Κρήτη

Ρέθυμνο

Πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους ο... Σήφης!

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την πορεία των προσπαθειών της παγίδευσης του κροκόδειλου που εντοπίστηκε στις αρχές Ιουλίου, στο φράγμα Ποταμών, στο Αμάρι, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (24/7), στις 12 το μεσημέρι, στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΚΡΗΤΗ, ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, στη σύσκεψη η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, θα πάρουν μέρος η ΕΛΑΣ., η ΕΜΑΚ, ο ΟΑΚ, το Δασαρχείο, καθώς και ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης.

Μέχρι στιγμής ο κροκόδειλος ξεφεύγει από τις δύο παγίδες που έχουν στηθεί με δολώματα... κοτόπουλα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, το ερπετό φαίνεται ότι έχει πλησιάσει τουλάχιστον μια φορά τη μία από τις δύο παγίδες, χωρίς ωστόσο να πέφτει τελικά σ' αυτήν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαμαγκάκης χρειάζεται υπομονή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς η επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου ενδέχεται να είναι αρκετά χρονοβόρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το φράγμα Ποταμών έχει περίμετρο περίπου 12 χιλιόμετρα.

Η επιχείρηση παγίδευσης έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη τις τελευταίες ημέρες, καθώς έπειτα από τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, ο κροκόδειλος έχει γίνει διάσημος, με αποτέλεσμα καθημερινά πλήθος ντόπιων και τουριστών να επισκέπτεται την περιοχή ελπίζοντας να δει από κοντά το σπάνιο ερπετό.

Οι επισκέπτες καταφτάνουν στο Φράγμα Ποταμών, το οποίο απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, με πολλούς από αυτούς να κρατούν μαζί τους κιάλια προκειμένου να εντοπίσουν τον κροκόδειλο ο οποίος όμως από τη μέρα που έγινε γνωστή η ύπαρξή του, παραμένει άφαντος.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, ο κροκόδειλος αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία, πράγμα που τον στρεσάρει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να αποφεύγει να βγαίνει προς τις ακτές, όπου είναι τοποθετημένες οι δύο παγίδες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μπορεί το σπάνιο ερπετό να αποφεύγει τους ανθρώπους, ωστόσο οι επισκέπτες που συρρέουν στο Φράγμα Ποταμών για να τον δουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με άγριο ζώο, το οποίο ενδεχομένως να αντιδράσει βίαια σε περίπτωση που νιώσει ότι απειλείται.

Νικόλας Αγγελίνος

 

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε