Κρήτη

Υγεία - Παιδεία

Ανθρωπιά... στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων - Θέματα και λύσεις στο eΚρήτη

Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο περιέχει την έκθεση. Η αγωνία των μαθητών και των γονέων τους άρχισε την Τετάρτη μαζί με τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων για 105.000 υποψηφίους που θα διεκδικήσουν μία από τις 70.305 θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Το πλήρες θέμα που αφορά στον ανθρωπισμό και περιλαμβάνει απόσπασμα από το βιβλίο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου με τίτλο "Ο σύγχρονος άνθρωπος" βρίσκεται εδώ, όπως και τα υπόλοιπα θέματα.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα αρχίσουν στις 21 Ιουνίου, ενώ οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ θα πραγματοποιηθούν, από τις 23 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Στα μέσα Ιουνίου, εξάλλου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους όπου υπέβαλαν την αίτηση - δήλωση του Φεβρουαρίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου, το 50% των ερωτήσεων θα αντληθεί από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων.

Η Τράπεζα Θεμάτων περιλαμβάνει περισσότερα από 9.000 θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, τα οποία από χθες βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα exams-repo.citi.gr και είναι προσβάσιμα από όλους. Με θέματα από την Τράπεζα θα εξεταστούν μόνο τα υποχρεωτικά μαθήματα.

Σε επίπεδο Κρήτης  τα εξεταστικά κέντρα φέτος για τα Γενικά Λύκεια θα είναι 59 ενώ ανά νομό έχουν ως εξής: Χανιά 15, Ρέθυμνο 9, Ηράκλειο 28, Λασίθι 7. Αντίστοιχα, τα εξεταστικά κέντρα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ είναι 10. Πιο συγκεκριμένα 4 στο Ηράκλειο, 3 στο Λασίθι, 2 στα Χανιά και 1 στο Ρέθυμνο, ενώ για τους μαθητές των ειδικών σχολείων, εξεταστικό κέντρο προβλέπεται να είναι και φέτος το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. 

Στις πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να πάρουν μέρος 4.671 μαθητές από τα Γενικά Λύκεια της Κρήτης ενώ από τα ΕΠΑΛ ο αριθμός αυτός φτάνει τους 1.424.

Τα μόρια που θα συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος φοιτητής αναμένονται σύμφωνα με τον κ. Κλινάκη να ανακοινωθούν τέλη  Ιουλίου ενώ οι βάσεις των σχολών το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου όπως κάθε χρόνο. 

Συστήνω στους υποψήφιους φοιτητές να είναι ψύχραιμοι, να έχουν καθαρό μυαλό και να είναι σίγουροι ότι κάναμε τα πάντα για να υπάρξει ένα παιδαγωγικό σύστημα στην όλη διαδικασία, συμπληρώνει ο κ. Κλινάκης. 

του Γιώργου Ι. Παπαδάκη

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κόβουν το ρεύμα σε οικογένεια με δύο ανάπηρα παιδιά

ΔΕΗ διακοπή ρεύματος

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η καταγγελία που έκανε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, μητέρα τριών παιδιών, τα δύο με αναπηρία 67%.

Η γυναίκα, κατήγγειλε ότι χθες, συνεργείο πήγε στο σπίτι της, για να κόψει το ρεύμα, λόγω χρέους, εξηγώντας παράλληλα τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικογένειά της, καθώς ο σύζυγός της είναι 3,5 χρόνια άνεργος.

Δεν τους επέτρεψε την είσοδο στο σπίτι, ωστόσο ανησυχεί ότι θα επιστρέψουν. Το χρέος όπως είπε, έφτασε τις 2.500 ευρώ, καθώς η ρύθμιση των 270 ευρώ συν τον τρέχοντα λογαριασμό που της έκανε η ΔΕΗ, ήταν αδύνατο να αποπληρωθεί, όπως είπε και η ίδια στους υπαλλήλους.

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η ένταξη της γυναίκας, στην "καθολική υπηρεσία" της ΔΕΗ η οποία, όπως είπε, χρεώνει επί 2 την κιλοβατώρα, μέτρο που αφορά τους κακοπληρωτές!

Η γυναίκα ζητά να μην της κοπεί το ρεύμα και να γίνει ένας διακανονισμός, τον οποίο θα μπορεί να πληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί εργάζεται με 8μηνη σύμβαση στην υπηρεσία Καθαριότητας του Αγίου Νικολάου, πηγαινέρχεται καθημερινά από το Ηράκλειο και έχει να φροντίσει 3 ανήλικα παιδιά.

Στην εκπομπή παρενέβησαν πολλοί ακροατές οι οποία εξέφρασαν τη στήριξή τους στην οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ο πολύπαθος κόμβος αργεί ακόμη - Πότε φεύγουν οι εγκαταστάσεις από τα Λινοπεράματα

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξάνονται οι γονείς που αντιδρούν - Εκτός σχολείου τα παιδιά τους