Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Τελικά συνεχίζουν να ταΐζουν .. κοτόπουλα τον Σήφη

Ολοκληρώθηκε στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου η σύσκεψη εκπροσώπων φορέων με θέμα τον κροκόδειλο που εντοπίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο Φράγμα Ποταμών, στο Αμάρι. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΚΡΗΤΗ, ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης, η σύσκεψη επικεντρώθηκε σε δύο άξονες: Στο νομικό πλαίσιο που καλύπτει την υπόθεση, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθηθεί για την παγίδευση του κροκόδειλου.

Ειδικότερα, επί τάπητος έπεσε το θέμα της ενεργοποίησης της επιστημονικής επιτροπής της συνθήκης Sites. Πρόκειται για σύμβαση η οποία σχετίζεται με το διεθνές εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας.

Όπως είπε ο κ. Λυμπεράκης, είναι απαραίτητο η εν λόγω επιστημονική επιτροπή να λάβει γνώση για τις ενέργειες που «τρέχουν» τις τελευταίες εβδομάδες ο ΟΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με το θέμα του κροκόδειλου, προκειμένου να υπάρχει και η τυπική έγκριση από πλευράς πολιτείας.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι, ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ανέφερε ότι οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν, τελικά και παρά τις αρχικές πληροφορίες για αλλαγή σχεδίου, να συνεχιστεί για περίπου ένα μήνα ακόμη, η ίδια μέθοδος που ακολουθείται μέχρι σήμερα (παγίδες με δολώματα κοτόπουλα).

Ο κ. Λυμπεράκης πρόσθεσε ότι υπάρχει η σκέψη αύξησης των παγίδων, ενώ μετά το πέρας του ενός μηνός -και εφόσον ο κροκόδειλος δεν έχει ακόμη παγιδευθεί- θα εξεταστεί ενδελεχώς το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους ο κροκόδειλος δεν έχει πιαστεί ακόμη, ο κ. Λυμπεράκης απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, καθώς και ότι η όλη διαδικασία απαιτεί υπομονή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το έργο του εντοπισμού του κροκόδειλου γίνεται δυσκολότερο από την κοσμοσυρροή που παρατηρείται στο Φράγμα Ποταμών από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι καταφτάνουν στην περιοχή με την ελπίδα να δουν από κοντά το σπάνιο -για τα ελληνικά δεδομένα- ερπετό και να το απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές.

Στη σύσκεψη εκτός του κ. Λυμπεράκη, συμμετείχαν  εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, του Δασαρχείου Ρεθύμνης, της ΕΜΑΚ, της ΕΛΑΣ., καθώς και ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Νικόλας Αγγελίνος 

Κρήτη

Λασίθι

Λασίθι: Πρόλαβαν την πυρκαγιά στην Ανατολή Ιεράπετρας

Φωτιά - Πυροσβεστική

Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας πρόλαβε τα χειρότερα για τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής κοντά στην Ανατολή της Ιεράπετρας.

Η φωτιά, άγνωστο μέχρι στιγμής πως εκδηλώθηκε,έκαψε μικρή έκταση πριν την σβήσουν οι πυροσβέστες.Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη και γρήγορα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν επεκταθεί ενώ βοήθησαν και οι άνεμοι που έπνεαν με μικρή ένταση.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - καύσωνας: "Έβρασε" με πάνω από 42 βαθμούς και καυτό αέρα το νησί - Κίνδυνος πυρκαγιάς

Ηράκλειο: Μεγάλη ταλαιπωρία - Παραλαβή αποσκευών στο αεροδρόμιο όσο και το...ταξίδι