Κρήτη

Υγεία - Παιδεία

Ανοιχτή εκδήλωση αύριο από την Ένωση Φιλολόγων Ηρακλείου

Στις 12 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη , στη Βιβλιοθήκη του 3ου Λυκείου και ώρα 17:00, η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με ομιλήτρια  την Ειρήνη Γαβριλάκη και θέμα:

"Εκπαιδευτικά προγράμματα, μια πρόταση για εναλλακτική προσέγγιση της Ιστορίας: οι σχεδιαστικοί άξονές τους".

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, στοίχημα του Υπουργείου Πολιτισμού και των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας κατά τα τελευταία 40 περίπου χρόνια, αποτελούν μια πρόταση εναλλακτικής προσέγγισης της Ιστορίας. Στοχεύουν στην αποκωδικοποίηση και ανασύνθεση του παρελθόντος, καθώς και στην ένταξη του ατόμου στο πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι Πολιτισμοί, μέσα από διαδραστικές και βιωματικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας, θα προσπαθήσουμε, να φωτίσουμε το θέμα, αφενός μέσα από την παρουσίαση της εμπειρίας της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που δραστηριοποιείται συστηματικά στον χώρο της εναλλακτικής εκπαίδευσης και αφετέρου μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις.

Ειρήνη Γαβριλάκη

αρχαιολόγος, Τμηματάρχης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενεργοποιήθηκε το "Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ" μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς

Πολιτική Προστασία

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται καθημερινά στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες, ενώ κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή (23/7), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ζήτησε να ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», το οποίο καθορίζει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τους φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα.

Το Σχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως. Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Λεονταράκη, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr, υπάρχουν συνεχείς επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλεπει το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»:

Συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου στις 11 το πρωί, στο Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έχει κληθεί να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Ζημιές σε χωριά του Ηρακλείου μετά τον σεισμό (φωτογραφίες)

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου