Κρήτη

Ρέθυμνο

Εκκλησιαστικά μελοποιήματα του Παύλου Βλαστού

Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδομε στο ευσεβές και φιλόμουσο πλήρωμα της Αγίας μας Εκκλησίας τη νέα μουσική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με τίτλο: «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΑΥΛΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ», η οποία περιλαμβάνει πρωτότυπα και, μέχρι σήμερα, ανέκδοτα εκκλησιαστικά μελωδήματα του μεγάλου Ρεθυμνίου λαογράφου και μουσικού Παύλου Βλαστού (1836-1926).

Ο Παύλος Γ. Βλαστός, ο οποίος δίκαια επονομάσθηκε «πατέρας της κρητικής λαογραφίας», υπήρξε, εκτός των άλλων, και εγκρατής της εκκλησιαστικής και της θύραθεν μουσικής τέχνης και παράδοσης. Στο προσωπικό του αρχείο σώζονται εννέα τόμοι με μουσικά του χειρόγραφα, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσον αντιγραφές κλασικών μαθημάτων όσον και πρωτότυπες δικές του μεγαλοφυείς συνθέσεις, κατά το ψαλτικό ύφος της Μεγάλης Εκκλησίας, όπως αυτό μεταλαμπάδευσε στο νησί μας από την Βασιλίδα των Πόλεων ο Κωνσταντίνος Ψαρουδάκης, Πρωτοψάλτης Κρήτης και διδάσκαλος του Παύλου Βλαστού .

Η έκδοση αυτή προκρίθηκε ως επίκαιρη, με αφορμή σχετική απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, στην οποία είχε την ευλογία να μετέχει και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, για τη διενέργεια επετειακών εκδηλώσεων, καθώς εφέτος συμπληρώνονται δύο εκατονταετηρίδες από την μεταρρύθμιση της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής. Η μεταρρύθμιση αυτή πραγματοποιήθηκε το 1814 από τους Τρεις Διδασκάλους, Χρύσανθο τον εκ Μαδύτου, Αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου, Γρηγόριο τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη και Χουρμούζιο τον Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Ο Παύλος Βλαστός, ως μαθητής του Κωνσταντίνου Ψαρουδάκη, υπήρξε ένας από τους πρώτους μελωδούς που κατέγραψε τα πονήματά του στη Νέα Παρασημαντική, το σπουδαιότατο αυτό προϊόν της επίμοχθης μεταρρυθμιστικής εργασίας των Τριών Διδασκάλων, η οποία συντελέστηκε με την εντολή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκφράζομε τις ευγνώμονες υιϊκές ευχαριστίες μας στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, ο οποίος με πολλή πατρική αγάπη επευλόγησε την εκδοτική αυτή πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και με πολλή χαρά απέστειλε Σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα, το οποίο περιβάλλει με ιδιαίτερη τιμή και εύκλεια την παρούσα μουσική έκδοση.

Ευχαριστούμε το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων στο αρχείο του Παύλου Βλαστού, και ιδιαίτερα τον Προϊστάμενό του κ. Κωνσταντίνο Φουρναράκη, ο οποίος ολοπρόθυμα αποδέχθηκε με ευγένεια την πρόταση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και παρείχε τη σχετική άδεια για την έρευνα και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Ευχαριστούμε, τέλος, τον εμπνευστή του έργου αυτού, τον μουσικολογιώτατο κ. Αντώνιο Μιχελουδάκη, καθηγητή θεολόγο και πρωτοψάλτη, ο οποίος ανέλαβε και ολοκλήρωσε με φιλοπονία και ζήλο την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδόσεως αυτής. Επαινούμε και ευλογούμε πατρικά τον χοράρχη και τα μέλη της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ» για την απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων κατά την ψαλτική παράδοση και το κατανυκτικό ύφος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10η Δεκεμβρίου 2014 και από ώρας 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης.

Προσκαλούνται όλοι οι φιλόμουσοι και φιλόκαλοι να παρευρεθούν και να απολαύσουν τους εύχυμους καρπούς των χαρισμάτων του αείμνηστου Παύλου Βλαστού, του επιφανούς αυτού Ρεθυμνίου, ο οποίος, ιδιαίτερα σε τούτους τους δύσκολους καιρούς, αποτελεί μια ακόμη αδιαμφισβήτητη ιστορική δικαίωση για το Ρέθυμνό μας, την πόλη των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κορωνοιος κρουσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 510 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα στην Κρήτη, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 13 στο Ηράκλειο, 2 στο Λασίθι, 1 στο Ρέθυμνο και 1 στα Χανιά.

Δείτε την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σητεία - κορωνοϊός: Αγωνία στους κατοίκους μετά το Lockdown - Τι ζητούν από την Περιφέρεια

Ηράκλειο: Κρατούν "μικρό καλάθι" οι έμποροι - Κάλεσμα για στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων

Κορωνοϊός: Ανοίγουν οι εκκλησίες - Τι αποφάσισε η κυβέρνηση (Βίντεο)