Κρήτη

Υγεία - Παιδεία

Ματαίωσαν την επιμόρφωση διευθυντών για την αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί

Tην διαδικασία της επιμόρφωσης διευθυντών σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αξιολόγηση , εμπόδισαν την Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί που απέκλεισαν το κτίριο που επρόκειτο να διεξαχθεί η επιμόρφωση. Ανάλογες αντιδράσεις θα υπάρξουν και τις επόμενες δυο εβδομάδες που θα συνεχιστεί η επιμόρφωση.

Περίπου 250 δάσκαλοι και αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ – που πραγματοποιούσαν παράλληλα στάση εργασίας μέχρι τις 11 το πρωί- συγκεντρώθηκαν απο νωρίς το πρωί έξω απο το κτίριο του 28ου Δ.Σ. Ηρακλείου με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί τελικά κανείς διευθυντής σχολείου για την επιμόρφωση.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, και οι ίδιοι οι διευθυντές των σχολείων εκφράζουν αντιρρήσεις για την αξιολόγηση των συναδέλφων τους.

Επρόκειτο για τη έναρξη της Β' φάσης της διαδικασίας.

Στην Α' φάση , ενημερώθηκαν και επιμορφώθηκαν για την αξιολόγηση τα υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης.

Σε αυτή τη φάση, ακολουθεί η επιμόρφωση των διευθυντών σχολείων της Α' βαθμιας εκπαίδευσης απο τους διευθυντές εκπαίδευσης.

Ανάλογη διαδικασία έχει προγραμματιστεί και για την επόμενη και την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ανάλογες ωστόσο αναμένεται ότι θα είναι και οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Σημαντικό είναι εξάλλου ότι αναμένονται κινητοποιήσεις ήδη απο τη πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους το Σεπτέμβρη καθώς και παραιτήσεις διευθυντών σχολείων.

Μανώλης Δερμιτζάκης 

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)