Κρήτη

Λασίθι

Οι μαθητές της Νεάπολης πήραν γεύση από... παλιό σχολείο! (φωτο)

Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, καλά φυλαγμένες - με το περίβλημα της αγάπης- στις καρδιές των μελών του ΚΑΠΗ Νεαπόλεως, ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια μαθητών της Ε΄ τάξης  του Α΄ Δημοτικού Σχολείου της περιοχής κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο χώρο του κέντρου (28/1/15), με αφορμή το πρόγραμμα που υλοποιεί το Σχολικό Δίκτυο των Ορέων με θέμα την «Ιστορία των Σχολείων μας».

Η εκπαίδευση στο Μεραμπέλλο, το πειραματικό σχολείο που λειτουργούσε στην περιοχή, ο δάσκαλος, το μάθημα μέσα από τα αναγνωστικά μιας άλλης εποχής, οι λειτουργίες φρονηματισμού, η ατομική καθαριότητα, η σχολική ενδυμασία, οι πλάκες, ο σπόγγος, ο κοντυλοφόρος, φωτογραφίες από γυμναστικές επιδείξεις, παρελάσεις και άλλες σχολικές γιορτές συνέθεσαν μία βιωματική δράση η οποία αναμφισβήτητα θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά που συμμετείχαν.

Η Δ/ντρια του Α΄ Δημοτικού σχολείου Νεαπόλεως κ. Πρατσίνη Μαρία, έκανε γνωστό ότι το συγκεκριμένο σχολείο συμμετέχει από φέτος στο «Σχολικό Δίκτυο των Ορέων» με άλλα σχολεία ορεινών-κυρίως- περιοχών. Πρόκειται  -εξήγησε- για ένα Δίκτυο σχολείων που ενώνει τόπους και παραδόσεις, ενώ ο  φετινός στόχος για τα σχολεία που συμμετέχουν  θα είναι η καταγραφή  της «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ». Μια ιστορία που όπως εξήγησε, άφησε το αποτύπωμά της, αφενός στις μνήμες των παιδιών,  που μέσα και έξω από το σχολείο έπαιξαν, έμαθαν, χάρηκαν, έκλαψαν… και αφετέρου στον περιβάλλοντα χώρο και στα κτίρια που αν και άψυχα έχουν να μας αφηγηθούν πολλά.

Τα παιδιά όπως εξήγησε δρουν ως διασώστες» του παρελθόντος αλλά και ως «κριτικοί αναγνώστες» του παρόντος, λαμβάνουν πληροφορίες, ερωτούν, συνεργάζονται, συγκρίνουν εποχές, έρχονται σε επαφή με κοινωνικές ομάδες,  αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους αλλά και τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες .

Στην προγραμματισμένη αυτή συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν η Δ/ντρια κ. Πόπη Παγκάλου, καθώς και η κοινωνική λειτουργός του ΚΑΠΗ Νεάπολης κ. Μερόπη Γιουμίδου, ενώ ενεργά συμμετείχαν τα μέλη του ΚΑΠΗ κ.κ Παντερμαράκη Πόπη, Πλευρίδου Μαρία, Φαρσάρη Μαρία, Ροβίδη Ελένη, Πόπη Παντερμαράκη, Ηλέκτρα Φούσκη.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο ανήλικοι που έκαναν ποδήλατο - Σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Η βόλτα με τα ποδήλατα για δύο ανήλικους στο Ηράκλειο παρολίγο να τους βγεί "ξινή" καθώς τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 8 το απόγευμα της Κυριακής στις Μεσαμπελιές και συγεκριμένα στην οδό Ετεάρχου όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τα ποδήλατα που οδηγούσαν δύο 11χρονοι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά.

Στο σημείο υπήρξε μεγάλη αναστάτωση ενώ εκλήθη και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο μετέφερε τους ανήλικους στο Βενιζέλειο νοσοκομείο που εφημερεύει.

Προανάκριση για να εξακριβωθούν οι συνθήκες που σημειώθηκε το ατύχημα διενεργεί το τμήμα τροχαίας Ηρακλείου.

Τροχαίο και στα Χανιά

Εξάλλου 4 άτομα τραυματίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε άλλο τροχαίο που σημειώθηκε επί του ΒΟΑΚ στο ύψος του Καβρού στα Χανιά ότι δύο ιχ συγκρούστηκαν μεταξύ τους για άγνωστη αιτία

Διαβάστε επίσης: 

Κρήτη: Βρέθηκε ζωντανό το ζευγάρι που έψαχναν μετά από πολύωρες έρευνες (φωτο)

Κρήτη: Εγκαινιάστηκε στο ΙΤΕ η υπερσύγχρονη μονάδα απεικόνισης - Τέταρτη στον κόσμο