Κρήτη

Πολιτισμός

Μαθητικό Φεστιβάλ μουσικής και θεάτρου στην Αρχαία Γόρτυνα

 Η σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ της μαθητικής κοινότητας και του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με στόχο οι μικροί δημότες να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν το ιστορικό αυτό μνημείο. Η σημαντική προσπάθεια όσων συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Μουσικής & Θεάτρου Αρχαίας Γόρτυνας καθώς και των μαθητών που συμμετείχαν με το δικό τους τρόπο στην προσπάθεια ανάδειξης του Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας με θεατρικά και μουσικά δρώμενα την περασμένη σχολική περίοδο, μας δίνει το έναυσμα να θεσμοθετήσουμε την εκδήλωση αυτή πραγματοποιώντας την για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Έτσι η διοργάνωση του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Μουσικής & Θεάτρου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 06 Ιουνίου 2014, είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση που χάραξαν από κοινού ο Δήμος Γόρτυνας, η Κίνηση Των Πολιτών «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ και οι διευθύνσεις των σχολείων.

Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μουσικής & Θεάτρου θα ξεκινήσει στις 19:30 το απόγευμα στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς του Αρχαιολογικού χώρο της Γόρτυνας και διοργανώνεται από τον Δήμο Γόρτυνας σε συνεργασία με την ΚΓ' Εφορία Αρχαιοτήτων και το Σωματείο "Διάζωμα". Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει θεατρικά & μουσικά δρώμενα από μαθητές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα προέρχονται από σχολικές μονάδες όχι μόνο του Δήμου Γόρτυνας αλλά και σχολείων από όλο το νομό Ηρακλείου και το νομό Χανίων.

Τα θεατρικά δρώμενα περιλαμβάνουν παραστάσεις με κύριο θέμα τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων που θα συμμετέχουν θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από κωμωδίες του Αριστοφάνη αλλά και θεματικές παραστάσεις με μύθους της Αρχαίας Ελλάδος. Κατόπιν θα πάρουν την σκυτάλη οι μεγαλύτεροι ηλικιακά μαθητές, αυτοί των Γυμνασίων και των Λυκείων, με μουσικά δρώμενα που θα περιλαμβάνουν συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και έντεχνου τραγουδιού.

Στόχος των διοργανωτών είναι  το συγκεκριμένο μαθητικό Φεστιβάλ, να εξελιχθεί σε θεσμό και τα επόμενα χρόνια να λαμβάνουν μέρος σχολεία όχι μόνο από το Δήμο Γόρτυνας και την Κρήτη, αλλά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο οι αρχαιότητες της Γόρτυνας και ειδικά το Μεγάλο Θέατρο, θα μπορέσουν να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να καταξιωθούν στην συνείδηση των πολιτών.

Επίσης, με την προσπάθεια αυτή οι μαθητές θα λειτουργούν στα πλαίσια της ομαδικότητας και της συνεργασίας σε δράσεις τόσο αξιόλογες οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις διάσωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου. Άλλωστε η Υιοθεσία και Διάσωση του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας, αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα του Μαθητικού Φεστιβάλ. Έτσι κάθε χρόνο, μαθητές απ΄ όλη τη χώρα, θα έχουν την δυνατότητα μέσα από αυτήν την εκδήλωση να γνωρίζουν και κατόπιν να υιοθετούν το Αρχαίο Θέατρο της Γόρτυνας, ώστε να συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο στις εργασίες που γίνονται για την αναστύλωσή του. Παράλληλα οι μαθητές, μέσω των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα υποκινούν τους θεατές να συνεισφέρουν οικονομικά στον "κουμπαρά" που έχει θεσμοθετηθεί για το Αρχαίο Θέατρο, ώστε να στηριχθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, τόνισε πως ο Δήμος είναι αρωγός και στηρίζει τέτοιες ανιδιοτελείς πρωτοβουλίες, που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστική κληρονομιάς του τόπου.

«Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια, το ΔΙΑΖΩΜΑ, την αρχαιολογική υπηρεσία και τα σχολεία του Δήμου μας, κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια για την αποκάλυψη και αναστύλωση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας, ενός από τα κορυφαία Ρωμαϊκά Θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Ο Δήμος Γόρτυνας καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν με την παρουσία τους στο Φεστιβάλ, την προσπάθεια των μαθητών και παράλληλα να υιοθετήσουν το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας, καταθέτοντας στον ειδικό κουμπαρά ότι χρηματικό ποσό μπορούν. Πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι αυτοί την προσπάθεια και να συνδράμουμε με κάθε μέσω ώστε η πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Δεύτερο μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο για δωρεάν rapid test

εοδυ πλατεία

Η πλατεία Ελευθερίας δεν θα είναι το μοναδικό σημείο, όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό.

Οπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο υπέυθυνος του ΕΟΔΥ για την Π.Ε Ηρακλείου Πάνος Μαματζάκης, από αύριο Τρίτη 20 Απριλίου 2021, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία, από συνεργείο του ΕΟΔΥ στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, και θα λειτουργεί 10.00-14.00, Κυριακή με Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των μαθητών Λυκείου και τν εκπαιδευτικών, από σήμερα self test οφείλουν να κάνουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η επαλήθευση τυχόν θετικών τεστ, είναι επιβεβλημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Διαγραμμίσεις, κολονάκια και... αγανάκτιση στη Λεωφόρο Κνωσού (βίντεο-φωτο)

Ηράκλειο: Ξεχειλίζει η οργή για τα υδρόμετρα - Σπείρα... επαγγελματιών "χτυπά" ανελέητα

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς - Σταθερές οι εισαγωγές σε ΜΕΘ