Κρήτη

Ρέθυμνο

Η τρίτη μέρα εκδηλώσεων μνήμης των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη μέρα Εορταστικών Εκδηλώσεων για την επέτειο των 190 ετών από τη Μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων. Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την επιτυχία της εκδήλωσης εκδήλωσης, αναφέρει:

«Με την παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, της Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητος Ρεθύμνης κ. Μαίρης Λιονή, του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γεωργίου Μαρινάκη, των Αρχόντων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Εντιμολογ. κ.κ. Νικολάου Ξεξάκη και Μιχαήλ Τρούλη, και Κληρικών και Θεολόγων από όλη την Κρήτη, πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 25ης Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, οι εργασίες της Ημερίδας του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων με θέμα: «Μαρτυρίες από την ιστορία των Νεομαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η Ημερίδα, μετά από πρόταση του Επισκόπου μας κ. Ευγενίου προς τον Πρόεδρο του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Γεώργιο Στριλιγκά, εντάχθηκε στο πρόγραμμα των επταήμερων εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την επέτειο των 190 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων, Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου.

Τις εργασίες της Ημερίδος χαιρέτισαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του κ. Μιχαήλ Τρούλη, Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με θέμα: «Οι Τέσσερεις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου και ο Ναός τους», ακολούθησαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

Ο Αιδεσ. Πρωτ. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Ψυχοπαιδαγωγικής, ιστορικός και συγγραφέας, μίλησε με θέμα: «Οι Νεομάρτυρες και το Πατριαρχείο στην Τουρκοκρατία».

Ο κ. Μιχαήλ Τσακιράκης, Θεολόγος, ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και οι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας».

Ο κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, Θεολόγος και συγγραφέας, εισηγήθηκε το θέμα: «Μάρτυρες και Εθνομάρτυρες. Αγιότητα και προβληματισμοί».

Ο κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, ανέπτυξε το θέμα: «Η μαρτυρία των Νεομαρτύρων στο χθες και το σήμερα. Ιστορία, παραδόσεις και θρύλοι σε Υμνο-αγιολογικά κείμενα, στον ποιητικό λόγο».

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Υφαντής, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μίλησε με θέμα: «Ορθόδοξοι Νεομάρτυρες του 20ού αιώνα. Στοιχεία για μια ανθρωπογεωγραφία του αίματος».

Κρήτη

Ηράκλειο

Δακοτκονία το Σάββατο σε περιοχές του Ηρακλείου

Δακοκτονια

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας το Σάββατο 19 Ιουνίου στην Καλλονή, Άγιο Βασίλειο το Χουδέτσι, Αυγενική, Βενεράτο, Κεράσια και Σίβα.

Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (π.χ. ψεκασμούς κάλυψης).

Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ’όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αυτοκίνητα κινητές "βόμβες" - Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τα λάδια

Ηράκλειο: Έδωσε δουλειά στο παιδί που πήγε να τον κλέψει - Το "ευχαριστώ" ήρθε 25 χρόνια μετά

Κρήτη: Ο καύσωνας έκαψε και το... λάδι - Τεράστια μείωση της παραγωγής

Ηράκλειο: Επίθεση σε πισίνα βίλας - Μεγάλη η ζημιά, λέει ο ιδιοκτήτης