Κρήτη

Λασίθι

Συναντήθηκαν Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες της Κρήτης

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 148 Εθελοντών από τα 7 Περιφερειακά Σώματα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Περιφέρειας Κρήτης, ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική συνάντηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Τμήματος Αγίου Νικολάου και την έγκριση του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014, στο φιλόξενο χωριό Κρούστας Αγίου Νικολάου, σε υψόμετρο 540 μέτρων και οι αποστολές των Περιφερειακών Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Περιφέρειας Κρήτης φιλοξενήθηκαν στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστας.

Έκδηλη και ενθουσιώδης ήταν η υποστήριξη της εκδήλωσης τόσο εκ μέρους των Εθελοντών Σαμαρειτών και των Εθελοντών του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Αγίου Νικολάου, όσο και εκ μέρους των κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Τις αποστολές των Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Περιφέρειας Κρήτης καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Αγίου Νικολάου, οικοδεσπότης και εμπνευστής αυτής της Παγκρήτιας Συνάντησης κ. Άρης Πάγκαλος.

Η εκπαίδευση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Ιεράπετρας και Εθελοντή Σαμαρείτη κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλου με τίτλο ’’Ερυθρός Σταυρός, μια παγκόσμια οικογένεια’’, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την ταινία ’’Henry Dynan - Red on the Cross’’.

Σε αυτή την πρώτη – καθολικά – Παγκρήτια Συνάντηση, παραβρέθηκαν και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά, το σύνολο των Αρχηγών των Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Περιφέρειας Κρήτης.

Δύο Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών του Τομέα Σαμαρειτών ,Διασωστών και Ναυαγοσωστών και δεκατέσσερις (14) Εκπαιδευτές ειδικοτήτων Πρώτων Βοηθειών, Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, Διάσωσης, Ναυγοσωστικής και Επικοινωνίων, αποτέλεσαν την εκπαιδευτική ομάδα, ενώ για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο μέρος εξοπλισμού από τα Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Περιφέρειας Κρήτης.

Χαρακτηριστικά, υπήρχαν διαθέσιμα και χρησιμοποιήθηκαν έξι (6) προπλάσματα πρακτικής CPR Ενήλικα, πέντε (5) προπλάσματα πρακτικής CPR βρέφους, εφτά (7) πλήρως εξοπλισμένα φορεία ακινητοποίησης, τρία φορεία τύπου Basket, δύο (2) Στρώματα κενού αέρος, τρία (3) φορεία τύπου SCOOP, δύο (2) φορεία τύπου SKED, τρείς (3) Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδιστές, εξειδικευμένα διασωστικά φαρμακεία, εξοπλισμός ατομικής προστασίας κ.α.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε τόσο θεωρητικά μαθήματα όσο και πρακτική δεξιοτήτων πρώτων βοηθειών, διάσωσης και επικοινωνιών, ενώ δεν έλειψαν και τα ομαδικά παιχνίδια δεξιοτεχνίας και ταχύτητας σε σενάρια ακινητοποίησης και μεταφοράς τραυματία.

Η πραγματικά υπέροχη αυτή εμπειρία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής 16 Νοεμβρίου με γεύμα και κεράσματα εκ μέρους του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Αγίου Νικολάου, με τις αποστολές των Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Περιφέρειας Κρήτης, να αναχωρούν έχοντας αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αύτη τη στιγμή το πιο πυκνό δίκτυο Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα και δράσεις όπως αυτή συμβάλουν στο μέγιστο, το να συντηρείται και να ανανεώνεται το επίπεδο των γνώσεων των Εθελοντών, αλλά και να ενισχύονται οι δεσμοί συναδελφικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.
 

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

ΕΚΑΒ

Με τον πιο τραγικό τρόπο έπεσε η αυλαία στην αναζήτηση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στη Ζάκρο Σητείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι, άνω των 80 ετών και οι δύο, αγνοείτο τουλάχιστον από χθες με τους οικείου τους να το αναζητούν. 

Σήμερα το μεσημέρι όμως, η κατάληξη που είχε η αναζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Οι ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν σε ελαιώνα της περιοχής μέσα στο αυτοκίνητό τους το οποίο εξετράπη της πορείας του.

Η γυναίκα ήταν νεκρή ενώ ο σύζυγος που παρελήθφθη από το ΕΚΑΒ, καθ' οδόν για το νοσοκομείο της Σητείας υπέστη ανακοπή καρδιάς. Ανατάχθηκε και διασωληνώθηκε ωστόσο sτη συνέχεια δεν άντεξε και άφησε και εκείνος την τελευταία του πνοή.

Για την ανάσυρση των δύο ανθρώπων, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από το Πυροσβεστικό Κλιμάμιο της Σητείας.

Ένα ακόμα τροχαίο που σε πολλά σημεία του θυμίζει την τραγωδία του Μπαλί.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - εστίαση: Σερβίρουν καφέ και φαγητό ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Δέσμευση Μπορμπουδάκη για μέσα προστασίας στους αστυνομικούς