Κρήτη

Ρέθυμνο

Πολιτισμός

Μια βραδιά γεμάτη μαντινάδες και χορούς στ' Ανώγεια (φωτο)

λευτέρης καλομοίρης

Στο Θέατρο "Νίκος Ξυλούρης" στα Ανώγεια έγινε χθες (11/08) με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση του Βιβλίου Μαντινάδας του Λευτέρη Εμμ. Καλομοίρη  "Ποιο παραμύθι να σου πω".
 

ανώγεια καλομοίρης

ανώγεια καλομοίρης, by renas

​Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του Λευτέρη, ενός από τους σημαντικούς Ανωγειανούς μαντιναδολόγους και πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο ζωής, καθώς περιλαμβάνει συνολικά 520 μαντινάδες γραμμένες από την εφηβεία του μέχρι σήμερα.
 

ανώγεια καλομοίρης

ανώγεια καλομοίρης, by renas

Παρά το τσουχτερό κρύο στο ορεινό χωριό, η βραδιά αποδείχθηκε ιδιαίτερα ζεστή, απο τους ήχους που γλύκαναν το ανοιχτό θέατρο αλλά και τις ψυχές μας, μιάς και οι μαντινάδες που ακούστηκαν είναι γνώριμες λίγο πολύ, και χιλιοτραγουδισμένες σε χαρές και πόνους της ζωής του καθενός.

ανώγεια καλομοίρης

ανώγεια καλομοίρης, by renas

Ο  Λευτέρης Καλομοίρης με 500 μαντινάδες ,καταθέσεις συναισθημάτων και εμπειριών ζωής του συνεχίζει να έχει το χάρισμα να μετουσιώνει σε στίχο τις εικόνες και τα αισθήματα.
Ο ίδιος λάτρης και μύστης των Ανωγείων έχει υπηρετήσει τον τόπο μας και έχει προσφέρει από πολλά πόστα. Γεννήθηκε το 1957. Επί μια δεκαετία (1999-2009) διετέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τις "Μέρες Ανωγείων" στην Αθήνα,την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Επίσης διετέλεσε με επιτυχία Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων από το 2002 έως το 2006. Διατηρεί από το 1990 σχολή χορού στα Ανώγεια ενώ μαθητές του έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πολλά βραβεία.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά, οι κρητικοί καλλιτέχνες Μιχάλης Καλλέργης, Στέλιος Βασιλάκης, Γιώργης Καλομοίρης - Γιωργαντάς, Λευτέρης Ελευθερίου Καλομοίρης.

ανώγεια καλομοίρης

ανώγεια καλομοίρης, by renas

 

ανώγεια καλομοίρης

ανώγεια καλομοίρης, by renas

Και φυσικά στα Ανώγεια οι εκδηλώσεις κορυφώνονται πάντα με χορό.
 

ανώγεια καλομοίρης

ανώγεια καλομοίρης, by renas

 

ανώγεια καλομοίρης

ανώγεια καλομοίρης, by renas

 

ανώγεια καλομοίρης

ανώγεια καλομοίρης, by renas

Μικροί και μεγάλοι χόρεψαν, χειροκρότησαν και χειροκροτήθηκαν αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι οι μαντινάδες, οι ήχοι της λύρας και των λαούτων δίνουν ώθηση στα ζάλα να πατήσουν δυνατά στην Γή και να εξωτερικεύσουν με τον χορό την χαρά... την λύπη... τον πόνο...

Κείμενο - φωτογραφίες: ​Αντώνης Γενναράκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Άγριο περιστατικό βίας σε κρεοπωλείο μέρα μεσημέρι!

μπουνιά

Ένα σοκαριστικό περιστατικό βίας σημειώθηκε μέρα μεσημέρι σε κρεοπωλείο σήμερα στο Ηράκλειο, με το θύμα της υπόθεσης να καταγγέλλει το περιστατικό στην αστυνομία.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Όταν ο καταγγέλλων έφτασε στο ταμείο του καταστήματος αρνήθηκε ευγενικά να προχωρήσει στην αγορά των προϊόντων που είχε επιλέξει, αφού είχε διαπιστώσει ότι είχε χρεωθεί με υψηλότερες τιμές από εκείνες που αναγράφονταν στα καρτελάκια των δειγμάτων και αποχώρησε από το κατάστημα.

Ωστόσο, η άρνησή του αυτή πυροδότησε μια ακατανόητα βίαιη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του καταστήματος. Ο ιδιοκτήτης ακολούθησε τον καταγγέλλοντα - ο οποίος μόλις είχε μπει στο αυτοκίνητό του- και κατάφερε να κλείσει την πόρτα με δύναμη, προκαλώντας του κάταγμα στο πόδι ενώ του κατάφερε και χτυπήματα στο κεφάλι!

Παράλληλα, τον απειλούσε, τον εξύβριζε χυδαία και χτυπούσε με μανία το αυτοκίνητο, έχοντας χάσει κάθε έλεγχο. Μάλιστα, την απερίγραπτη επιθετικότητα του δε σταμάτησε ούτε η παρουσία του παιδιού του θύματος που καθόταν μέσα στο αυτοκίνητο! Το θύμα κατήγγειλε άμεσα το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εκτός ορίων και επιθετική συμπεριφορά του ψευτονταή κρεοπώλη!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Τεράστιες καταστροφές σε σπίτι από φωτιά

Σεισμός στο Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για τους "άστεγους" μαθητές

Ηράκλειο: Μπαράζ τροχαίων σε δρόμους με ελλιπή ή και ανύπαρκτη σήμανση (Φωτογραφίες)

 

 

 

ESPA BANNER