Κρήτη

Ρέθυμνο

Επιμένουν πολιτιστικά στο Μυλοπόταμο

μυλοποταμος

Σε πείσμα των καιρών στο Χώνος Μυλοποτάμου επιμένουν πολιτιστικά και διοργανώνουν από την Παρασκευή 3 μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης .

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Πέντε μέρες γεμάτες μουσική, χορό, αθλητικές δραστηριότητες, παζάρι κρητικών προϊόντων και εικαστικές εκθέσεις σ ένα από τα πιο όμορφα ορεινά και φιλόξενα χωριά του Μυλοποτάμου.

Φέτος ο δώσαμε στις εκδηλώσεις μας τον τίτλο «ένας κύκλος μια παρέα». Κι αυτό γιατί από τη μια στις φετινές εκδηλώσεις μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο χορό και από την άλλη επειδή όλοι εμείς στο Χώνος αισθανόμαστε τους επισκέπτες μας ως μια μεγάλη παρέα.

Εξάλλου για εμάς στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Χωνιανιανών Μυλοποτάμου «Το Χώνος», ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, είναι καλλιέργεια της σκέψης, είναι ευαισθησία. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Μα πάνω απ όλα είναι φιλοξενία και παρέα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου, το βράδυ, με τον Κωστή Σαριδάκη ενώ θα χορέψει ο Κρητικός χορευτικός Σύλλογος «Ταόρι»

Το Σάββατο 4 Ιουλίου θα συνεχίσουμε με μια μουσικοχορευτική βραδιά με τον Γιάννη Παξιμαδάκη και τη Μαρία Φασουλάκη ενώ ο Σύλλογος μας θα σας ταξιδεύσει χορευτικά στη Μικρά Ασία.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου το βράδυ όλα τα Λύκεια Ελληνίδων της Κρήτης δίνουν το ραντεβού τους στο Χώνος σε μια πανδαισία χορού και παράδοσης. Το ρυθμό στους χορούς των Λυκείων Ελληνίδων από το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και την Σητεία, θα κρατήσει το μουσικό συγκρότημα του Μάνου Λυρώνη και του Γιώργου Κατσουλιέρη.

Την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 19:00 θα τελεστεί στην Αγία Κυριακή ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου θα λειτουργήσει έκθεση φυσικής γλυπτικής και ξυλογλυπτικής και ψηφιδωτών ντόπιων δημιουργών, αλλά και παζάρι προκειμένου να αναδείξουμε τα κρητικά προϊόντα μας.

Οι εκδηλώσεις στην όμορφη γωνιά του Μυλοποτάμου περιλαμβάνουν και αθλητικές εκδηλώσεις.

Οι κάτοικοι του Χώνου Μυλοποτάμου και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Χωνιανών σας περιμένουν στις εκδηλώσεις τους για ένα πενταήμερο γνήσιας και αυθεντικής κρητικής φιλοξενίας».

Κρήτη

Λασίθι

Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Στα σκουπίδια 15.000 τόνοι ντομάτας

Κηπευτικά

Επιστολή προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λιβανό Σπήλιο απέστειλε ο αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας κρούωντας των κώδωνα του κινδύνου ότι "οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών δεν έχουν την δυνατότητα να αντέξουν μια δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρόνια", όπως λένε χαρακτηριστικά στην επιστολή τους. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Κε Υπουργέ

Σε συνέχεια από την 6/4/2021 (ΕΞ 460) επιστολή μας για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης, σας στέλνουμε εκ νέου επιστολή αγωνίας για το ίδιο θέμα.

Δυστυχώς οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα δεν επιβεβαιώθηκαν.

Αντιθέτως, ένα μήνα μετά, η κατάσταση στον κλάδο των κηπευτικών έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο βαθμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι 15.000 τόνοι τομάτας έχουν καταλήξει ήδη στα σκουπίδια τις τελευταίες μέρες μόνο, ενώ οι λίγες εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται είναι σε εξευτελιστικές τιμές (0,15-0,20 ευρώ ανά κιλό).

Παρόλα αυτά, σήμερα σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών δεν έχουν την δυνατότητα να αντέξουν μια δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρόνια.

Αναπόφευκτο είναι πλέον (με της υπάρχουσες συνθήκες) ότι οι μεταβολές που θα προκύψουν στην νέα καλλιεργητική περίοδο θα επιφέρει ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων στην τοπική οικονομία της Κρήτης καθώς και στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας.

Πολλές εκτάσεις θα μείνουν εκτός παραγωγής ενώ σε άλλες θα γίνει αλλαγή καλλιέργειας, που σημαίνει ανισορροπία στα υπόλοιπα είδη.

Από τα παραπάνω σας καλούμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για λεπτομερείς ανάλυση του θέματος δια ζώσης και εκκίνηση της διαδικασίας των ενισχύσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσετε σήμερα μια ουσιαστική λύση που θα βγάλει από το τέλμα χιλιάδες παραγωγούς θερμοκηπιακών κηπευτικών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Πώς κινδυνεύει η περιουσία χιλιάδων δανειοληπτών

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Στην ατζέντα πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες εμβολίων

Ηράκλειο: Self - test δύο φορές την εβδομάδα στους μαθητές Ρομά