Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Οι εργαζόμενοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την απεργία της 12ης Νοεμβρίου

απεργία

Το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου, του Συλλόγου εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Συνδικάτου οικοδόμων, ενώνουν τις δυνάμεις μας για την προετοιμασία της απεργίας της 12ης Νοεμβρίου 2015 και καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στο Δημαρχείο της πόλης στις 10 πμ. 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

"Η καταιγίδα των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους πλήττει σκληρά και βάναυσα όλα τα λαϊκά στρώματα. Τους εργάτες και υπάλληλους, τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους απόμαχους της δουλειάς, τους άνεργους.

Χρειάζεται η ταξική ενότητα, ο συντονισμός και η συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων με καθαρό προσανατολισμό για την αναχαίτιση αυτής της επίθεσης, την μαζική καταδίκη των μέτρων, νέων και παλιών, την ανάκτηση των απωλειών που μας επέβαλαν αυτά τα χρόνια. Καλούμε λοιπόν και τα άλλα σωματεία, που συμφωνούν στους βασικούς άξονες των διεκδικήσεων και των στόχων μας να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν σε αυτό τον συντονισμό.

Οι αιχμές της πάλης μας είναι:
 Η άμεση απόκρουση της νέας επίθεσης στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, που ουσιαστικά καταργεί το καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης, την μεγαλύτερη εργατική λαϊκή κατάκτηση του 20ου αιώνα. 

Η απόκρουση της βάρβαρης φοροεπιδρομής (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, φορολογία φτωχομεσαίων αγροτών κλπ)
Η αγωνιστική απάντηση στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών (υγεία, παιδεία, πρόνοια, φοιτητική μέριμνα) και στην ραγδαία εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών με βάση τις πάγιες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η παραχώρηση του δημόσιου πλούτου και κρίσιμων υποδομών στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα έχει νέες βαριές συνέπειες στην καταλήστευση του εισοδήματός μας και στην μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών.
Αντίσταση και καταδίκη της νέας ληστείας του λαού για χάρη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να βάλουμε φρένο στις κατασχέσεις των σπιτιών και στα ατομικά μνημόνια που ετοιμάζουν στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, στους μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, που έχουν κόκκινα δάνεια. 

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ λαϊκών αναγκών, για το ΣΥΝΟΛΟ των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Απορρίπτουμε αποφασιστικά το διαίρει και βασίλευε και την προσπάθεια να στρέψουν το ένα μέρος του λαού απέναντι στο άλλο. 
Αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας, όλου του επιστημονικού και εργατικού δυναμικού σε όφελος του εργαζόμενου λαού μας.

Απορρίπτουμε τη θεωρεία ότι ο λαός στις εκλογές έδωσε έγκριση στη σφαγή του. Ο αγώνας μας δεν είναι τυφλός. Δεν είναι απλή διαμαρτυρία. Έχει σαφή προσανατολισμό. Ξέρουμε ότι αυτά που χάσαμε εμείς τα καρπώθηκε και τα καρπώνεται μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Για χάρη των δικών τους κερδών, τη δικής τους ανταγωνιστικότητα οι κυβερνήσεις και η ΕΕ χρεοκοπούν αδιάκοπα εμάς. Γι΄αυτό χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ένα ταξικό - λαϊκό κίνημα μαζικό, επίμονο, ανθεκτικό και πάνω απ’ όλα να ξέρει καθαρά ενάντια σε ποια συμφέροντα πολεμά.  
Απορρίπτουμε τις καταστροφικές θεωρίες της ηττοπάθειας και της παραίτησης. Την λεγόμενη αναποτελεσματικότητα των αγώνων. Όλα όσα σήμερα μας αφαιρούν κατακτήθηκαν στο παρελθόν με σκληρούς αγώνες. Αποκρούουμε  τις θεωρίες που μας θέλουν να περιμένουμε τη σωτηρία από τον καναπέ.

Πιστεύουμε ότι με αυτό το πλαίσιο και συντονίζοντας τον αγώνα μας θα δώσουμε καθαρή απάντηση στην αδιάκοπη επίθεση που μας έχουν εξαπολύσει. 
Όλοι στον ΑΓΩΝΑ!   
Όλοι στην απεργία, στις 12 Νοέμβρη! 
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 10 πμ!"

Κρήτη

Ηράκλειο

Βουλή: Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση Μαμουλάκη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Βίντεο)

Χάρης Μαμουλάκης

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Χάρη Μαμουλάκη, για το θέμα του ΒΟΑΚ και των διοδίων που θα συνοδεύουν την κατασκευή του.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής επισημαίνει τα εξής:

Ασκώντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ (!) και υπερασπιζόμενος την επιβολή διοδίων για όλους, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών στην Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ.

«Για μια ακόμη φορά, οι κυβερνώντες υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κρήτης. Συνεχίζουν όσα ξεκίνησαν για τον ΒΟΑΚ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προσθέτουν διόδια για όλους και παράλληλα, ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ!» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό που ξεκάθαρα αποδεικνύεται, είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η Κυβέρνηση των αποκλεισμών. Αποκλείουν τους πολίτες της Κρήτης από τον ΒΟΑΚ επιβάλλοντας πανάκριβα διόδια, όπως ακριβώς αποκλείουν και την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από τη διαχείριση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, που εν κρυπτώ ενέταξαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Λειτουργούν αλαζονικά και με υπεροψία. Αυτή η συμπεριφορά, δεν θα μείνει αναπάντητη από τους πολίτες της Κρήτης. Η στιγμή του δικού τους αποκλεισμού, πλησιάζει.».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης της ΝΔ τον Μάιο του 2021, όπου επιβεβαιώθηκε ότι με καθυστέρηση δυο περίπου ετών, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει όσα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη όμως διοδίων για όλους. Στη συνέχεια, αφού καυτηρίασε την απουσία σχεδιασμού για το τμήμα του ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου - Σητείας, ανέδειξε τις ασάφειες αλλά και το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ ευρώ και ζήτησε για μια ακόμη φορά, αναλυτική ενημέρωση για τον επιμερισμό των ποσών χρηματοδότησης ανά τμήμα του. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση και για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, για το πότε αναμένεται να προσδιοριστεί η χάραξή του, καθώς και ποια θα είναι η σχεδιαζόμενη αρχιτεκτονική του διαγωνισμού.

Κατά την απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη χάραξη για τον ΒΟΑΚ, προχώρησε, επιτέλους, στην επί της ουσίας απάντηση για τις ενισχύσεις ανά τμήμα του έργου. Ειδικότερα, όπως δήλωσε, το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος (προϋπολογισμού 1,32 δισ) θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με 600 εκ. από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Χερσόνησος – Νεάπολη (προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ) με 80 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη τελικό κόστος, υπολογίζεται όμως ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ.

Κατά τη δευτερολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Υφυπουργού για την χάραξη, καταθέτοντας στα πρακτικά έκθεση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, από την οποία αποδεικνύεται ότι, ενώ ζητήθηκε η γνώμη του Επιμελητηρίου, δεν προσκομίστηκε ποτέ από την πλευρά του Υπουργείου η προμελέτη αποχέτευσης - αποστράγγισης των ομβρίων, η προμελέτη των τεχνικών με τον έλεγχο της υδραυλικής επάρκειάς τους και ο έλεγχος της υδραυλικής επάρκειας των τεχνικών γεφυρών, που αποτελεί ουσιώδη λόγο περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επεσήμανε επίσης και δήλωση της μελετητικής εταιρείας, η οποία αποποιείται των ευθυνών της ως προς την ακρίβεια των υποβάθρων, καθώς και οι παραπομπές σε άλλες μελέτες που δε διατέθηκαν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των διοδίων. «Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα, Κύπρος. Επτά νησιωτικές περιοχές στην Ε.Ε., όπου σε καμία εξ αυτών δεν απαιτήθηκε από τους πολίτες να καταβάλλουν διόδια στο νησί τους. Γιατί; Επειδή υπάρχει νόρμα περί νησιωτικότητας, μια σαφέστατη ντιρεκτίβα της Κομισιόν, που προστατεύει της περιοχές αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΑΚ: Παράταση στην διαβούλευση για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΔ Κρήτης: Νέα παρέμβαση για τον ΒΟΑΚ

Αγαπάκης στο Ράδιο Κρήτη: Τα "θολά" σημεία του ΒΟΑΚ και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται

 

 

ESPA BANNER