Κρήτη

Ρέθυμνο

Πολιτισμός

Πολιτιστικές δράσεις στον Μυλοπόταμο

Στον παλιό αγροτικό οικισμό των Μαργαριτών τα Τζανακιανά, έχουν την έδρα τους δυό σημαντικοί πολιτιστικοί οργανισμοί: Το Σπίτι των Κουρήτων και το Οικομουσείο "ΚΟΥΡΗΤΙΑ ΟΔΟΣ".

Πρόκειται για πρωτοβουλίες με σαφή εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό που εστιάζουν στην αειφορική ανάπτυξη στις περιοχές ευθύνης τους, τον ΒΔ Ψηλορείτη. Μέθοδος παρέμβασης η ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων βασισμένη στις σημαντικές πολιτιστικές, πολιτισμικές και παραγωγικές παραδόσεις που διατηρούνται ισχυρές σε τόπο και χρόνο. Σε συνέχεια των επιτυχημένων τοπικών, πανελλήνιων αλλά και διεθνών δράσεων και εργασιών που διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και το Οικομουσείο στην περιοχή, οι επιστημονικές υπεύθυνες Αναστασία Φρυγανάκη και Βιβιάννα Μεταλληνού είχαν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν τον Οκτώβριο μία ομάδα διδασκόντων με φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Αν Μακεδονίας & Θράκης, αλλά και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Ανοιχτών Χώρων του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου ΕΑΠ, για τη μελέτη και επεξεργασία επιλεγμένων περιοχών του οικισμού των Μαργαριτών, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.

Η Ομάδα των 22 σπουδαστών που επισκέφθηκαν τις Μαργαρίτες και τα Τζανακιανά και φιλοξενήθηκαν από τους διοργανωτές σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαργαριτών και τον Δήμο Μυλοποτάμου, επισκέφθηκαν τον οικισμό των Μαργαριτών και τις ιστορικές πλατείες του, περιηγήθηκαν στα μονοπάτια στις χαρακτηρισμένες πολιτιστικές διαδρομές και συμμετείχαν σε παραδοσιακές πρακτικές όπως η κεραμική παραγωγή στα εργαστήρια των Μαργαριτών, τα ρακοκάζανο και τα παραδοσιακά καφενεία. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επίσκεψη της ομάδας στην ιστορική Μονή της Χαλέπας με συγκινητική την υποδοχή και την φιλοξενία του ηγουμένου Πορφύριου, που θα οδηγήσει την ενασχόληση των σπουδαστών και αποφοίτων με την ανανέωση των φυτεύσεων στην αυλή του μοναστηριού.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η συνεργασία του Οικομουσείου με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των οικισμών της ορεινής Ρεθύμνης με έμφαση στο δημόσιο χώρο.

Τρεις περιοχές στα Τζανακιανά, τις Μαργαρίτες και τον Λαγγό αποτελούν θέματα μελέτης για το α΄ εξάμηνο σπουδών, που τα αποτελέσματά τους θα διατεθούν στον Πολιτιστικό Οργανισμό Το Σπίτι των Κουρήτων, τον Δήμο Μυλοποτάμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαργαριτών για διεκδίκηση χρηματοδότησης αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε από τις 25-29 Οκτωβρίου 2014 στις Μαργαρίτες με εναρκτήρια συνάντηση το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στο Μοναστήρι του Δεσπότη Χριστού στις Μαργαρίτες.

 

Ήταν μια επιτυχημένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που τα αποτελέσματά της τα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο: Συνάντηση στον απόηχο του φρικτού τροχαίου με τους δύο νεκρούς νέους

τροχαιο μηχανη

Με τον νέο Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μαλεβιζίου Ανδρέα Ταβερναράκη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ζητήματα παραβατικότητας που απασχολούν την περιοχή.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του στο παρελθόν, όσο και με δηλώσεις του με αφορμή το πρόσφατο τραγικό τροχαίο δυστύχημα με θύματα δύο νέους, έχει επισημάνει την υποστελέχωση του ΑΤ Μαλεβιζίου και την αναγκαιότητα για εντονότερη αστυνόμευση όχι μόνο στο Πολύδροσο αλλά ευρύτερα στο δήμο Μαλεβιζίου.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μαλεβιζίου στη διάρκεια της συνάντησης τους παρουσία και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιώργου Πετούση, συμφώνησαν να συνεχιστεί η τακτική επαφή για ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου στη συνεδρίαση της Τρίτης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεαρών που έχασαν τη ζωή του στο δυστύχημα που σημειώθηκε στο Πολύδροσο τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δύο παιδιών ευχήθηκε να είναι οι δύο νέοι οι τελευταίοι που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος εξέφρασε και αυτός τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες και συμφώνησε πως «μελλοντικά πως θα πρέπει ζητήματα οδικής ασφάλειας να απασχολήσουν έντονα το δήμο μιας και ο φόρος αίματος στην άσφαλτο μεγαλώνει.»

Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεαρών όσο και στις οικογένειες όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Χουστουλάκης.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας,  με την έναρξη της συνεδρίασης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νέων λέγοντας:  «Θα ήθελα πρωτίστως να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεαρών που πολύ άδικα έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Πολύδροσο. Δεν υπάρχουν λόγια όταν χάνονται νέα παιδιά. Η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειές τους. Τα υπόλοιπα αργότερα. Θα έχουμε το χρόνο να  συζητήσουμε ξανά θέματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, τις υποδομές, την αστυνόμευση το επόμενο διάστημα. Μπροστά στον πόνο για τον αδόκητο χαμό δύο νέων ανθρώπων ο,τιδήποτε άλλο περιττεύει.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Λαχτάρησαν με το παιδί που έπεσε από το ποδήλατο

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER