Κρήτη

Λασίθι

Στην Ιεράπετρα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τους μετανάστες

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ με τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της Ε.Π. Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και τη Μαρία Κοτσιφάκη, δημοτικό σύμβουλο Ιεράπετρας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", συναντήθηκαν την Παρασκευή 28/11 με εκπροσώπους της κυβέρνησης και το δήμαρχο Ιεράπετρας. Στη συνάντηση ζήτησαν να ενημερωθούν για τα μέτρα που έχουν παρθεί για τους μετανάστες, ή προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι έχει πάνω της τα "φώτα της δημοσιότητας" είναι προσεκτική στην εξασφάλιση στέγης, τροφής και προληπτικών μέτρων υγιεινής για τους 595 μετανάστες που φιλοξενούνται στο δημοτικό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, ενώ διεκπεραιώνονται με ταχύτητα οι διαδικασίες καταγραφής των στοιχείων των μεταναστών.

Αυτές οι ενέργειες δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες της στα πλαίσια των κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που πρωταγωνιστούν στις πολεμικές συγκρούσεις και σκορπούν το θάνατο και την απελπισία στους γειτονικούς λαούς.

Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι από τη Συρία και την Παλαιστίνη, που λόγω της εκεί εμπόλεμης κατάστασης θα τους παραχωρηθεί άδεια παραμονής για 6 μήνες ενώ αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι τις επόμενες δυο μέρες για να επιλέξουν τον προορισμό τους. Οι υπόλοιποι μετανάστες Αφγανοί και Ιρακινοί με βάση την αντιμεταναστευτική νομοθεσία της ΕΕ θα μεταφερθούν στα κέντρα – «στρατόπεδα συγκέντρωσης» περιμένοντας την απέλασή τους, που ενδεχόμενα θα τους οδηγήσει στο θάνατο.

Το Λιμενικό Σώμα έχει συλλάβει και ανακρίνει τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του δουλεμπορικού, ιρανικής καταγωγής, που είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Είναι θετική η ανταπόκριση του λαού της Ιεράπετρας στο κάλεσμα για έμπρακτη αλληλεγγύη στους μετανάστες με τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, το Ισραήλ και τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα για τις πολεμικές εστίες στη Μέση Ανατολή, που εκτός από τα βάσανα που προκαλούν στους γειτονικούς λαούς, εγκυμονούν περιπέτειες και για τον ελληνικό λαό. Επανέλαβαν, επίσης, τα αιτήματα του ΚΚΕ για:

  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Φωτογραφίες)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται για τις εκδόσεις της Βεκελαίας.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αύριο Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η κ. Σακελλαροπούλου αφίχθη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. 

Εν συνεχεία, παρουσία του κ. Πασπάτη και της κ. Πλεύρη, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ενημερώθηκε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές που φιλοξενεί (όπως το αρχείο του Γιώργου Σεφέρη) καθώς και για την διαδικασία συντήρησης των πολύτιμων παλαιτύπων τα οποία διαθέτει.  

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκαύτωμα Βιάνου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία Σακελλαροπούλου

Ολοκαύτωμα Βιάννου - Ένα ειδεχθές έγκλημα, μια υπέρτατη θυσία. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Οι Ναζί φωτογράφιζαν τη Βιάννο σαν τουρίστες λίγο πριν την κάψουν! (Φωτογραφικό ντοκουμέντο)

 

 

ESPA BANNER