Κρήτη

Πολιτισμός

Ενημερωτική συνάντηση από το Θέατρο ΟΜΜΑ Στούντιο στο Ηράκλειο

caravan.jpg

Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ σας καλεί σε ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Περιφερειακού συμβουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης (Πλατεία Ελευθερίας Ηράκλειο), την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και ώρα 11.00π.μ..  

Στη συνάντηση θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «CARAVAN NEXT. Feed the Future: Art moving cities» («ΚΑΡΑΒΑΝΙ - Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την Τέχνη»). Επίσημος συνδιοργανωτής για την Ελλάδα και την Κρήτη είναι το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
 
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Για τέσσερις μέρες, από τις 1 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου 2016, η πόλη του Ηρακλείου και όχι μόνο θα είναι μια σκηνή.... Πολιτιστικές δράσεις σε πλατείες, γειτονιές, παρελάσεις σε δρόμους, κ.ά. με ταυτόχρονη μετάδοση στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, θα λάβουν χώρα. 

​Ζητούμενο του προγράμματος είναι η ουσιαστική επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ παραγωγικών ή κοινωνικών ομάδων, πολιτιστικών συλλόγων, παραδοσιακών επαγγελμάτων που χάνονται, απλών πολιτών, νέων, ηλικιωμένων,  κ.ά. , αλλά και η προβολή του τρόπου ζωής, των ονείρων και των οραμάτων τους για το μέλλον. Αρχές όπως: ισότητα των φύλων, αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας, προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι ζητούμενο του προγράμματος, που θα αναδειχθούν μέσα από κάθε πολιτιστική δραστηριότητα που θα λάβει χώρα. Σκοπός μας είναι, μέσα από αυτές τις δράσεις, να αναδειχθούν φυσικοί, παραδοσιακοί και αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου με στόχο να προβληθεί η ιστορία, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής της Κρήτης και των Κρητικών και τα οράματά τους για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Καλούμε όποιον πολιτιστικό σύλλογο, κοινωνική ή παραγωγική ομάδα, απλό πολίτη, επιθυμεί να συμμετέχει στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, να παρευρεθεί στην ενημέρωση που θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου, για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας". 

ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Ειρήνη Κουτσάκη
Project manager/Caravan Next
Τηλ. 2810263659, 6972037456   
Email: ommastudio@caravanext.eu     

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Σεισμός: Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους και για το Συντονιστικό Κέντρο

Στήνονται σκηνές στο συντονιστικό κέντρο

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι θα μεταβούν στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δουν και να αξιολογήσουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες.

«Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 - 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Ά. Τσελέντης για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Στήνονται σκηνές για το Συντονιστικό Κέντρο

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου στήθηκαν οι σκηνές που θα στεγάσουν το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, με φόντο τον ισχυρό σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το πρωί στην περιοχή, αλλά και των συνεχόμενωνμετασεισμών που ακολούθησαν.

Στο Συντονιστικό Κέντρο μάλιστα βρίσκεται και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος πραγματοποιεί σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι σκηνές στήνονται από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στον αύλειο χώρο της σχολικής μονάδας και από εκεί αναμένεται να συντονίζονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες. 

 

Ο Σωκράτης Βαρδάκης δίπλα στους πληγέντες του σεισμού

"Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη θλίψη μου για τον άδικο χαμό, του αγαπητού φίλου, αδερφού και συντοπίτη Ιάκωβου Τσαγκαράκη που βρήκε τραγικό θάνατο των ώρα του καταστροφικού σεισμού. Εύχομαι στην οικογένεια του, θερμά συλλυπητήρια και δύναμη.
Περιοδεύσαμε στα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό και πραγματικά οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, όπως και σε χωριά του Δήμου Αρχάνων Αστερουσίων. 
Η Κυβέρνηση θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει με κάθε τρόπο τους πληγέντες, λαμβάνοντας άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισής τους. 
Πρέπει αμέσως μετά την καταγραφή των ζημιών, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών, να αποδοθούν άμεσα τα πρώτα έξοδα στις οικογένειες των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές και να αποκατασταθούν οι καταστροφές σε υποδομές.
Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών εδώ και τρεις μήνες περίπου, ειδικά στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου να μην έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας.
Ευχόμαστε περαστικά στους τραυματίες του σεισμού και να βρεθούν πάλι γρήγορα κοντά στις οικογένειες τους. 
Η σκέψη όλων είναι στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτές τις ώρες".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - σεισμός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Ηράκλειο - σεισμός: Νεκρός και τραυματίες - Ακατοίκητο το Αρκαλοχώρι και άλλα χωριά

Ηράκλειο - Σεισμός: Η στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος - Συγκλονιστικές εικόνες (βίντεο)

ESPA BANNER