Κρήτη

Ρέθυμνο

Πολιτισμός

Βιβλίο της χρονιάς στην Ουαλία μυθιστόρημα για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

anogeia.jpg

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων κέντρισε το ενδιαφέρον του Ουαλού συγγραφέα Gareth F. Williams, ο οποίος αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο που "μιλά" για τις δοκιμασίες του πολύπαθου ορεινού, ιστορικού χωριού του Ψηλορείτη.

Το βιβλίο έχει τον τίτλο “Awst yn Anogia”, δηλαδή “Τον Αύγουστο στ’ Ανώγεια”, στην ουαλική γλώσσα, που φέτος κέρδισε και το βραβείο του «Βιβλίου της Χρονιάς» στην Ουαλία.

Στις 500 σελίδες του βιβλίου του, ο Γκάρεθ Ουίλιαμς αναδύει τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα Ανώγεια και το νησί της Κρήτης, μέσα από μία μυθοπλασία με ήρωες φανταστικούς, αλλά με πλοκή που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Οι περιγραφές του ολοκαυτώματος είναι ζωντανές, και όπως ο ίδιος αναφέρει, πρόκειται ίσως για το καλύτερο του πόνημα. 
 

γκάρεθ ουίλιαμς ανώγεια

γκάρεθ ουίλιαμς ανώγεια, by renas

Ο κορμός του μυθιστορήματος αφορά την αντίσταση του νησιού, την ηρωική πορεία των αγωνιστών κατά της κατοχής, τον τρόπο που λειτούργησαν οι γερμανικές δυνάμεις, αλλά και την βοήθεια που προσέφεραν σε ειδικές επιχειρήσεις, βρετανοί στρατιώτες. Στον «Αύγουστο στα Ανώγεια» εξιστορείται η εκδίκηση των Γερμανών για την αντίσταση των Ανωγειανών και το πώς οι θηριωδίες των χιτλερικών έχουν καταγραφεί στα παιδικά μάτια ενός εκ των ηρώων του βιβλίου, το πώς διαχειρίζεται ο δάσκαλος του χωριού την κατάσταση την ίδια ώρα που είναι ερωτευμένος με την κόρη ενός εκ των ανταρτών της περιοχής, αλλά και ο θρήνος της Ανωγειανής μάνας, που βλέπει να χάνει τα παιδιά της χωρίς έλεος από τους κατακτητές. 

Η νουβέλα χαρακτηρίζεται από τα μέσα ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας ως μια δυνατή ιστορία και μεταφέρει με μυθιστορηματικό τρόπο το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων.


 

Κρήτη

Λασίθι

Ιεράπετρα - Yδατοδρόμιο: Υπεγράφη η σύμβαση προετοιμασίας φακέλου αδειοδοτήσεων

υδατοδρόμιο

Υπεγράφη στα Γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας μεταξύ του Προέδρου του Νομικού Προσώπου, κ. Γεώργιου Ασπραδάκη και της Ένωσης Εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Ι.Κ.Ε. & ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. σύμβαση Υποστήριξης προετοιμασίας φακέλου αδειοδοτήσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα, ύψους 22.905,03€.

Η Ένωση Εταιρειών αναλαμβάνει τη σύνταξη τριών μελετών, ενός ολοκληρωμένου τεχνικού φακέλου και τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών μέχρι την τελική χορήγηση της άδειας ίδρυσης του Υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε τα εξής: « Ένα ακόμη φιλόδοξο εγχείρημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μία νέα εποχή αναμένεται να ξεκινήσει, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ιεράπετρα δημιουργώντας ένα καινούριο τουριστικό προϊόν, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σκοπός μας είναι η Ιεράπετρα, μέσω και της καινούριας μορφής συγκοινωνίας που θα κατέχει, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της νότιας Κρήτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηράκλειο: Κοριτσάκι κατάπιε βίδα - Την αφαίρεσαν από τον πνεύμονα (φωτο)