Κρήτη

Πολιτισμός

Τα έθιμα του Κρητικού Γάμου: Από το μπαούλο της γιαγιάς… στον υπολογιστή σας!

gamos.jpg

Μια μικρή ομάδα απαρτιζόμενη από τη Χρυσούλα Τζωρτζάκη, την Ευγενία Τόλη και με πολλούς ακόμα εθελοντές, με μεγάλη αγάπη και σεβασμό στο πολιτισμό της Κρήτης αναζήτησε και συνέλλεξε τα τραγούδια του παραδοσιακού Κρητικού γάμου και έβαλε ένα στόχο: να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου.

Συνοδοιπόρους στο όραμα τους αυτό είχαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, την Περιφέρεια Κρήτης- η οποία δέχθηκε να το χρηματοδοτήσει για να φτάσει στα χέρια των Κρητών ανά την υφήλιο δωρεάν, και πλήθος ανθρώπων που εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Όλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα σκοπό: για να ενισχυθεί το αίσθημα της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των απανταχού Κρητικών, να επανασυνδεθούν οι παλαιότεροι με τις ρίζες τους αλλά και οι νέες γενιές να παραλάβουν αλώβητη και ατόφια την Kρητική κληρονομιά, ως άξιοι συνεχιστές της.

Το CD περιέχει τραγούδια τα οποία πλαισιώνονται με αφήγηση, εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από γάμους του χθες και του σήμερα. Καλύπτει όλη την τελετουργία από το σάκιασμα και τη μεταφορών των προικιών, το στόλισμα του νυφικού παστού, το στολισμό και τον αποχαιρετισμό της νύφης, τον διάλογο με μαντινάδες έξω από το σπίτι της νύφης προτού πάνε στην εκκλησία, το γαμήλιο ψίκι, τις ευχές της μάνας, και το γαμήλιο γλέντι.

Είναι μια παρουσίαση των παραδοσιακών εθίμων και τραγουδιών του Κρητικού γάμου, εμπλουτισμένη και με ανέκδοτες καταγραφές από διάφορες περιοχές της Κρήτης, όπως διασώθηκαν από την προφορική παράδοση, από βιβλιογραφικές αναφορές και από καταγραφές λαογράφων του 19ου αιώνα από τη Κίσσαμο έως τη Σητεία.

Το έργο παραδόθηκε στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών σε μορφή CD, προκειμένου να ταξιδέψει στους τελικούς αποδέκτες, που είναι τα μέλη των Κρητικών Οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Τώρα δίδεται σε ψηφιακή μορφή για να είναι διαθέσιμο από όλους τους χρήστες του διαδικτύου.

Όλοι λίγο πολύ κουβαλάμε ψήγματα από τις παραδόσεις του τόπου μας, είτε ζούμε στα χώματα του, είτε τον ζούμε μέσα στη καρδιά μας, ακόμα κι αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά. Κι ένα κομμάτι από τα βιώματά σχεδόν κάθε Κρητικού σχετίζεται με το Κρητικό γάμο, όπως γινόταν κάποτε στα χωριά μας*. Τώρα επιτέλους για πρώτη φορά αυτός ο πλούτος της κρητικής παράδοσης συγκεντρώνεται και φθάνει στα χέρια σας «κεντημένο» με αγάπη, όπως η γιαγιά κεντά για το εγγόνι της τα πιο όμορφα στολίδια!

*Υπάρχουν σήμερα ερασιτεχνικές ομάδες που με φιλική διάθεση, φορώντας τις παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές αναβιώνουν τις παραδόσεις αυτές, ομορφαίνοντας τους γάμους του σήμερα με τα έθιμα του χθες.

Χρυσούλα Τζωρτζάκη

Για το περιεχόμενο του Cd ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους:
Ήχος:  https://youtu.be/OyiYgqADr_U
Κείμενα: http://www.joomag.com/magazine/kphth-magazine-jan-2015/0063901001423505433?short

Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Αναβολή εκδηλώσεων λόγω των καιρικών συνθηκών

Χριστουγεννιατικο δεντρο

Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα Σάββατο 4/12, εκδήλωσης φωτοδότησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο παλιό λιμάνι των Χανίων, ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Με βάση την ανακοίνωση αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα στις 7 το απόγευμα, φωτοδότηση του νέου χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Χανίων στην πλατεία δίπλα από το Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης. Για τη νέα ημερομηνία και ώρα της τελετής φωτοδότησης θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση εντός των επόμενων ημερών.

Ακόμα αναβάλονται και οι προγραμματισμένες για σήμερα, δράσεις της «Γιορτής ΣΥΝ - άθλησης», στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Χανίων. Οι δράσεις, που εντάσσονται στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία, θα πραγματοποιηθούν, σε νέα ώρα και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

Ηράκλειο: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πατέρα που άφησε το παιδί του στην χαρτόκουτα

Κρήτη - κορωνοϊός: Ανησυχία για τους θανάτους - Διατηρούνται ψηλά τα κρούσματα

ESPA BANNER