Κρήτη

Υγεία - Παιδεία

Ελλείψεις και απαξίωση του ΕΚΑΒ καταγγέλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις και τη συστηματική , απαξίωση του ΕΚΑΒ, που θέτουν σε κίνδυνο,όπως αναφέρουν, την υγεία των πολιτών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, Κ. Ζαχαριάς, Γ. Ζερδελής, Ν. Μιχαλάκης, Ε. Αγαθοπούλου, Β. Κυριακάκης, Κ. Δερμιτζάκης και Ι. Γαϊτάνη,
 

Στην ερώτηση σημειώνουν:

«Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών έχει επιφέρει μία άνευ προηγουμένου επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της χώρας. Άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης αποτελεί η επιβολή μιας πρωτοφανούς υγειονομικής φτώχειας του πληθυσμού. Σήμερα, ο ρόλος του ΕΚΑΒ, ως δημόσιος φορέας συντονισμού της παροχής άμεσης βοήθειας, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ.

Το ΕΚΑΒ είναι ο αποκλειστικός δημόσιος Φορέας Συντονισμού της παροχής άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και της συνακόλουθης μεταφοράς των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλής, κοινωνικής, οικονομικής ή ασφαλιστικής κατάστασης στις υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας. 

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαξιώνει συστηματικά το ΕΚΑΒ και την αποστολή του, ως αποκλειστικού φορέα παροχής υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και Επείγουσας Ιατρικής. Συρρικνώνεται ο οργανισμός, καταργούνται παραρτήματα, μειώνεται ο προϋπολογισμός, ο στόλος ασθενοφόρων είναι πια γερασμένος και οι προμήθειες νέων ασθενοφόρων έχουν παγώσει και το προσωπικό δεν επαρκεί. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού. Ολόκληροι νομοί δεν διαθέτουν ασθενοφόρα σε καθημερινή βάση. Ο προσανατολισμός όλων των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας είναι προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης και του διαμελισμού των δημόσιων δομών υγείας και της παράδοσής τους σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ιδιωτικοποίησης τμημάτων της λειτουργίας του ΕΚΑΒ. Η πρόσφατη Πρόσκληση για την Υποβολή Προσφορών παροχής υπηρεσιών για τη συγχρηματοδοτούμενη Πράξη “Παροχή υπηρεσιών συμβούλου στο Υπουργείο Υγείας στη διαδικασία αξιολόγησης του ΚΕΘΕΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΑΒ”, αναφέρει ως βασικό αντικείμενο του έργου της αξιολόγησης του ΕΚΑΒ τον “καθορισμό πολιτικών, στόχων, αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να διατηρηθούν, ή να καταργηθούν, ή να αποκεντρωθούν, ή να παρέχονται από τρίτους, ή των οποίων το πεδίο εφαρμογής χρήζει διεύρυνσης. 

Γίνονται επομένως σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς καλεί τον αξιολογητή να διερευνήσει “... αν η πολιτική/αρμοδιότητα μπορεί να ασκηθεί καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη από τις αρμόδιες κρατικές αρχές”. 

Πρόσφατα επίσης άρχισαν να διακινούνται σενάρια περί ενσωμάτωσης του ΕΚΑΒ στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί επίσημα. Αντίθετα, σχετική απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συστήνεται επιτροπή με σκοπό τη “διερεύνηση των παρεχόμενων στο Π.Σ. δυνατοτήτων και η εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τη διακίνηση και διακομιδή με τα αναγκαία και κατάλληλα μέσα, σε Νοσοκομεία ή άλλες νοσηλευτικές μονάδες της Χώρας, εκτάκτων περιστατικών που χρήζουν άμεσης ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας καθώς τυχόν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής νοσηλευτικής φροντίδας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση που κατέθεσε στις 12/2, θέτει μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για την υπόσταση και την αποστολή του ΕΚΑΒ και αναδεικνύει την ανάγκη της άμεσης ενίσχυσής του, ως αποκλειστικού πυλώνα της προνοσοκομειακής φροντίδας και θεμελιώδους φορέα για τη δημόσια υγεία. Τονίζει την ανάγκη ανασυγκρότησης της δομής του, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, της αντικατάστασης και ενίσχυσης του στόλου των ασθενοφόρων με άμεση παροχή σύγχρονων εργαλείων για την επιτέλεση του έργου του, της πρόσληψης μόνιμων διασωστών, καθώς και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων, της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, και τέλος της ουσιαστικής χρηματοδότησης και αναβάθμισης του ρόλου του ΕΚΑΒ στην Δημόσια Υγεία». 

Κρήτη

Ηράκλειο

Νέα Αλικαρνασσσός: Εθελοντική Αιμοδοσία την Τετάρτη

αιμοδοσία εθελοντής αιμοδότης

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 03/03/2021 στην αίθουσα Ενορίας του Αγίου Νικολάου Αλικαρνασσού και ώρες 13.00 έως 17.30 . 

Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με την Ενορία του Αγίου Νικολάου , το 1ο , 2ο κ 5ο Δημοτικά Σχολεία , το 2ο κ 7ο Νηπιαγωγεία Ν. Αλικαρνασσού και τους Συλλόγους Γονέων κ Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού . Την επιστημονική επιμέλεια της αιμοδοσίας έχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ

Ο Αιματοκρήτης  συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» για την αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Περιφέρεια Αττικής, και την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).  

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ένα ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει δύο ώρες από το μεσημεριανό τους φαγητό. Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.  

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή. 

Οι αιμοδότες για τη μετάβαση τους στο χώρο της αιμοδοσίας λόγω των μέτρων προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία COVID -19, μπορούν να στέλνουν μήνυμα με κωδικό 1 στο 13033 ή να συμπληρώνουν το κωδικό Β1 στη βεβαίωση μετακίνησης. 

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για: 

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας. 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων 

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης 

Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο: Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα rapid test στο νοσοκομείο

Ηράκλειο-κορωνοϊός: Το πιο δύσκολο 15νθήμερο - Νέα έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα!

Ηράκλειο: Παρανομία από την υπηρεσία που υπηρετεί το νόμο