Κρήτη

Λασίθι

Συνεδρίαση στο δήμο Ιεράπετρας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

ierapetra.jpg

Συνεδρίασε την Δευτέρα 27 Απριλίου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας   με αφορμή και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τη 1η Μαϊου. 

Στη συνεδρίαση, στην οποία μετείχαν και ο Δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Αργύρης Πανταζής είχαν κληθεί να συμμετέχουν  και παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, κ. Παναγιώτης Καράμπελας εκπρόσωποι από την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων και Συλλόγων, εργαζόμενοι του δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης και Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων. 

Βασικό θέμα ήταν η συζήτηση για την πυροπροστασία του Δήμου, καθώς η αντιπυρική περίοδος ξεκινά και  λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν δημιουργηθεί αρκετά ευνοϊκές συνθήκες  που επιβάλλουν την επίδειξη  αυξημένης προσοχής. 

Όπως επισημάνθηκε ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις περιπολίες πυρασφάλειας για λόγους πρόληψης  σε συνεργασία και με τους συλλόγους και τις εθελοντικές οργανώσεις όπως τη Λέσχη Τετρακίνησης, τους Ραδιοερασιτέχνες και τους Σαμαρείτες κ.α, ενώ όπως τονίστηκε τον πρωταρχικό λόγο για το συντονισμό   θα έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη μεγάλη σημασία της πρόληψης για την αποφυγή, αλλά και τη σωστή διαχείριση έκτακτων αναγκών. Για το θέμα αυτό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Πανταζής αναφέρθηκε στη δημιουργία αποθήκης πολιτικής προστασίας στην οποία προχώρησε ο δήμος, στην προμήθεια οχήματος 4 x 4 για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, στις συντηρήσεις που έγιναν στα οχήματα του δήμου προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμα, στην τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών στους οποίους προχώρησε η Υπηρεσία Ύδρευσης – Άρδευσης – Αποχέτευσης του δήμου, στην παραχώρηση πυροσβεστικού οχήματος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία  αλλά και στην ανάγκη καμπάνιας ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα πυρκαγιάς, προστασίας του περιβάλλοντος και αυτοπροστασίας. 

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, κ. Καλαντζάκης «οφείλουμε πρώτα απ΄ όλα να ευχαριστήσουμε όλους τους παρεβρισκόμενους, όλες τις υπηρεσίες και βέβαια όλους τους συλλόγους και τις εθελοντικές οργανώσεις για την σημαντική συμβολή τους σε κάθε δύσκολη περίσταση. Οι συντονισμένες ενέργειες όλων και βέβαια η επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής είναι παράγοντες που οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Από την πλευρά μας οι υπηρεσίες του δήμου είναι πάντα σε ετοιμότητα, ώστε σε συνεργασία και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους συλλόγους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά σε κάθε έκτακτη περίσταση».

Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο - Με πλοία βγάζουν τον κόσμο από την παραλία (Βίντεο)

φωτια ευβοια

Πολύ δύσκολες ώρες ζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι στις Ροβιές, καθώς οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία. Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Μέσα στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια οργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την άμυνα των πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες.

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. 'Αλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει δε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα

Κάτοικοι και παραθεριστές στις Ροβιές καθώς, πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν την γραμμή άμυνας την οποία δημιουργούσαν οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή στα σπίτια τους, είδαν τις φλόγες να ξεπερνούν το δρόμο, να μπαίνουν μέσα στον οικισμό και να «τρέχουν» με τέτοια ταχύτητα σπέρνοντας πανικό μέχρι να φτάσουν και να σταματήσουν στη θάλασσα. Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για δεκάδες καμένα σπίτια και φλόγες να βγαίνουν από παντού και τους πυροσβέστες να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες να σώσουν κυρίως τους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρδαλιάς: Κάηκαν 12.500 στρέμματα και 94 σπίτια στην Βαρυμπόμπη

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε