Κρήτη

Ρέθυμνο

Πολιτισμός

Ξεκινάει το 6ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά "Ρέθυμνο 2014"

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ρέθυμνο 2014». Το τουρνουά υπό τη διοργάνωση του Σκακιστικού Ομίλου Ρεθύμνου «ΣΚΟΡ» σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού» με περισσότερες από 150 συμμετοχές δυνατών παικτών, από τους οποίους 15 GM, και 39 τιτλούχους, από 30 χώρες.

Σύμφωνα με το σκακιστικό όμιλο Ρεθύμνου «Σκορ» που διοργανώνει το τουρνουά, το σκάκι είναι ένα πνευματικό άθλημα για όλες τις ηλικίες και ειδικά στις μικρές ηλικίες τα οφέλη του είναι αξιοζήλευτα. Η συστηματική ενασχόληση με το σκάκι ήδη από τα πρώτα μαθητικά χρόνια εκτιμάται πως επιδρά ιδιαιτέρως θετικά σε ένα σύνολο κρίσιμων παραμέτρων που αφορούν τη διανοητική και συναισθηματική συγκρότηση των παιδιών. Η λίστα είναι μεγάλη, καθώς το σκάκι απαιτεί, και με αυτή την έννοια επίσης καλλιεργεί, την αναλυτική και τη συνθετική σκέψη, τη μνήμη, τη φαντασία, τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα. Η μαθητεία στο σκάκι αναπτύσσει και εξασκεί την ικανότητα για στρατηγικό σχεδιασμό, για τακτικές κινήσεις και για προβλέψεις. Καλλιεργεί την ικανότητα εκτίμησης καταστάσεων, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Προάγει την υπομονή, τη μεθοδικότητα, τη μαχητικότητα και την επιμονή στην προσπάθεια. Συμπράττει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της ικανότητας μελέτης. Τροφοδοτεί με συναισθήματα χαράς, διασκέδασης και ευγενούς άμιλλας. Δείχνει τι σημαίνει προσωπική ευθύνη και πώς γίνεται η σωστή διαχείριση της ήττας. Έτσι δεν είναι τυχαία τα ευρήματα πολλών μελετών που δείχνουν τη σταθερή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην σκακιστική ενασχόληση και τη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων γενικά, τόσο στα μαθηματικά όσο και στη γλώσσα.

Στους κατά τόπους σκακιστικούς συλλόγους της χώρας μας γίνεται τα τελευταία χρόνια μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτού του σπουδαίου πνευματικού αθλήματος και για τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων που αυτό δύναται να προσφέρει. Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρεθύμνου κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Ο επίσημος ιστότοπος της διοργάνωσης στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.rethymnochess.gr, παρέχει όλες τις πληροφορίες.

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER