Χανίων, όπου συνάντησαν το Δήμαρχο Χανίων Μανόλη Σκουλάκη, ενώ η υπεύθυνη του Μουσείου και Σχολική Σύμβουλος της 6ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μαρία Δρακάκη αναφέρθηκε στο ρόλο και στην σπουδαιότητα του Μουσείου στην σχολική κοινότητα και γενικά στην ευρύτερη τοπική κοινωνία ενώ αναφέρθηκε και στην τρίτη περιοδική έκθεση του «Μέσα Μάθησης» που επιχειρεί να αναδείξει την ποικιλία των μέσων μάθησης από το σχολείο των αρχών του 20ου αιώνα έως σήμερα, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και στοιχεία της εκπαιδευτικής τεχνολογίας με τη χρήση οπτικοακουστικών συσκευών.

Επίσης τις επόμενες μέρες επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών- Ρούβα- Γουβών, εταιρικό φορέα του προγράμματος, όπου εκεί η υπεύθυνη του κέντρου Μαρία Σφακιανάκη και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας ενημέρωσαν τα στελέχη από την Περιφέρεια του Πίλσεν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο κέντρο, ενώ πήραν μέρος σε βιωματικές δράσεις.

Τέλος στο πλαίσιο διάχυσης του ευρωπαϊκού προγράμματος Regio εκτέθηκαν τα τελικά προϊόντα στο 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης στην Πύλη Αγίου Γεωργίου από τις 24-31 Μαΐου ενώ παρουσιάστηκε συνολικά το πρόγραμμα από την Τζένη Ψαλτάκη, Προωθητήριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σεμινάριο της Σχολικής Συμβούλου 19ης Περιφέρεις Προσχολικής Αγωγής Νίκης Δεληκανάκη, μέλους της παιδαγωγικής ομάδας του ευρωπαϊκού προγράμματος, στους νηπιαγωγούς της περιφέρειας της στις 16,17 και 18 Ιουνίου. Επίσης για τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Γαζίου, μαζί με τους γονείς και τις νηπιαγωγούς τους την Κυριακή 8 Ιουνίου καθάρισαν την παραλία στο Φόδελε με στόχο τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών σε θέματα αειφόρου τουρισμού η οποία θα εξασφαλίσει τη μακροχρόνια προστασία και διατήρηση των φυσικών, πολιτιστικών και κοινωνικών πόρων των εμπλεκομένων μαθητών και ενηλίκων.

Προκειμένου να αποτιμηθεί το έργο που υλοποιήθηκε από το Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης με στελέχη εκπαίδευσης θα επισκεφτούν από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου την Περιφέρεια Πίλσεν της Τσεχίας όπου εκεί θα αξιολογηθεί και ο αντίκτυπος και θα συνταχθεί και η τελική έκθεση του προγράμματος Regio στον εθνικό φορέα ΙΚΥ από τον συντονιστή και Προωθητή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Μανασσάκη.

Κρήτη

Η Περιφέρεια στηρίζει τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωσή του, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ίδρυση και το ρόλο του αναπτυξιακού οργανισμού «Δαίδαλος Α.Ε.» αναφέρει: 

«Η Περιφέρεια Κρήτης, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4674/2020 «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των ΟΤΑ-Σύσταση και Λειτουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στηρίζει την πρωτοβουλία των Δήμων, να ενισχύσουν την αναπτυξιακή τους λειτουργία για την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αειφόρου ανάπτυξης. Όμως, η υποστελέχωση των τεχνικών τους υπηρεσιών, δημιουργεί προβλήματα και εμπόδια, τα οποία καλείται να επιλύσει η Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό, ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του συνόλου των Δήμων του νησιού, παρέχοντας τεχνική στήριξη για την υλοποίηση δημοτικών έργων.

Με αυτό το δεδομένο, ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση των Δήμων να συστήσουν έναν φορέα - στον οποίο η Περιφέρεια συμμετέχει διατηρώντας τη μειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου - προκειμένου να επιταχύνουν τη διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων.

Οι σκοποί και οι επιδιώξεις, του υπό σύσταση οργανισμού «Δαίδαλος Α.Ε.», σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, τη λειτουργία και πορεία του οποίου στηρίξαμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τα επόμενα χρόνια. 

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, αποτελεί μια αποτελεσματική αναπτυξιακή δομή της Κρήτης, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για το νησί. Πολύ περισσότερο, επισημαίνουμε ότι ιδιαίτερα σήμερα και στην προσπάθειά μας να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, επιταχύνοντας την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης, θα στηρίξουμε το έργο και θα συνεργαστούμε με όλους τους αναπτυξιακούς οργανισμούς της Κρήτης. Προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαία προϋπόθεση παραμένει η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τις Περιφέρειες.
 

Υπογραμμίζουμε, ότι αναμένουμε και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις των Δήμων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε αυτές αφορούν τη συμμετοχή τους σε υφιστάμενους οργανισμούς, είτε αφορούν την ίδρυση και σύσταση νέου φορέα.

Άλλωστε, οι προκλήσεις της εποχής και η αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης επιβάλλουν, να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους, υπερβαίνοντας κοντόφθαλμες αντιλήψεις και προοπτικές. Η Περιφέρεια Κρήτης, θα συνεχίσει σε συνεργασία με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, την προσπάθεια για την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο: Αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κάτοικους

Δήμος Χερσονήσου: Νέος αντιδήμαρχος και πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου

Περιφέρεια Κρήτης: Ανακοινώνει τις επιχειρήσεις στις οποίες θα μοιράσει 60 εκ ευρώ