Κρήτη

Ρέθυμνο

Προτάσεις απο την ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου προς τους δημόσιους υπαλλήλους

 

Σε δράσεις καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους η ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου με πρόταση που κατέθεσε κατά τη γενική της συνέλευση. Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

«Η κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν οι τελευταίες κυβερνήσεις κατ’ επιταγή της Τρόικας έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης. Ο Δημόσιος τομέας θεωρείται ο μεγάλος ασθενής και κατά τους κρατούντες ο κύριος υπεύθυνος για τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. Για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και των κατά καιρούς εκφραστές του, δεν ασχολείται κανείς. Κάποιες σποραδικές «αποκαλύψεις» πολιτικών προσώπων και η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, απλά αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον εξαγνισμό του συνεχιζόμενου διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Η λυσσαλέα επίθεση εναντίον του Δημοσίου τομέα στόχο έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να δημιουργήσει συνθήκες αντιπαλότητας στις διάφορες εργασιακές και κοινωνικές ομάδες. 
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Η απόλυση ενός μεγάλου αριθμού Δημοσίων υπαλλήλων, δημιουργώντας παράλληλα κλίμα τέτοιο ώστε να παρουσιαστούν οι Δημόσιοι υπάλληλοι, συλλήβδην, ως τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, μειωμένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και κατέχοντες πλαστά πτυχία για το διορισμό τους.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει μια καταγραφή των τίτλων σπουδών των Δημοσίων υπαλλήλων με την Κυβέρνηση να προβοκάρει μιλώντας για πολλές χιλιάδες υπαλλήλους με πλαστά πτυχία και διπλώματα. 
Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με την επικείμενη «αξιολόγηση» δομών και φυσικών προσώπων, που δεν έχει στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά τη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια την απόλυση, οδηγεί στην καταβαράθρωση του κοινωνικού κράτους και στην άνευ όρων παράδοσή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Παράλληλα, το κλίμα τρομοκρατίας που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση και τους κατά τόπους εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής, οδηγώντας στις αίθουσες των δικαστηρίων συνδικαλιστικά στελέχη, μοναδικό στόχο έχει να κάμψει το φρόνημα και να δημιουργήσει κλίμα τρόμου και ηττοπάθειας στους εργασιακούς χώρους.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, στη συνεδρίαση της 12/2/2014, παρόντων και των εκπροσώπων των Α/θμιων Σωματείων, αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να καλέσει τα Α/θμια Σωματεία να πραγματοποιήσουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ώστε να ενημερωθούν τα μέλη τους για τις τρέχουσες εξελίξεις.
2. Να αναλάβουν τα Α/θμια Σωματεία να υλοποιήσουν δράσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα και την αξιλόγηση.
3. Να πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου Πανρεθεμνιώτικο Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα που οδηγούν στην υποβάθμιση του Δημόσιου Τομέα.
4. Να γίνει προσπάθεια ώστε την ίδια μέρα να γίνουν ταυτόχρονα Συλλαλητήρια και στις άλλες πόλεις της Κρήτης.
5. Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με έντονο και δυναμικό τρόπο σε συνδικαλιστικό στέλεχος του Ρεθύμνου που οδηγείται σε δίκη αρχές του Μάρτη για τη συνδικαλιστική του δράση».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ

Η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΜΕ στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχει ως εξής:
«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάνουν πρόταση για την οργάνωση της πάλης από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, πάνω σε βασικά αιτήματα και άξονες πάλης.

1. Άμεσα και μέχρι τέλος Φλεβάρη να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις όλων των Α΄Βάθμιων σωματείων.
Υπάρχει ανάγκη μαζικής, αποφασιστικής απάντησης στην αδιάκοπη επίθεση που δεχόμαστε.
Υπάρχει ανάγκη να απαντήσουμε και με απεργία. Η απάντησή μας πρέπει να δοθεί με τους καλύτερους όρους, με όρους ενότητας, κοινωνικής συμμαχίας, σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, σύγκρουσης με ΕΕ - μονοπωλιακούς ομίλους, ΔΝΤ και Τρόικα.
Γι’ αυτό προτείνουμε μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.
Για το ρόλο και τη συμβολή των Γενικών Συνελεύσεων υπάρχει θετική εμπειρία από προηγούμενους αγώνες που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Όπου έγιναν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καλά προετοιμασμένες, όπου έγινε συζήτηση και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σχεδίασαν, οργάνωσαν τον αγώνα, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν καλύτερη, ασκήθηκε μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.

2. Το βασικό, το κυρίαρχο είναι το περιεχόμενο της πάλης, η κατεύθυνση που θα έχει ο αγώνας μας, οι προϋποθέσεις επιτυχίας του αγώνα και οι προϋποθέσεις για τη λύση των προβλημάτων μας. Αυτό πρέπει να είναι το αντικείμενο των Γενικών Συνελεύσεων και όχι ο εγκλωβισμός σε μια στείρα και αδιέξοδη αντιπαράθεση για το πόσες μέρες απεργίας θα κάνουμε και μάλιστα προκαθορίζοντάς τες από τώρα. Εξάλλου το ζήτημα αυτό θα κριθεί στην εξέλιξη του αγώνα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τη συμμετοχή και τις διαθέσεις τους.

Στη βάση αυτή προτείνουμε οι ΓΣ να συζητήσουν και να υιοθετήσουν ως βασικό περιεχόμενο του αγώνα τα εξής:
• Δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, κινητικότητα. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Πλήρη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα στους συναδέλφους που εργάζονται στα 5μηνα προγράμματα της "κοινωφελούς εργασίας". Όχι στο σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας που προωθούν κυβέρνηση- ΕΕ για τη διαχείριση της φτώχιας και την ανακύκλωση της ανεργίας.
• Όχι στην πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, γενικά των δυνάμεων του Ευρωμονόδρομου που καταργούν το δικαίωμα στη σταθερή μόνιμη δουλειά, που επιβάλλουν τις απολύσεις.
Τώρα είναι ανάγκη να πορευτούμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί και να βροντοφωνάξουμε:
"Δουλειά για όλους, μόρφωση - υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία".
Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε από αυτό το αίτημα.
• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας - πρόνοιας για όλους. Ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας και διάθεσης φαρμάκου. Δωρεάν Φάρμακα για όλους. Να καταργηθούν οι συμμετοχές στα φάρμακα.
• Όχι στο νέο σχολείο ΑΕ, των χορηγών, της ημιμάθειας και της επιχειρηματικότητας. Ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά. Έξω οι χορηγοί από τα σχολεία. Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία.
Έξω τα προγράμματα της ΕΕ από τα σχολεία που χειραγωγούν τα παιδικά μυαλά, που μετατρέπουν τη μόρφωση από δικαίωμα σε εμπόρευμα.
• Όχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Στην εκπαίδευση, να διαγραφούν από τα σωματεία τα πρώτα βιολιά της αξιολόγησης (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Α΄Βάθμιας, Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι).
Καμιά συμμετοχή αιρετών και εργαζομένων στην αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών που είναι σε εξέλιξη στο δημόσιο.
• Δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, χωρίς οργανικά και λειτουργικά κενά, με νέες μαζικές προσλήψεις υπαλληλικού προσωπικού, με συγκεκριμένα δικαιώματα.
• Όχι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, τον αφανισμό των ταμείων, το νέο τσάκισμα των συντάξεων και του ΕΦΑΠΑΞ.
• Όχι στη νέα φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών.

3. Στις ΓΣ και για τα μέσα στου Μάρτη προτείνουμε απεργία (είμαστε θετικοί σε 24ωρη ή 48ωρη απεργία), θα κρίνουμε δε την κλιμάκωση του αγώνα με βάση τις διαθέσεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

4. Κατά κλάδο και όπου ωριμάζουν οι προϋποθέσεις στηρίζουμε όποιες απεργιακές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.

5. Ενιαίος παλλαϊκός αγώνας, κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-πλουτοκρατίας-ΕΕ. Αλληλεγγύη και στήριξη του αγώνα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Συμμετοχή και παρουσία των εργαζομένων και των σωματείων στα μπλόκα της αγροτιάς.
Όχι στην αντιλαϊκή -ταξική πολιτική της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που ξεκληρίζει τους αγρότες.
Πάλη για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους και το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια του λαού είναι η βασική προϋπόθεση για να λυθούν τα προβλήματά μας, για να απαλλαγεί η λαϊκή οικογένεια από τα βάσανά της, τη φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική εξαθλίωση.
Κι από αυτή την άποψη, αυτή είναι και η βασική κατεύθυνση που πρέπει να έχουν σήμερα οι λαϊκοί αγώνες, το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Το σύνθημα: "λεύτερος λαός είναι μόνο αυτός που κυριαρχεί στον πλούτο που παράγει" είναι αυτό που πρέπει να φωτίζει το δρόμο του αγώνα μας.
Στη βάση όλου του παραπάνω πλαισίου πάλης, όλων αυτών των στόχων και των αιτημάτων ενότητα, ενιαίος συντονισμένος αγώνας. Και στη βάση αυτή ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

6. Αλληλεγγύη στον αγώνα των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών στα σχολεία, στο Υπ. Οικονομικών, των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, οδηγών κ.α.
Αλληλεγγύη, κοινός αγώνας με όλους τους απολυμένους από τους οργανισμούς ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ».

Κρήτη

Λασίθι

Κορωνοϊός - Οροπέδιο Λασιθίου: Rapid test σε Τζερμιάδο, Καμινάκι και Αγ. Γεώργιο

rapid test

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (rapid test) σε πεζούς, θα πραγματοποιηθούν την
Πέμπτη 22/04/2021 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στο Τζερμιάδο, στον Άγιο Γεώργιο και στο Καμινάκι του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, από τις 10:00 έως τις 13:00.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκια της Κινητής Ομάδας Υγείας ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού της ΠΕ Λασιθίου με την συμβολή κλιμακίων της Κινητής Ομάδας Υγείας ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού της ΠΕ Ηρακλείου.

Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλέφωνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7 η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, με τη συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου.

ειδησεις σημερα 

Χανιά: Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

Κέντρο Ηρακλείου: Εγκαίνια στο νέο σημείο διεξαγωγής rapid test

Ένα εντυπωσιακό video «ξεναγεί» τους επισκέπτες του Info Point στην Candia του 1640