Κρήτη

Ρέθυμνο

Μέχρι και δύο μήνες μπορεί να χρειαστεί για να πιάσουν τον Σήφη Κροκοδειλάκη

Μέχρι και δύο μήνες, εκτιμούν επιστήμονες, μπορεί να διαρκέσει η επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου, ο οποίος βρίσκεται στη λίμνη του Φράγματος Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Τα κλουβιά-«φάκες» έχουν τοποθετηθεί στα νερά της λίμνης, σε μια προσπάθεια να παγιδευτεί ο κροκόδειλος ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουν τοποθετηθεί κάμερες καθώς επίσης και σε ένα από τα κλουβιά-παγίδευσης.

Καθημερινά πλησιάζουν το φράγμα για να δουν, να φωτογραφίσουν και να βιντεοσκοπήσουν τον κροκόδειλο πολλοί άνθρωποι ενώ καταφθάνουν στην περιοχή ακόμη και τουρίστες με πούλμαν για να δουν το «αξιοθέατο».

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρο Λυμπεράκη, δεν αναμένονται αποτελέσματα νωρίτερα από 15 ημέρες, για να βρεθεί ο «Σήφης», όπως αποκαλούν τον κροκόδειλο, μέσα σε μία από τις φάκες. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το φράγμα θα αποκλειστεί με δίχτυ για να παγιδευτεί ο κροκόδειλος.

Ήδη οι επιστήμονες στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο που ασχολούνται με το θέμα, έχουν επικοινωνήσει και με ειδικούς του εξωτερικού, ερπετολόγους και ειδικούς στους κροκόδειλους, για να τους συμβουλευτούν για τον τρόπο διαχείρισης του εγκλωβισμένου στο φράγμα κροκόδειλου. Μεταξύ αυτών και ο γνωστός Ολιβιέρ Μπαχρέ, αλλά και ο Αυστριακός ερπετολόγος που ήδη βρίσκεται στο νησί, Έρβιν Μόζερ, ο οποίος στο διάστημα των ημερών που θα παραμείνει στο νησί θα ασχοληθεί με προσωπικές αυτοψίες στον χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Κρήτη

Κρήτη: Αυτό είναι το πρόγραμμα των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας

Μεγάλη Εβδομάδα

Διαφορετικός θα είναι και φέτος ο εορτασμός του Πάσχα εξαιτίας της πανδημίας. Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεστούν νωρίτερα, όπως και το "Χριστός Ανέστη", ενώ αυστηρά θα είναι τα μέτρα προστασίας.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, μετά από ομόφωνη απόφασή Της, ανακοινώνει ότι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης, για τις βραδινές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος, θα τηρηθεί το παρακάτω ωρολόγιο Πρόγραμμα:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ - Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00’

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ - Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00’

Μ.ΤΡΙΤΗ - Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00’

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ - Ακολουθία του Νιπτήρος: ώρα έναρξης 19.00’

Μ. ΠΕΜΠΤΗ - Ακολουθία των Θείων Παθών: ώρα έναρξης 18.30’

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου - περιφορά του Επιταφίου γύρω από τους Ιερούς Ναούς: ώρα έναρξης 18.30’

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ - Κωδωνοκρουσία σε όλους τους Ι. Ναούς στίς 20.30’ καί στη συνέχεια η Ακολουθία της Παννυχίδος, η Τελετή της Αναστάσεως, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

H Eκκλησία της Κρήτης προσκαλεί τον λαό του Θεού να συμμετάσχει στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά και στο μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας, όπου ο ουράνιος πνευματικός κόσμος συναγάλλεται και συνευφραίνεται με τον επίγειο και ορατό κόσμο μας.

Η Εκκλησία της Κρήτης, για άλλη μια φορά, προτρέπει τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα που θεσπίζει η Ελληνική Πολιτεία, με υπευθυνότητα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, κατά τη συμμετοχή τους στις Ι. Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Ισόβια στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη για το φονικό στα Ανώγεια

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου

Ηράκλειο - κορωνοπάρτι: Ξεσάλωσαν μέσα στο Πανεπιστήμιο