Κρήτη

Λασίθι

Οδηγίες για την αποφυγή πυρκαγιών από το Δήμο Ιεράπετρας

pyrosvestes1.jpg

Μετά τα πρόσφατα περιστατικά πυρκαγιών σε Τοπικές Κοινότητες της Ιεράπετρας, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιεράπετρας εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών εν όψει και της επερχόμενης θερινής περιόδου.

Ειδικότερα, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εκτέλεση των εργασιών τους στην ύπαιθρο, ενώ ανάλογη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν τόσο κατά τη χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όσο και κατά την καύση χόρτων και κλαδιών για όσο ακόμα επιτρέπεται μέχρι και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαϊου.

Επίσης, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπέδων που βρίσκονται εντός της πόλης ή σε κατοικημένες περιοχές εκτός αυτής να μεριμνήσουν άμεσα για την απομάκρυνση των χόρτων ή τυχόν εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται σε αυτά, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης επικίνδυνων περιστατικών πυρκαγιάς.

Είναι γεγονός, όπως τονίζει και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Αργύρης Πανταζής ότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη πυρκαγιών, για το λόγο αυτό απαιτείται η επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής και προσπάθειας από όλους. Η Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας προβαίνει την τρέχουσα περίοδο σε καθαρισμούς των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και των δασικών εκτάσεων, όμως η συνεργασία και η συνεχής επαγρύπνηση του δήμου αλλά και των δημοτών, ο εθελοντισμός και η ενεργή συμμετοχή τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο φύλαξης είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη διαφύλαξη και στην προστασία του πολύτιμου πρασίνου για τον τόπο μας. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο σεισμός έριξε το παλιό κτίσμα - Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας

Οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και συνέπειες ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια που βρίσκονται είτε εγκαταλελειμένα είτε έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα χωρίς όμως τις παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο για τους περαστικούς.

Σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο όπως την Αγία Τριάδα στην οδό Χάου απ όπου είναι και η ανάρτηση του Ηρακλείωτη Γιάννη Σκουλά υπάρχουν ετοιμόρροπα που αποτελούν κίνδυνο θάνατο όπως αυτό στις φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού  Συλλόγου  Αγ. Τριάδας.

"Ο χθεσινός σεισμός στο Ηράκλειο ήταν μικρός όμως αρκετός και καθοριστικός για το συγκεκριμένο σπίτι που πολλοί λάτρεψαν και έχουν φωτογραφήσει στο πέρασμά τους από τα στενά της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς όταν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί οικονομικά να το συντηρήσει, μοιραία έχει αυτή την εξέλιξη μιας και στην Ελλάδα η κατάληξη τέτοιων σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένη. Αν δεν μπορεί ολόκληρος Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία και την διατήρηση της φυσιογνωμίας τέτοιων ιστορικών συνοικιών, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ανικανότητα. Το ευτυχές είναι που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες".

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια σήμανε συναγερμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα - Που ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα